Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Zielone Smaki Łodzi – edycja 5. – Pieprz i Wanilia

11 października 2018 - 14 października 2018

Piąta, niezmiennie bardzo roślinna edycja Festiwalu Zielone Smaki Łodzi.

Tradycyjnie już mamy dla Was konkurs festiwalowy, w ramach którego przez CZTERY dni będziecie mogli próbować popisowych wegańskich dań w łódzkich kawiarniach i restauracjach, a następnie oceniać je w naszym internetowym plebiscycie. Oprócz Was będzie to robić także festiwalowe Jury, złożone z:
– Karoliny Adamczyk-Rzeźnik z bloga Cook Yourself,
– Szymona Stacha z Restauracji Quale,
– Kamila Ścigaczewskiego z mHotel,
– Klaudyny Andrijewskiej (autorka “Tosi i pana Kudełko”).

Festiwalowi będą towarzyszyć wegańskie warsztaty kulinarne, wykłady, dyskusja i spaceri:
– 11 października – „Tofu i prażoki – kuchnia łódzka po wegańsku” – dyskusja z udziałem Anny Wojciechowskiej (autorki książki „Fifka i żulik czyli łódzka kuchnia domowa), Agaty Zarębskiej i Izabelli Borowskiej z Jemy w Łodzi oraz Dominiki Czapskiej z Majne Szwajne Vegan Deli, 6. Dzielnica (ul. Piotrkowska 102)
– 12 października (piątek), 17.00 – „Co tracimy, jedząc mięso?” – wykład Doroty Sumińskiej – lekarki weterynarii, publicystki i popularyzatorki wiedzy na temat relacji człowieka i zwierząt pozaludzkich, Centrum Dialogu (Park Ocalałych)
– 13 października (sobota), 11.00 – Warsztaty: Festiwal Zielone Smaki – Jarzynova na jesień, warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak w studio kulinarnym Book&Cook
– 13 października (sobota), 12.00 – „Dieta roślinna dla każdego” – wykład Iwony Kibil – dietetyczki, autorki książek „Wege. Dieta roślinna w praktyce” oraz „Weganka w ciąży”, Hotel Tobaco (ul. Kopernika 64).
– 14 października (niedziela) 11.00 – Misa Mocy na jesień – warsztaty kulinarne z Ewą Ługowską w studio kulinarnym Book&Cook.
– 14 października (niedziela), 12.00 – „W poszukiwaniu dzikiej Łodzi”, spacer tropami dzikich roślin (nie tylko) jadalnych w mieście.
– 19 października (piątek), godz. 20.00 klubokawiarnia Niebostan, koncert zespołu Dzikie Jabłka na podsumowanie festiwalu!

Będzie się działo! Szczegóły dotyczące konkursowych kawiarni i restauracji oraz wydarzeń towarzyszących znajdziecie tutaj i na stronie internetowej www.zielonesmakilodzi.wordpress.com.

—–
Wykłady, dyskusja i spacer są organizowane dzięki dofinansowaniu z Urzędu Miasta Łodzi, w ramach Mikrograntów. Operatorem konkursu jest Centrum OPUS.

Szczegóły

Start:
11 października 2018
Koniec:
14 października 2018
Wydarzenie Category:
Wydarzenie Tagi: