21sffW słoneczne, niedzielne popołudnie, 6 kwietnia, głodni i ciekawi nowinek łodzianie licznie przybyli do nowej dzielnicy kreatywnej przy Piotrkowskiej 217, aby ucztować podczas drugiej edycji Street Food Festiwal.

Pogoda niewątpliwie dopisała organizatorom święta ulicznego jedzenia. Od bram przy Piotrkowskiej 217 unosił się niesamowity zapach przegotowanych na świeżym powietrzu potraw, wśród których niewątpliwie królowały burgery – pod każdą postacią. Można było skusić się na te tradycyjne, przyrządzone ze 100%, świeżej wołowiny, a amatorów nowości czekały również kanapki wegetariańskie, z sadzonym jajkiem czy warzywami. Goście mogli wybierać między nie tylko między smacznymi burgerami, ale do spróbowania były także pasty, sałatki, frytki, zapiekanki oraz kanapki przygotowywane przez łódzkie lokale w bardzo przystępnych cenach. Nowością były orientalne falafele, a także słodkości serwowane w postaci babeczek, pysznych ciast i świeżo wyciskanych soków owocowych. Łódź Street Food Festival to także zjazd food trucków, dzięki którym zaprezentowały się aż 22 restauracje z całego kraju. Dodatkową atrakcją Festiwalu była wystawa nowoczesnej zastawy stołowej przygotowana przez studentów Pracowni Form Złotniczych ASP w Łodzi.

Street Food Festiwal miał za zadanie pokazać, że tzw. uliczne jedzenie może być jednocześnie smaczne, sycące i przede wszystkim zdrowe. Zainteresowanie zwiedzających do najlepszy dowód na to, że imprezy takie jak ta to strzał w dziesiątkę i świetna promocja lokalnej gastronomii. Festiwal z pewnością można zaliczyć do udanych, a my czekamy już na kolejną edycję.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Remont Parku Staromiejskiego
Targ przy Jaracza (foto)
See Bloggers Łódź (foto)
1 Komentarz
  • Shi
    8 czerwca 2014 at 18:23

    W ktorym miejscu byla wystawa zastawy?

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*