NA SKRÓTY REPERTUAR ŁÓDZKICH KIN REPERTUAR TEATRÓW KALENDARZ SPORTOWCA INFORMATOR KONCERTOWY

Chcesz wesprzeć Plastra? Wpłać na utrzymanie naszego serwera.

Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Festiwal Azjatycki – Jemy w Domu

1 czerwca - 7 czerwca

Z myślą o wszystkich miłośnikach dobrego jedzenia, a także łódzkich restauratorach, Jemy w Łodzi ogłasza kolejny łódzki internetowy festiwal kulinarny. Jemy w Domu – Festiwal Azjatycki to okazja, by spróbować dań kuchni Azji w wyjątkowych odsłonach, zarówno w domach, jak i w lokalach. Trwające od 1 do 7 czerwca kulinarne święto organizowane jest we współpracy z serwisem Głodny.pl, Łódzkim Centrum Wydarzeń oraz firmami Biofood Farutex i Pro Gastro. – W trakcie kwietniowego  festiwalu Burger Fest, mimo braku możliwości jedzenia w lokalu, restauracje otrzymały dziesiątki dodatkowych zamówień i pozytywnych komentarzy, które dla gastronomii były w tym okresie ogromnie ważnym wsparciem. Łodzianie mogą już teraz odwiedzać lokale, a kuchnia azjatycka cieszy się wyjątkową popularnością, co widać na Piotrkowskiej, dlatego mamy pewność, że Festiwal spotka się z ciepłym odbiorem, a przy okazji będzie kontynuował ideę #wspierajgastro w Łodzi– mówi Piotr Kurzawa, Menadżer Ulicy Piotrkowskiej.

W trakcie trwania festiwalu, restauracje przygotują popisowe dania kuchni azjatyckiej oraz potrawy inspirowane azjatyckimi smakami. Wszystkie z nich dostępne będą na wynos, a zdecydowana większość również na miejscu. – W festiwalu weźmie udział 25 lokali z całego miasta i okolic, a wśród propozycji pojawią się m.in. indyjskie curry, japońskie pierożki, tureckie dania i libańskie potrawki – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Lokale zaprezentują również ulubione potrawy łodzian w azjatyckim wydaniu – nowy smak zyskają burgery oraz potrawy z grilla. Jedyna zasada, to stały koszt dania, czyli 25 zł + koszt dostawy według cennika restauracji. Dzięki współpracy z partnerami wydarzenia udział dla restauracji jest bezpłatny.

Festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, również w wersji online. Warsztaty z kuchni indyjskiej poprowadzi Tapinder Sharma, założyciel restauracji Ganesh, w roli prowadzącej zadebiutuje również Agata Zarębska z Jemy w Łodzi, która w przestrzeni studia Book&Cook, przy wsparciu firmy Bidfood Farutex dostarczającej produkty do gastronomii, ugotuje tajwańską zupę z wołowiną i makaronem. Goście festiwalu dowiedzą się również, jak zaparzyć kawę w azjatyckim stylu i poznają tajniki kulinarnej sesji zdjęciowej wykonanej w domu. Lilly Tran z restauracji Ha Long opowie o wietnamskich zwyczajach i niecodziennych składnikach swojej rodzimej kuchni, a znana łódzka wizażystka i stylistka Gosia Jakubowską pokaże, jak samodzielnie wykonać artystyczny makijaż japońskiej gejszy. Ponadto wszyscy uczestnicy będą mogli wziąć udział w konkursie zorganizowanym z serwisem Głodny.pl, w którym do wygrania będą zaproszenia na festiwalowe dania.

Odtwarzacz muzyki

00:00
00:00

Przykładowe dania festiwalowe:

Tabu Sushi – Zupa Wonton, czyli bulion wołowy z imbirem, dymką, czosnkiem, grzybami shitake i shimeji, kapustą pak choi, kiełkami, fasolą mung, chilli, rzepą oraz pierożkami wieprzowymi.

Pawilon – Ryżowa domowa tortilla z papryką gochugaru wypełniona japońskim kurczakiem teriyaki, kolendrą, piklami z czerwonej cebuli, rzepy i ogórka, z dodatkiem sera mimolette i majonezem miso. Dostępna także w wersji wegańskiej z wędzonym tofu teriyaki oraz wegańskim majonezem awokado

HOT – Łosoś Matcha z zielonymi warzywami w kolendrowym pesto z czarnym ryżem, orzechami i miętą.

The Chef – Curry z pomarańczą, kulkami mięsnymi i orzechami nerkowca oraz vege, podawane z ryżem jaśminowym.

Shamo  – Ryba w słodkim chilli z papryką, cebulą i ananasem podawana z warzywami i ryżem jaśminowym.

Mangal – Fırında Kaşarlı Tavuk, czyli kurczak z warzywami zapiekany pod sosem beszamelowym i serem, serwowany z kaszą bulgur w tureckich przyprawach.

Agrafka – Grillowany filet z łososia podawany z sajgonkami z makaronem soba, papryką, tofu, jarmużem, sosem na bazie mleka kokosowego i limonki, krewetkami koktajlowymi, chipsem z marchewki, kolendrą i chilli

Centralna Gastromachina – Azjatycki burger w czarnej bułce z antrykotem, boczkiem teriyaki, kimchi z młodej kapusty i sosem orzechowym na mleku kokosowym.

Kardamon – Japońskie curry z nutą miso, shitake, grzybami mun i pędami bambusa, podawane z sałatką z pędów bambusa, wakame i marynowanym imbirem.

DOKI – Bułeczki bao faszerowane soczystą golonką w karmelu z chilli, imbirem, świeżą dymką, kapustą pak choi, grzybami shitake, marynowanym zielonym ogórkiem i japońskim majonezem.

Hamra – Kurczak z marynowanym mango, dynią, pesto tymiankowym i serem z ananasowym ryżem i  sałatką z trzech papryk.

Zaparowani – Pierożki jiaozi w dwóch smakach:  kurczak z imbirem i tajską bazylią, w cieście pszennym z dodatkiem kurkumy oraz wieprzowina z sosem sriracha w cieście pszennym z dodatkiem naturalnego atramentu z kałamarnicy. Pierożki podawane z sosem sojowym oraz z wodorostami wakame z dodatkiem suszonego chilli, prażonego sezamu, świeżej marchwi i kolendry.

House of sushi – Yummy asian noodles, czyli makaron ryżowy z kurczakiem marynowanym w imbirze, miodzie i limonce, smażony z warzywami i grzybami mun, podawany z orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

Umamitu – Zupa Tom Yum, czyli sycący, pikantny bulion na bazie trawy cytrynowej, galangalu i chilli z cieniutkim makaronem ryżowym podawany z sałatką z glonów wakame

Festiwalowe restauracje:

  1. Agrafka – ul. Piotrkowska 90
  2. Beadnia – ul. Piotrkowska 86
  3. DOKI – OFF Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/142
  4. Dzień Dobry Caffe – ul. Narutowicza 57
  5. Ganesh – Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
  6. Centralna Gastromachina – ul. Piotrkowska 91
  7. Ha long – ul. Zgierska 69
  8. Hamra – ul. Piotrkowska 89
  9. Hashtag Sushi – ul. Piotrkowska 115
  10. HOT – ul. Kilińskiego 112/128
  11. House of sushi – ul. Piotrkowska 89 i ul. Pomorska 602
  12. Kardamoon – ul. Piotrkowska 51
  13. Mangal – ul. Piotrkowska 71
  14. Pawilon – ul. Wojska Polskiego 65/67 Aleksandrów Łódzki
  15. Pittu Pittu – ul. Piotrkowska 25
  16. Shamo – OFF Piotrkowska, Sepia Office, ul. Roosevelta 8
  17. Sushi Smaki – ul. Kościuszki 93
  18. Szpulka – Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
  19. Tabu Sushi – ul. Piłsudzkiego 14
  20. Tajska Hot Spoon – Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
  21. The Chef – ul. Dąbrowskiego 48c
  22. Umamitu – ul. Traugutta 9
  23. Zaparowani – ul. Wschodnia 37
  24. Zielony Chrzan – ul. Żwirki 8
  25. Zjadliwości – ul. Piotrkowska 102A

Szczegóły

Start:
1 czerwca
Koniec:
7 czerwca
Wydarzenie kategoria:

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*