NA SKRÓTY REPERTUAR ŁÓDZKICH KIN REPERTUAR TEATRÓW KALENDARZ SPORTOWCA INFORMATOR KONCERTOWY

Chcesz wesprzeć Plastra? Wpłać na utrzymanie naszego serwera.

https://www.facebook.com/dietetyknowezycie

Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Europejskie Dni Dziedzictwa

17 września 2021 - 19 września 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa

Muzeum Archeologiczne i Etnograficzne w Łodzi

18 WRZEŚNIA 2021, g. 12.00

WOKÓŁ STOŁU – WARSZTATY

Opowieść o dawnej i współczesnej sztuce nakrywania do posiłku. Wspólny stół to miejsce, wokół którego koncentruje się życie rodziny. Jak zmieniał się jego wygląd wraz z upływem czasu? Jakie naczynia, sztuce i elementy dekoracyjne pojawiały się dawniej w zależności od epoki i regionu? Czym różnił się stół Łodzi biednej od Łodzi bogatej? Wspólnie z uczestnikami odpowiemy na te pytania i „przećwiczymy” sztukę nakrywania do stołu.

Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc obowiązują zapisy: edukcja@maie.lodz.pl, 42 632 84 40, w. 29

 

19 WRZEŚNIA 2021

SPACER HISTORYCZNY SZLAKIEM SŁODKIM I SZLAKIEM SŁONYM

Zwiedzanie miasta śladami dawnych smaków i lokalnej gastronomii. Przypomnimy miejsca ważne w XIX i XX wieku – cukiernie, bary, restauracje, eleganckie lokale i szemrane knajpy, w których tętniło życie Łodzi bogatej i Łodzi biednej.

Na „Spacerze słodkim” sprawdzimy m.in. jakie związki z Łodzią miała firma Blikle, na „Spacerze słonym” przekonamy się, pod jakim adresem spotykał się półświątek wielokulturowego miasta.

szlakiem słodkim – g. 11.00

szlakiem słonym – g. 15.00

zbiórka pod gmachem Muzeum (pl. Wolności 14)

WSTĘP WOLNY

Muzeum Kinematografii

19 września g. 14:30

Muzeum Kinematografii w Łodzi zaprasza do jadalni pałacu Karola i Anny Scheiblerów na opowieść o ludziach i o jedzeniu… Podczas spotkania przyjrzymy się funkcjom sali jadalnej, jej wystrojowi oraz symbolice. Porównamy jadalnię w pałacu Karola Wilhelma z pomieszczeniami jadalnymi w innych łódzkich pałacach i willach fabrykanckich. Zawitamy do jadalni w tak znanych siedzibach fabrykanckich jak Pałac Poznańskiego, ale także i do mniej rozpoznawalnych, aczkolwiek nie mniej ciekawych, jak willa Oskara Schweikerta.
Spotkaniu będzie towarzyszyła prezentacja zdjęć ilustrujących wystrój i wyposażenie jadalni w siedzibach łódzkiej burżuazji przemysłowej.
Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajemnic dawnych siedzib łódzkiej socjety!
Uwaga! Ilość miejsc ograniczona!
Obowiązują zapisy:
+48 42 203 24 50
rezerwacja@kinomuzeum.pl

Muzeum Miasta Łodzi

Podziel się smakami Łodzi – wydarzenie w ramach obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa

Miejsce: przestrzeń Strefy Wiedzy na wystawie “Łódź w Europie. Europa w Łodzi. Ziemia obiecana wczoraj i dziś”, w godzinach otwarcia Muzeum

Kiedy? od 11 do 19 września 2021r.

Masz sprawdzony sposób na przygotowanie tradycyjnej łódzkiej zalewajki? Babcia przekazała ci rodzinny przepis na zupę cebulową? Znasz tajemnicę idealnych prażoków lub wpadłeś na pomysł jak w zupełnie innowacyjny sposób podać żulika lub leberkę? Podziel się z nami swoimi sekretami! W przestrzeni Strefy Wiedzy wystawy “Łódź w Europie. Europa w Łodzi. Ziemia obiecana wczoraj i dziś” przygotowaliśmy specjalne miejsce, w którym będzie można wyeksponować piękno tradycyjnej regionalnej kuchni i poznać przepisy innych mieszkańców miasta. Zapraszamy łodzian do dzielenia się z nami swoimi wspomnieniami z rodzinnego domu dotyczącymi specyfiki celebrowanych świąt, sposobów przygotowania codziennych i niecodziennych potraw.

Słodko-gorzka historia Łodzi – oprowadzanie po wystawie „Łódź w Europie. Europa w Łodzi. Ziemia obiecana wczoraj i dziś”
18 września 2021 15:00:00 – 16:00:00

Prowadzenie: Anna Łagodzińska-Pietras

Bilety: 3 zł /os. (bilet normalny), 1 zł/ os. (bilet ulgowy)

Zapisy: 692 926 319, 42 307 13 82, edukacja@muzeum-lodz.pl

Limit: zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami

Smak słodki to jedno z pierwotnych doznań ludzkiego podniebienia, powoduje on wydzielanie endorfin w mózgu człowieka, a zatem przedstawiciele homo sapiens czują się lepiej po zjedzeniu „małego co nieco”. Nic więc dziwnego, że to przyjemne smaki chcemy zapamiętywać, wspominać i propagować. Jednak z punktu widzenia ewolucji większe znaczenie dla gatunku ludzkiego ma odczuwanie goryczki, ponieważ ostrzega ona przed niebezpieczeństwem. Historyczna kuchnia łodzian w okresach względnego spokoju, zależna była od zamożności poszczególnych rodzin, ich tradycji i aspiracji, ale w ciągu minionych dwustu lat mieszkańcy miasta stosunkowo często wystawiani byli na próby przetrwania w niekorzystnych, a czasem wręcz ekstremalnych, warunkach bytowych. Pamiątki tych ciężkich przejść, takie jak np. przepis na kleik z czasów II wojny światowej czy unikatowa dokumentacja fotograficzna Marszu Głodowego z 1981 roku znajdują się na wystawie „Łódź w Europie. Europa w Łodzi. Ziemia obiecana wczoraj i dziś”. Podczas oprowadzania opowiemy o historii miasta i jego mieszkańców bez lukrowania rzeczywistości, a także poszukamy odpowiedzi na pytanie czy gorzki smak trudnych doświadczeń pozostaje w pamięci kolejnych pokoleń.

„Na łódzkich językach”- warsztaty z cyklu Akademia Małego Łodzianina

19 września 2021
12:00:00 – 13:30:00
15:00:00 – 16:30:00

Prowadzenie: Antonina Pawłowska, Michalina Życzyńska

Bilety: 7 zł/os., 10 zł/ 2 os., 15 zł/ 3 os.

Zapisy: 692 926 319, 42 307 13 82, edukacja@muzeum-lodz.pl

Limit: zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami

Jak nie zapomnieć (łódzkiego) języka w gębie? Na pierwszych zajęciach piątej edycji Akademii Małego Łodzianina podpowiemy, jak kształtować nasze zdolności lingwistyczne, nie łamiąc sobie przy okazji języka. Poznamy również charakterystyczne dla naszego regionu słownictwo związane z jedzeniem i zgłębimy tajniki łódzkiej kuchni. Tradycyjnie już zajęcia zakończą się tworzeniem wysmakowanej pracy plastycznej.

Szczegóły

Start:
17 września 2021
Koniec:
19 września 2021
Kategoria Wydarzenie:

Miejsce wydarzenia

Łódź – różne miejsca

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*