Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Port Łódź – 15-16 listopada

Listopad 15 - Listopad 16

Klaudia Budny i Damian Marchlewicz w Porcie Łódź

Warsztaty kulinarne z szefami kuchni!

Zupa meksykańska, szakszuka, a także kogel mogel podpalany z owocami – takie między innymi dania będzie można przyrządzić pod okiem mistrzów kuchni, którzy poprowadzą w Porcie Łódź autorskie warsztaty kulinarne. A gotować będą dla nas same gwiazdy – Klaudia Budny oraz Damian Marchlewicz!

W najbliższą sobotę (16 listopada) przy wspólnej kuchni spotkamy się z Klaudią Budny, która znalazła się w finałowej trójce najlepszych kucharzy IV edycji programu MasterChef. Mistrzyni poprowadzi dwie tury warsztatów, które odbędą się w sobotnie popołudnie o godzinie 13:00 oraz 16:30. Na warsztatach będzie można nauczyć się w praktyce, jak przyrządzić zupę meksykańską, kaszotto, fritattę oraz placuszki z obierek z marchwi. Klaudia Budny opowie też o tym, jak prawidłowo przechowywać żywność by nic w naszej kuchni się nie zmarnowało.

Tydzień później (23 listopada) gotować będziemy ze zwycięzcą IV edycji programu Hell’s Kitchen. Do swojej kuchni zaprosi nas bowiem sam Damian Marchlewicz – najlepszy z najlepszych polskiej edycji Piekielnej Kuchni. Warsztaty z mistrzem odbędą się również w dwóch turach: o godzinie 13:00 oraz 16:30, tak by wszyscy chętni mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu. Damian Marchlewicz postawi w swoim warsztatowym menu na obiad rodzinny, nauczymy się, jak przygotować idealny krem z pieczonej cebuli, z kozim serem i tymiankiem, pierś kurczaka ze szczypiorkowym puree, a na deser kogel mogel podpalany z owocami. Brzmi smakowicie? To nie koniec naszej kulinarnej przygody! W ostatnią niedzielę miesiąca (24 listopada) odbędą się jeszcze jedne warsztaty, które poprowadzi szefowa kuchni ze Studia Kulinarnego Baccaro. Tematem przewodnim spotkania o godzinie 13:00 i godzinie 16:30 będzie zero waste w naszej kuchni. Podczas warsztatów dowiemy się, jak zoptymalizować nasze gotowanie by zużyć wszystko to, co mamy akurat w lodówce! Ze Studiem Kulinarnym Baccaro przygotujemy szakszukę, chlebek bananowy oraz tosty francuskie z bananowego chlebka, który pozostał z pieczenia.

Wszystkie warsztaty są bezpłatne jednak obowiązują na nie wcześniejsze zapisy, a liczba miejsc jest ograniczona (12 miejsc na każdą godzinę), zatem kto pierwszy ten lepszy! Jak zapisać się na warsztaty? Wysyłamy mail na adres marketing.portlodz@ikea.com, w którym podajemy swoje imię i nazwisko oraz dzień i godzinę warsztatów, w których chcemy uczestniczyć. Po warsztatach zapraszamy do uczty przy wspólnym stole, podczas której zaserwowane zostaną … autorskie dania mistrzów kuchni przygotowane przez uczestników!

Harmonogram warsztatów:

16.11 (sobota) – warsztaty z Klaudią Budny:

– pierwsza tura 13.00

– druga tura 16:30

Menu:

– Placuszki z obierek z marchwi z twarożkiem

– Fritatta

– Zupa meksykańska

– Kaszotto z warzywami korzeniowymi

 

23.11 (sobota) – warsztaty z Damianem Marchlewiczem

– pierwsza tura 13.00

– druga tura 16:30

Menu:

– Krem z pieczonej cebuli z grzanką z kozim serem i tymiankiem

– Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pure   szczypiorkowym

– Kogel Mogel podpalany z owocami

 

24.11 (niedziela) warsztaty z przedstawicielem Studia Kulinarnego Baccaro:

– pierwsza tura 13.00

– druga tura 16:30

Menu:

– Szakszuka

– Chlebek bananowy

– Tosty francuskie z chlebka bananowego z domową ricottą

 

 

 

Eko – warsztaty, dom z tektury i pluszaki

– takie atrakcje tylko w Porcie Łódź!

Ma salon, kuchnię a nawet ogród – tyle, że cały skonstruowany jest z …tektury! Taki niezwykły dom pojawi się w Eko-studiu MÅLA w Atrium Portu Łódź (obok sklepu IKEA) już w najbliższy piątek w ramach wspólnej akcji Portu Łódź i sklepu IKEA. A, że mocno wierzymy, że zabawa to poważna sprawa  – w studiu będzie też można stworzyć pracę na konkurs sklepu IKEA i narysować pluszaka swoich marzeń.

Zamiast wyrzucać do śmieci wykorzystajmy ją w kreatywny sposób! To, że zwykła tektura może stanowić bazę do niezwykłej i twórczej zabawy, postaramy się udowodnić na dwudniowych warsztatach dla dzieci, które odbędą się w naszym Eko-Studiu MÅLA w formie tekturowego domku. W piątek 15 listopada w godzinach 15:00 – 19:00 oraz w sobotę 16 listopada od 10:00 do 18:00 na najmłodszych w Atrium Portu Łódź czekać będą profesjonalni animatorzy, którzy poprowadzą tematyczne warsztaty w każdej z „domowych” stref. W kuchni najmłodsi przygotują wspólnie pizzę, kanapki, lody na patyku oraz upieką ciasto – oczywiście wszystko z wykorzystaniem tektury! Wyposażymy też salon w niezbędne sprzęty oraz dekoracje, a w ogrodzie zasadzimy drzewa, kwiaty i  zbudujemy zwierzątka. Pokażemy, że dziecięca wyobraźnia nie zna ograniczeń, a zabawką może stać się wszystko!

W Eko-Studiu MÅLA znajdzie się też strefa dla dzieci, które chcą wziąć udział w konkursie rysunkowym IKEA – „Zabawa to poważna sprawa”. Już po raz szósty najmłodsi przeniosą na papier swoje wyobrażenia o idealnej maskotce. Najlepsze prace znajdą swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości ponieważ to na ich podstawie uszyte zostaną pluszaki dostępne w każdym sklepie IKEA! Rysunki maluchów zawisną w galerii na ścianach tekturowego domku zatem każdy będzie mógł je podziwiać! Prace swoich pociech rodzice i opiekunowie mogą zgłaszać do konkursu poprzez formularz rejestracyjny dostępny na stronie https://zabawymoc.pl/

Szczegóły

Start:
Listopad 15
Koniec:
Listopad 16
Wydarzenie Category:
Wydarzenie Tagi:

Miejsce

Port Łódź
Pabianicka 245
Łódź, łódzkie Polska
+ Google Map
Strona internetowa:
https://www.portlodz.pl/