DSC03445_KopiowanieW środę, 23 maja o godz. 21 w DOMu rozpocznie się koncert formacji Dick4Dick.

Dick4Dick wracają z nowym materiałem i znów rozdają karty! 7 album grupy nosi tytuł “Dick4dick is a Woo!Man” i jest kwintesencją tej nieokrzesanej formacji. Znów są o krok do przodu i znów przcierają nowe szlaki: jest przebojowo, ale i przekornie zarazem. Tytuł płyty nie jest przypadkowy: po raz pierwszy usłyszymy żeńskie wokale i to we wszystkich aranżacjach! Gościnnie pojawiły się: Natalia Nykiel, Joanna Chowaniak z Domowych Melodii, Julita Zielińska, Marsija z Loco Star I Marsebo, Ania Momo Ołdak, Woska i Joanna Halszka Sokołowska m.in z Der Father. Dicki kontynuują swoją podróż po futurystycznych, syntetycznych światach i nie zamierzają zwolnić swojej rozpędzonej machiny. Płyta ukazała się 19.10 nakładem wydawnictwa Mystic.

Dick4Dick powstał w 2004 roku. W zamierzeniu miał to być projekt happeningowy, ale szybko przeobraził się w rasowy zespół. Do tej pory wydał 6 pełnoprawnych albumów nieustannie eksplorując bardzo odmienne gatunkowo estetyki: electro, noise rock, techno czy pop. Od samego początku członkowie grupy podkreślali, że strona performersko-wizualna jest równie istotna co muzyczna, co zaowocowało ponad 300 występami, najczęściej okraszonymi wizualizacjami, szaleństwem na scenie czy też udziałem dziwnych gości. Zagrali na wiodących festiwalach w Polsce (m.in. Open’er, Off, Tauron Nowa Muzyka). Nakręcili ponad 20 wideoklipów. Brali udział w dziesiątkach absurdalnych sesji zdjęciowych, na koncie mają m.in. nominację do Fryderyków, stali się bohaterami komiksu Jakuba Rebelki „Dick4Dick: harem Zordaxa” i brali udział w filmie „Pierwsza krew”.

Każda kolejna płyta wiązała się ze zmianą stylistyczną i wizerunkową grupy. W 2016 roku zespół dojrzał do decyzji o powrocie do swoich elektronicznych korzeni! Zamieniali gitary i perkusję na syntezatory, automaty perkusyjne, samplery oraz inne elektroniczne gadżety. Rockowe piosenki ustąpiły miejsca strumieniowi nieokiełznanych dźwięków. Nowy materiał łączy w sobie koncertową zwierzęcość, imprezowe zatracenie i psychodeliczną alienację. Dzikość rave`u, surowy trans techno czy ejtisową przebojowość Dicki żenią z alternatywnym popem, w wyjątkowym dla siebie stylu. Tak jakby maszyny otrzymały duszę.

Dyskografia:
“Silver Ballads”, Zgniłe Mięso Rec. 2005
“Grey Album”, Dickie Dreams 2008
“Legendary Dick4Dick”, Mystic 2009
“Summer Remains”, Mystic 2009
“Who’s Afraid Of?”, Mystic 2010
“5”, Mystic 2013
“Tau Ceti e”, Dickie Dreams 2016
“Dick4Dick is a Woo!Man” – Mystic 2017

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Symphonica_manufaktura_press4
Urodziny Manufaktury 2015 – informacje
hexe
H.EXE w Bagdad Cafe
Jesus_Christ_Superstar_foto_Magda_Hueckel13
Muzyczny nagrywa Jesusa

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*