Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Szkolenie w OiW “brewing”

Maj 21 | 16:00 - 20:00

▶BREWING- szkolenie otwarte, 21 maja 2019

▶Co to są alternatywne metody parzenia kawy? Jak wydobyć za ich pomocą maksimum aromatu i smaku? Jak smakuje dobrze zaparzona kawa, a jak rozpoznać i zrozumieć błędy popełnione podczas przygotowania? Od czego zacząć (w domu lub w kawiarni)?

▶Dla kogo?
Dla profesjonalistów i pasjonatów kawy. Zawodowi bariści poszerzą warsztat pracy o poprawnie stosowane metody alternatywne, a pasjonaci nauczą się parzyć doskonałą kawę w warunkach domowych.

▶Program i charakter szkolenia
Szkolenie będzie miało charakter warsztatowy. Jednak aby intensywna praktyka przyniosła maksimum korzyści zostanie poprzedzona niezbędną dawką teorii – dzięki temu eksperymenty z kawą będą bardziej świadome, a uzyskana wiedza trwalsza i pozwalająca na dalszy, już samodzielny rozwój.

▶Zakres tematyczny:

●Poznanie oczekiwań i dotychczasowej wiedzy uczestników
Czego szukamy w kawie? Obiektywne kryteria opisu i oceny kawy
●Omówienie sprzętu/narzędzi niezbędnych w metodach alternatywnych wraz z uzasadnieniem ich używania
●Cupping wprowadzający
●Zaparzenie czterech kaw i omówienie ich zgodnie z metodologią Brewed Coffee Compass (ekstracja vs. moc, podstawowe parametry: mielenie, czas, proporcje)
●Samodzielne parzenie kawy przez uczestników (cz.1) – świadome operowanie podstawowymi parametrami
●Omówienie dodatkowych parametrów, które wpływają na parzenie: jakość wody, temperatura, ilość zalań, sposób zalania, siła strumienia
●Ponowny cupping (inna kawa)
●Samodzielne parzenie nowej kawy (cz.2) – uczestnicy dobierają recepturę i optymalne parametry, starając się uzyskać pożądany efekt
●Sesja pytań i odpowiedzi

▶Uczestnicy otrzymują opracowane przez nas materiały szkoleniowe oraz certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia. Ponadto mogą skorzystać z naszej wypożyczalni sprzętów do home brewingu (w miarę aktualnej dostępności poszczególnych akcesoriów).
▶Informacje organizacyjne
Termin i czas trwania: ➡ 21 maja 2019 (wtorek), godz. 16:00 – 20:00
Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w ➡ Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź)
Prowadzenie: ➡ Mikołaj Bielawski, barista współodpowiedzialny w „OiW” za kontrolę jakości kawy oraz za szkolenia i cuppingi wewnętrzne.
Liczba uczestników: 2-4 os.
Inwestycja: ➡ 290 zł
Zapisy: Deklarację uczestnictwa prosimy przesłać na adres: szkolenia.oiw@gmail.com (aby była skuteczna prosimy dołączyć do mejla potwierdzenie wpłaty zaliczki w wysokości 100 zł – jest to warunek udziału w szkoleniu). W temacie wiadomości prosimy wpisać tytuł i datę szkolenia. Decyduje kolejność zgłoszeń.
▶UWAGA! Zaliczka jest bezzwrotna w przypadku rezygnacji z udziału w szkoleniu, dlatego prosimy o dokonywanie przemyślanych decyzji. Po wyczerpaniu limitu miejsc proponujemy alternatywny (nieodległy) termin lub zwracamy zaliczkę.
***
���Jeśli przed podjęciem decyzji, potrzebujesz dodatkowych informacji lub rady, zapraszamy do kontaktu. Możesz napisać: szkolenia.oiw@gmail.com albo zadzwonić: 884-330-036.

▶O nas: Jesteśmy członkiem Speciality Coffee Association. Wyróżnieni żółtą czapką Gault & Millau. Certyfikowani przez SCA z zakresu Sensory Skills na poziomie Intermediate. Wielokrotnie zdobywaliśmy Łódzką Nagrodę Kulinarną dla Najlepszej Kawiarni, trzykrotnie zwyciężaliśmy w łódzkim Festiwalu Kawy. Nasi bariści rok po roku zdobywali 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup, są uczestnikami również Mistrzostw Polski Latte Art i Cup Tasters. To także finaliści prestiżowych zawodów t.j. Pro-infuzja, Dalla Corte Cup, Comandante Cup. Doświadczenie zdobywaliśmy m.in. na szkoleniach u Gwilyma Daviesa [Mistrz Świata Baristów], Leszka Jędrasika [4. miejsce Mistrzostw Świata Latte Art], Damiana Durdy [49th Parallel, Vancouver] oraz w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19grams.

Szczegóły

Data:
Maj 21
Czas:
16:00 - 20:00
Wydarzenie Category:
Wydarzenie Tagi:

Miejsce

Owoce i Warzywa
Traugutta 9
Łódź, łódzkie Polska
+ Google Map
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/owoceiwarzywa/