piwa300 piw do degustacji podczas Targów Piw Regionalnych PIWOWARY, które odbędą się w Łodzi w dniach 10 – 12 kwietnia. W trakcie tego wydarzenia będzie można poznać ofertę najbardziej znanych browarów z różnych części kraju, wziąć udział w warsztatach i prezentacjach. Specjaliści opowiedzą o produkcji, historii i pochodzeniu różnych rodzajów piw. Zdradzą także tajniki degustacji oraz odróżniania piwa górnej fermentacji od dolnej. Gościem specjalnym targów będzie krytyk kulinarny i prezenter telewizyjny – Robert Makłowicz, który pokaże jak gotować potrawy na bazie piwa. Zainteresowani będą mogli również dowiedzieć się jak warzyć piwo w domu oraz posłuchać o 150 letnich piwach pełnych smaku.

Targi Piw Regionalnych odbędą się od 10 do 12 kwietnia w Hala EXPO przy ulicy Stefanowskiego 30. Będzie można je odwiedzać w godzinach: piątek 12:00-21:00; sobota 11:00-21:00; niedziela 11:00-16:00

Jak piwo zjeść, a nie wypić? Na to i inne pytania odpowie Robert Makłowicz, podróżnik, prezenter i krytyk kulinarny. Podczas pokazu gotowania dowiesz się jakich gatunków piwa użyć do konkretnych potraw. Wszystko wzbogaci szereg ciekawych „piwnych” historii wraz z degustacją przygotowanych potraw – zapraszamy w sobotę godzina 14:00-15:30. W programie kurs kiperski. Maciej Chołdrych – nauczy profesjonalnej degustacji najciekawszych piw. Poznasz profesjonalne metody szkolenia degustatorów, nauczysz się ich oceny. Uczestnik kursu otrzyma certyfikat potwierdzający ukończenie pierwszego etapu wtajemniczenia w świecie kiperów. Zapraszamy do rejestracji Jak zacząć przygodę z domowym warzeniem piwa, przedstawią Katarzyna i Damian z firmy piwoznawcy.pl Podczas wykładu poznasz surowce używane w procesie warzenia piwa. Eksperci przedstawią każdy z etapów tworzenia piwa domowym sposobem, samodzielnie zakapslujesz butelki . Porównasz smaki „domowych” piw.

Piątek, 10 kwietnia 2015
12:00 – Czas dla biznesu.
Wystawcy zapraszają restauracje, klubokawiarnie, puby do zapoznania się z biznesową ofertą oraz rabatami targowymi.
18:00 – Światowe style piwne. Prowadzący Marek Suliga
Światowy renesans styli piwnych zapoczątkowany został w Stanach Zjednoczonych pierwotnie przez piwowarstwo domowe. Do Europy trafił on na przełomie XX i XXI wieku. Obecnie w Polsce, dzięki browarom kontraktowym, regionalnym i rzemieślniczym, dostępne są piwa reprezentujące niemal wszystkie te style. Dlaczego ich charakter jest tak zróżnicowany dowiesz się podczas warsztatów.

Sobota, 11 kwietnia 2015
12:30 – Domowe warzenie piwa- warsztat otwarty.
Jak zacząć przygodę z domowym warzeniem piwa, przedstawią Katarzyna i Damian z firmy piwoznawcy.pl Podczas wykładu poznasz surowce używane w procesie warzenia piwa. Eksperci przedstawią każdy z etapów tworzenia piwa domowym sposobem, samodzielnie zakapslujesz butelki . Porównasz smaki „domowych” piw.
13:30-17:00 Kurs Kiperski-prowadzący Maciej Chołdrych
W programie kurs kiperski. Maciej Chołdrych- nauczy profesjonalnej degustacji najciekawszych piw. Poznasz profesjonalne metody szkolenia degustatorów, nauczysz się ich oceny. Uczestnik kursu otrzyma certyfikat potwierdzający ukończenie pierwszego etapu wtajemniczenia w świecie kiperów. Zapraszamy do rejestracji.
Uczestnicy kursu dowiedzą się m.in. · Jak odróżnić dobre piwo od złego · Jak zostać profesjonalnym degustatorem · Co to jest profil smakowy i jak go używać · Kiedy pić jakie piwo · Co to jest gatunkowy podział piw · Jak słuchać piwa
Cena kursu w cenie biletu. Obowiązują zapisy poprzez formularz on-line. Liczba miejsc ograniczona – 18 os.
14:00 – Jak piwo zjeść, a nie wypić – gotowanie potraw na bazie piwa przez Roberta Makłowicza.
Jak piwo zjeść, a nie wypić? Na to i inne pytania odpowie Robert Makłowicz, podróżnik, prezenter i krytyk kulinarny. Podczas pokazu gotowania dowiesz się jakich gatunków piwa użyć do konkretnych potraw. Wszystko wzbogaci szereg ciekawych „piwnych” historii wraz z degustacją przygotowanych potraw
16:00 – Piwa Belgijskich Trapistów. Prowadzący Carl Kins z Belgii, Henri Reuchlin z Holandii. Wykład w języku angielskim.
Czym charakteryzują sie piwa Trapistów? Czy to prawda, że ich pełen aromat otrzymuje sie po 150 latach leżakowania? Gdzie można spotkać klasztory Trapistów? Co wyróżnia piwa Trapistow i piwa klasztorne.
16:30 – Piwa Irlandzkie – Prowadzący Reuben Gray, John Duffy. Wykład w języku angielskim.
O piwach nowej fali piwowarstwa w Irlandii opowiedzą Reuben Gray, John Duffy. Czy Irlandczycy zrezygnują z Guinnessa?
18:00 – Wieczór w pubie PIWOWARY. Zatańcz z FEIRIN
Zapraszamy do pubu PIWOWARY, zatańcz z irlandzkim zespołem FEIRIN.

Niedziela, 12 kwietnia 2015
11:00 – 16:00 Giełda Birofilów – koszt uczestnictwa w cenie biletu. Rezerwacja stolika poprzez formularz.
12:30 – Plebiscyt publiczności rozstrzygnięcie
13:00 – Festiwale piwne na świecie. Prowadzący Marek Suliga

Oktoberfest to niewątpliwie największy światowy festyn piwa na świecie, a jego tradycja sięga 1810 roku. W wielu krajach nie brak naśladowców tego pomysłu. Czemu początkowo miały służyć takowe festyny, jak są realizowane one obecnie realizowane, na czym polega piwna turystyka? Na te i inne pytania odpowie Marek Suliga.

PIWA NA TARGACH

EDI – rodzinny browar z okolic Wschowy, działający od 1998 roku mający w ofercie piwo niepasteryzowane warzone tradycyjną metodą. Produkty Browaru EDI są doceniane na targach i konkursach w Polsce i poza jej granicami. Dumą browaru EDI są piwa smakowe takie jaki wiśniowe, miodowe, migdałowe, czekoladowe, miętowe, imbirowe, malinowe. Piwa browaru Edi nie są sprzedawane jest wyłącznie na targach, jarmarkach i kiermaszach ze zdrową żywnością.

Bednary- Pierwszy w Polsce browar rzemieślniczy, znajdujący się w regionie łowickim. Celem browaru jest warzenie dobrego piwa, a także szerzenie szeroko rozumianej kultury piwnej. Piwo spotkać można w multitapach zlokalizowanych w dużych miastach, pubach oraz restauracjach.

Bierhalle – Sieć restauracji posiadających swoje mini browary w całej Polsce. Zdobywca wielu nagród i wyróżnień. Piwa Bierhalle charakteryzują się sezonowością i użyciem tylko naturalnych składników. Piwa Bierhalle są niefiltrowane i niepasteryzowane. Najlepiej smakują wypijane na miejscu przy specjalnie skomponowanym menu piwnym.

Czarny Kot – Jeden z pierwszych browarów kontraktowych, charakteryzujący się użyciem tylko naturalnych składników. Do głównych linii produktowych zaliczają się koty- biały, rudy i czarny – każdy o odmiennym charakter od delikatnego piwa jasnego po ciemne wyraziste w smaku oraz Bearnardy- piwa smakowe, charakteryzujące się ”zawijką”( butelką pakowana ręcznie) użytymi w ich składzie naturalnych syropami, specjalnie do nich skomponowanymi.

Fortuna- z Miłosławia kultywuje od 1889 roku tradycyjne piwowarskie rzemiosło. Piwo w otwartych kadziach fermentuje tak jak chciała natura, bez zbędnego przyspieszenia bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Komes Porter Bałtycki zdobył brązowy medal w największym piwnym konkursie na świecie – World Beer Cup 2014 w USA. Na konkurs ten nadesłano 4754 piwa z 1403 browarów z 58 krajów.

JAKO – Producent, który wprowadził na rynek piwa cieszące się uznaniem konsumentów i ekspertów. Flagową linią produktową są piwa Celtyckie, pod wspólną nazwa znajdziemy ciemne miodowe, wiśniowe oraz cytrynowe. Oferta przedstawia także piwa niepasteryzowane takie jak Złoty łan, delikatny w smaku Hubert Pils oraz Mocny Baca.

KOREB – Browar z regionu łódzkiego, posiadający 600 letnia tradycję piwowarską. Wielokrotny medalista m.in. na targach we Frankfurcie. W myśl , iż liczy się jakość a nie ilość browar Koreb na stałe produkuje 6 gatunków piw. Na leżakach możemy znaleźć miodowe, żytnie niefiltrowane herbowe, mocny koreb, Łaskie oraz american IPA.

KORMORAN – Olsztyński browar znany i doceniany także poza granicami naszego kraju. Zdobywca m.in. złota podczas European Beer Star za piwo Porter Warmiński, złota Za piwo Coffe Stout podczas Global Craft Beer Awards 2014 w Berlinie. Kormoran to piwa warzone z pasją, śmiałe w smaku, tworzone zgodnie z rzemiosłem. W asortymencie znajdziemy Podróże Kormorana-Weizenbock, American IPA,Witbier, Krzepkie czy orkiszowe.

Kozel – warzony od 1874 roku, w czeskiej wiosce Velké Popovice. Koza Olda – symbol tamtejszego browaru – oraz mieszkańcy tej malowniczej okolicy wiedzą, że piwo to powstaje z naturalnych, lokalnych składników. Dlatego to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają czegoś autentycznego i konkurencyjnego wobec dostępnych obecnie piwnych specjalności oraz lagerów alternatywnych. W Polsce dostępne są dwa warianty Kozla: Kozel Ležák 11⁰ , Kozel Černý

Olbracht – Browar z Piotrkowa Trybunalskiego, aktywnie współpracujący z piwowarami domowymi dzięki czemu tworzone są limitowane i niepowtarzalne partie piwa. W browarze możemy dostać także Belgian IPA,Witbier, American Pale Ale. Całokształt dopełniają etykiety piwne z żartobliwymi rysunkami Andrzeja Mleczko.

Perła – Historia browaru sięga 1844r gdy Karol Rudolf Vetter w opustoszałym klasztorze stworzył browar. Obecnie Perła jest jednym z największych regionalnych producentów piwa. W jej asortymencie znajdziemy piwa niepasteryzowane, niefiltrowane oraz jasne pełne. Produkt znany i ceniony przede wszystkim poza granicami to Perła Export- kojarzy go jako święty gral Polskich konsumentów. W ofercie znajdziemy piwa pod nazwą Perła mocna, Koźlak czy Zwierzyniec Pils – piwo jasne pełne w stylu Bohemia pilzner, produkowane w wersjach limitowanych.

Sulimar z Piotrkowa Trybunalskiego – nie umieją piec chleba, czy budować domów, ale na warzeniu piwa naprawdę się znają. Znany jako markowy browar (kiedyś Kiper, obecnie Browar Cornelius), posiada gamę różnorodnych piw dedykowanych prawdziwym smakoszom z „flagową” marką Cornelius Weizen Bier. Cornelius jest w elitarnym klubie browarów które stosują trudne i skomplikowane technologie a ich piwa doceniły już miliony smakoszy w Polsce i na świecie.

WITNICA – Browar nieprzerwanie warzący piwo od 1848 roku. Spotkamy tu produkt wytwarzany według tradycyjnych receptur i zasad piwowarstwa z użyciem naturalnych surowców, w otwartych kadziach fermentacyjnych. W ofercie browaru znajdują się piwa naturalne pasteryzowane i niepasteryzowane, górnej i dolnej fermentacji.

Cydr Green Mill – należy do rosnącej w Polsce kategorii cydrów, popularnej m.in. we Francji, Wielkiej Brytanii czy Australii. Ten cydr to nie piwo, ponieważ produkowany jest inną metodą, brak mu też chmielowej goryczki. Od piw smakowych różni go sposób powstawania – tworzymy go z jabłek, a nie, jak piwa smakowe – ze słodu. Od wina odróżnia go niższa zawartość alkoholu i bardziej nieformalny charakter. Nie jest też gotowym drinkiem, ponieważ nie powstaje na bazie mocnego alkoholu i nie zawiera sztucznych dodatków.

The Meat Makers – średniej wielkości producent, zajmujący się najwyższej jakości mięsem od ponad 10 lat, specjalizujemy się w produktach z suszonej wołowiny premium. W naszym najgłębszym przekonaniu wołowina premium jest wspaniała sama w sobie, a zatem nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy chemicznych ani sztucznych aromatów, aby smakować doskonale. Wystarczy dodać szczyptę soli kamiennej, trochę czarnego pieprzu i czosnku, aby uwolnić jej wspaniały smak.

Firma Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek działa na rynku polskim od 2012r. Zajmuje się importem oraz detaliczną sprzedażą produktów związanych z piwowarstwem domowym. W ich ofercie można znaleźć szeroką gamę akcesoriów do warzenia piwa oraz surowce.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
food
2. urodziny Łódź Street Food Festival
Zielona Łódź zaprasza na całonocny spacer
Logorestaurant
Łódź Restaurant Week 2

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*