happysad_Mow_mi_dobrze20 marca w Dekompresji odbędzie się koncert zespołu happysad. Gościem specjalnym będzie Muzyka Końca Lata.

 
Łódzki występ to element trasy zespołu, który rozpoczął się w lutym br. W naszym mieście wszystko rozpocznie się po godz. 19. Bilety: 30 zł w przedsprzedaży/35 zł w dniu koncertu.

happysad jest zespołem rockowym, który został założony w 2001 roku w Skarżysku-Kamiennej. Jednak już wcześniej muzycy zespołu grali razem. Od 1995 roku pod nazwą HCKF (Hard Core’owe Kółko Filozoficzne), a od roku 1997 został przemianowany na Happy Sad Generation. Nazwa happysad uformowała się dopiero w 2002 roku, kiedy to wybrane zostało także logo grupy i nagrane zostało pierwsze Demo z materiałem, który później znalazł się na płycie Wszystko jedno. Muzyka happysad to regresywny rock, dopełniony charakterystycznymi tekstami. Zespół ma na koncie ponad 300 koncertów w całym kraju.

W lipcu 2004 nakładem S.P. Records ukazał się debiutancki album zespołu „Wszystko jedno”. Singlowy utwór promujący tę płytę „Zanim pójdę” spędził 33 tygodnie na Liście Przebojów Trójki prowadzonej przez Marka Niedźwieckiego. W kwietniu 2007 magazyn Teraz Rock umieścił płytę „Wszystko jedno” wśród 50 najważniejszych albumów w historii polskiego rocka.

W październiku 2005 ukazał się drugi album zatytułowany „Podróże z i pod prąd”, świetnie przyjęty przez publiczność tłumnie wypełniającą sale podczas koncertów trasy promocyjnej. Płyta została doceniona także przez krytyków muzycznych – wg magazynu Teraz Rock plasuje się wśród najlepszych polskich albumów 2005 roku.

W połowie roku 2006 w zespole nastąpiła zmiana perkusisty – Maćka Sosnowskiego zastąpił Jarosław Dubiński.

1 września 2007 podczas III edycji organizowanego przez zespół happysad festiwalu SKARfest miała miejsce premiera trzeciego krążka zespołu – „Nieprzygoda”. Nagrań dokonano w Studiu S4 Polskiego Radia oraz Słabym Studiu SP Records (kwiecień-czerwiec 2007). Producentem i realizatorem nagrań jest Leszek Kamiński. W nagraniu gościnnie udział wzięli: Janusz Zdunek (m.in. Kult) – trąbka oraz Marcin Świderski – klawisze. W połowie września album „Nieprzygoda” zyskał status najlepiej sprzedającej się płyty w Polsce.

21 czerwca 2008 zespół podpisał kontrakt z wytwórnią Mystic Production na pierwszą w dorobku grupy koncertową płytę DVD. Znalazł się na niej koncert, który został zarejestrowany podczas jesiennej trasy koncertowej “długa droga tour”, 4 października, w krakowskim klubie Studio. Koncertowe wydawnictwo happysad “Na żywo w STUDIO” zyskało status złotej płyty już w dniu premiery, 24 listopada 2008. Kilka miesięcy później, 16 lutego 2009 ukazała się również wersja audio tego koncertu, w formie podwójnego albumu CD.

Wraz z wiosenną trasą koncertową Eska Rock Tour 2009 zespół happysad zyskał nowego członka – Daniela Pomorskiego (trąbka), z którym grupa współpracowała wcześniej przy nagraniu koncertowego wydawnictwa „Na żywo w STUDIO”.

19 października 2009 miała miejsce premiera najnowszego wydawnictwa grupy, albumu pod tytułem “Mów mi dobrze“. Został on wydany przez wytwórnię płytową Mystic Production i znalazło się na nim 12 utworów. Nagrania nowej płyty dokonano w studiach Polskiego Radia S-4 i S-3. Realizatorem dźwięku i producentem płyty jest Leszek Kamiński.

Skład zespołu
Kuba Kawalec – vocal, gitara
Łukasz Cegliński – Pan Latawiec – gitara, vocal
Artur Telka – bas
Jarek Dubiński – Dubin – perkusja
Daniel Pomorski – trąbka

Dyskografia
„Wszystko jedno” – 2004 r. (SP Records)
„Podróże z i pod prąd” – 2005 r. (SP Records)
„Nostress/Łydka” – 2006 r. – singiel (SP Records)
„Nieprzygoda” – 2007 r. (SP Records)
„Na żywo w Studio” – 2008 r. – 2DVD (Mystic Production)
„Na żywo w Studio” – 2009 r. – 2CD (Mystic Production)
„Mów mi dobrze” – 2009 r. (Mystic Production)

/na podstawie mat. prasowych.

 

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
hardcold
Hard Cold w Grandzie
Rockowanie 2019 – bezpłatne warsztaty muzyczne
29lipca_041
LDZ Alternatywa: Misa Ff

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*