Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Port Łódź – 22-24 listopada

Listopad 22 - Listopad 24

Klaudia Budny i Damian Marchlewicz w Porcie Łódź

Warsztaty kulinarne z szefami kuchni!

Zupa meksykańska, szakszuka, a także kogel mogel podpalany z owocami – takie między innymi dania będzie można przyrządzić pod okiem mistrzów kuchni, którzy poprowadzą w Porcie Łódź autorskie warsztaty kulinarne. A gotować będą dla nas same gwiazdy – Klaudia Budny oraz Damian Marchlewicz!

W najbliższą sobotę (16 listopada) przy wspólnej kuchni spotkamy się z Klaudią Budny, która znalazła się w finałowej trójce najlepszych kucharzy IV edycji programu MasterChef. Mistrzyni poprowadzi dwie tury warsztatów, które odbędą się w sobotnie popołudnie o godzinie 13:00 oraz 16:30. Na warsztatach będzie można nauczyć się w praktyce, jak przyrządzić zupę meksykańską, kaszotto, fritattę oraz placuszki z obierek z marchwi. Klaudia Budny opowie też o tym, jak prawidłowo przechowywać żywność by nic w naszej kuchni się nie zmarnowało.

Tydzień później (23 listopada) gotować będziemy ze zwycięzcą IV edycji programu Hell’s Kitchen. Do swojej kuchni zaprosi nas bowiem sam Damian Marchlewicz – najlepszy z najlepszych polskiej edycji Piekielnej Kuchni. Warsztaty z mistrzem odbędą się również w dwóch turach: o godzinie 13:00 oraz 16:30, tak by wszyscy chętni mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu. Damian Marchlewicz postawi w swoim warsztatowym menu na obiad rodzinny, nauczymy się, jak przygotować idealny krem z pieczonej cebuli, z kozim serem i tymiankiem, pierś kurczaka ze szczypiorkowym puree, a na deser kogel mogel podpalany z owocami. Brzmi smakowicie? To nie koniec naszej kulinarnej przygody! W ostatnią niedzielę miesiąca (24 listopada) odbędą się jeszcze jedne warsztaty, które poprowadzi szefowa kuchni ze Studia Kulinarnego Baccaro. Tematem przewodnim spotkania o godzinie 13:00 i godzinie 16:30 będzie zero waste w naszej kuchni. Podczas warsztatów dowiemy się, jak zoptymalizować nasze gotowanie by zużyć wszystko to, co mamy akurat w lodówce! Ze Studiem Kulinarnym Baccaro przygotujemy szakszukę, chlebek bananowy oraz tosty francuskie z bananowego chlebka, który pozostał z pieczenia.

Wszystkie warsztaty są bezpłatne jednak obowiązują na nie wcześniejsze zapisy, a liczba miejsc jest ograniczona (12 miejsc na każdą godzinę), zatem kto pierwszy ten lepszy! Jak zapisać się na warsztaty? Wysyłamy mail na adres marketing.portlodz@ikea.com, w którym podajemy swoje imię i nazwisko oraz dzień i godzinę warsztatów, w których chcemy uczestniczyć. Po warsztatach zapraszamy do uczty przy wspólnym stole, podczas której zaserwowane zostaną … autorskie dania mistrzów kuchni przygotowane przez uczestników!

Harmonogram warsztatów:

16.11 (sobota) – warsztaty z Klaudią Budny:

– pierwsza tura 13.00

– druga tura 16:30

Menu:

– Placuszki z obierek z marchwi z twarożkiem

– Fritatta

– Zupa meksykańska

– Kaszotto z warzywami korzeniowymi

 

23.11 (sobota) – warsztaty z Damianem Marchlewiczem

– pierwsza tura 13.00

– druga tura 16:30

Menu:

– Krem z pieczonej cebuli z grzanką z kozim serem i tymiankiem

– Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pure   szczypiorkowym

– Kogel Mogel podpalany z owocami

 

24.11 (niedziela) warsztaty z przedstawicielem Studia Kulinarnego Baccaro:

– pierwsza tura 13.00

– druga tura 16:30

Menu:

– Szakszuka

– Chlebek bananowy

– Tosty francuskie z chlebka bananowego z domową ricottą

 

 

 

Port Łódź – inwestycje idą jak burza

Ten rok Port Łódź może zaliczyć do szczególnie udanych pod względem podjętych działań inwestycyjnych. Modernizacja objęła zarówno teren samego centrum, jak i rekreacyjną strefę zewnętrzną. Jeszcze w tym roku Centrum planuje także zakończyć dwa duże projekty – budowę nowoczesnej sali zabaw dla dzieci oraz remont strefy restauracyjnej. Koszt obu realizacji to blisko dwa miliony Euro.

W Porcie Łódź trwają intensywne prace związane z przebudową i modernizacją wnętrza, a także zagospodarowaniem terenów zewnętrznych dla lokalnej społeczności. Najnowsze inwestycje łódzkiego centrum – food court oraz sala zabaw dla dzieci – zakończą się jeszcze w tym roku. W strefie restauracyjnej pojawi się nowa posadzka i nowe oświetlenie, strefa wyposażona zostanie także w nowe meble, a przytulności temu miejscu nadadzą liczne rośliny. Będzie też więcej miejsca dla gości restauracji, liczba miejsc siedzących zwiększy się z 500 do 650. Druga, trwająca jeszcze inwestycja Portu Łódź, to nowa sala zabaw dla dzieci, która otwarta zostanie na początku 2020 roku. Jest to wyjątkowy projekt przedstawiający Podwodny Świat, w którym znajdą się olbrzymie postacie, takie jak wysoka na dwa piętra ośmiornica, latarnia morska, domek syrenki, wysokie na cztery metry kraby czy statek piracki wielkości samochodu dostawczego. Sala zabaw będzie się wyróżniać zastosowanymi materiałami -głównym budulcem zabawek będzie drewno i inne naturalne materiały.

Do użytku Klientów w tym roku oddana została już nowa strefa odpoczynku, w której znaleźć można siedem dużych siedzisk w kształcie fal. Charakteru i nastrojowości temu miejscu dodaje oświetlenie, które swoim kształtem także nawiązuje do nazwy łódzkiego centrum handlowego i przypomina rozbujane morze. Dodatkowo w strefie odpoczynku przygotowano specjalne punkty, w których można naładować telefon. Na terenie Portu Łódź uruchomiona została także bezpłatna profesjonalna strefa coworkingowa o powierzchni 240 mkw. W coworkingu znajdują się m. in. designerskie meble dedykowane do biur oraz dwie sale konferencyjne. Łódzkie Centrum nie zapomniało oczywiście o najmłodszych – z myślą o maluchach powstał bezpłatny plac zabaw o powierzchni 320 mkw. zlokalizowany w dogodnym miejscu w pobliżu Atrium. Nawierzchnia placu została wykonana ze specjalnych materiałów, jest antypoślizgowa i bezpieczna dla bawiących się tu dzieci.

Wyróżnikiem Portu Łódź jest niewątpliwie zielona strefa zewnętrzna, na której łódzkie centrum wdraża kolejne projekty o charakterze rekreacyjnym dla lokalnej społeczności. Niedawno otwarte zostało tu boisko do gry w piłkę nożną o powierzchni 800 mkw. Obok nowego boiska pojawiła się też tzw. ścieżka zdrowia dedykowana zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Znajdują się tu urządzenia wykonane z naturalnych materiałów, m. in. drabinki, tunele, liny oraz elementy do przeskakiwania. Jest to kontynuacja wcześniejszych inwestycji Portu Łódź w swoje tereny zewnętrzne, na których znajduje się już boisko do gry w koszykówkę, siatkówkę, stoły do ping-ponga, profesjonalna strefa do trenowania z psem, a także plenerowa siłownia.

 

 

KiK wśród najemców Portu Łódź

Ponad 585 mkw. powierzchni zajął nowy sklep w Porcie Łódź –  KiK. Jest to czwarty najemca, który pojawił się w ostatnim czasie w portfolio łódzkiego centrum handlowego. Wcześniej w Porcie Łódź swoje sklepy otworzyły marki KappAhl, Homla i Tefal. Tym samym powierzchnia handlowa Portu Łódź zwiększyła się o ponad tysiąc mkw. 

Firma KiK powstała w 1994 r. i obecnie jest jedną z wiodących sieci detalicznych na rynku europejskim. Misją KiK jest oferowanie produktów modnych
i uniwersalnych w dobrej jakości oraz niskiej cenie. Poza szerokim wyborem tekstyliów dla kobiet, mężczyzn i dzieci, które stanowią ok. 70% asortymentu sklepu, w  KiK można znaleźć także dodatki do aranżacji wnętrz, artykuły papiernicze, zabawki, a także akcesoria dla zwierząt i małe AGD.

KiK prowadzi obecnie ponad 3 500 sklepów w Europie, z czego ponad 200 w Polsce. W Porcie Łódź KiK zlokalizowany jest obok sklepu Empik.

Szczegóły

Start:
Listopad 22
Koniec:
Listopad 24
Wydarzenie Category:
Wydarzenie Tagi:

Miejsce

Port Łódź
Pabianicka 245
Łódź, łódzkie Polska
+ Google Map
Strona internetowa:
https://www.portlodz.pl/