W dniach 11-14 października w Łodzi po raz piąty organizowane będą Zielone Smaki Łodzi. Tym razem pod hasłem Pieprz i Wanilia. Przez cztery dni będziecie mogli próbować popisowych wegańskich dań w łódzkich kawiarniach i restauracjach w festiwalowej cenie: 14 zł za danie główne i 8 zł za deser, a następnie oceniać je w internetowym plebiscycie.

Festiwalowe kawiarnie i restauracje
– Boto Sushi, św. Teresy 100
Przyprawione kieszonki smażonego tofu zanurzonego w słodkim, sojowym sosie. Wypełnione ryżem, warzywami i wodorostami tworzą Inari-zushi. Danie podawane z pieprzem Sanshō ze zmielonych owoców z nasionami żółtodrzewu pieprzowego.
– Chude ciacho, Politechniki 1 (CH Sukcesja)
Krucha orzechowa tartaletka z wiśniami zatopionymi w aksamitnym kremie waniliowym oblana pikantną czekoladową polewą.
– Format, Tymienieckiego 3 (Art Inkubator)
Caponata z pulpecikami z kaszy jaglanej w chrupiącym sezamie.
Karmelizowana śliwka z migdałową kruszonką, w sosie waniliowym.
– Forno Nero, Piotrkowska 79
Marinara – tradycyjna pizza neapolitańska, wprost z kamiennego pieca opalanego drewnem. Pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeże oregano i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
– Kardamon, Stefanowskiego 17
Pierogi gryczane z nadzieniem z pieczonej dyni i ciecierzycy, z konfiturą z białej cebuli z pieprzem.
Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej z konfiturą pomarańczową, na spodzie z daktyli i ciecierzycy.
– Kawiarnia w Podwyrku, Piotrkowska 116
Głębia Oceanu – deser na bazie zielonej kawy i mleka owsianego, z niebieskimi algami morskimi i azjatyckim syropem.
– Korzenie, Piotrkowska 217
„Wellington” z grzybową tapioką i sałatką kimchi, sosem demi glace z nutą wanilii, marynowaną białą rzodkwią, puree z fasoli, chipsami ziemniaczanymi i żelem z rabarbaru
Tamutamu – pieczony ananas podawany z pikantnym musem owocowym i gorzką czekoladą.
– Majne Szwajne Vegan Deli, Wólczańska 96
Babka ziemniaczana podawana z sosem pieprzowo-żurawinowym i jarmużowymi chipsami.
Pudding gryczano czekoladowy z musem waniliowym.
– Manufaktura Czekolady, Piotrkowska 217
Aromatyczne, lekko korzenne ciasto marchewkowe z czerwonym pieprzem i kremem waniliowo-czekoladowym.
– Moka Vege, Próchnika 10
Quesadilla – grillowany placek tortilli z vege serem, pieczonym burakiem, cieciorką, pomidorem, rukolą, bekonem z kokosa. Podany z dwoma sosami autorskimi: waniliowym wege majonezem i pomidorowo-ziołowym.
Krem z kaszy jaglanej i mleka kokosowego z wanilią, bita śmietana kokosowa, polewa czekoladowa z nutą pieprzu.
– Pittu Pittu, Piotrkowska 25
Vegański Papec – bułka fit, a w niej falafel z ciecierzycy /sos bazyliowo-miętowy /sałata / pomidor /cebula.
– Porcja, Roosevelta 7
Kremowy bulion waniliowy na białych warzywach z kurkami, podany z la lot czyli liśćmi pieprzu żuwnego, faszerowanymi pikantną kaszą jaglaną.
Wegański crème brûlèe z wanilią i karmelizowaną gruszką z pieprzem.
– Restauracja „U Kretschmera”, Kopernika 64
Leśne grzybki na pikantnym sosie czekoladowym, z marynowaną dynią i kapustą morską oraz sosem cebulowym.
Lody kokosowe z wanilią i awokado, gorący chutney anansowy, sos jeżynowy, wata cukrowa z kolendrą.
– Restauracja Agrafka, Piotrkowska 90
Wegański bajgiel – bułka wypełniona kotletem z cieciorki i chili, z pikantnym sosem i konfiturą z czerwonej cebuli. W interpretacji łączącej pikanterię ze słodyczą, podany z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą.
– Restauracja Nowa Ziemia, Zgierska 69
Smażony krokiet z kawałkami tempehu, puree z dyni i ziemniaka doprawione czarnym pieprzem, sos z pieczonej cebuli na białym winie z wanilią i pieczona dynia hokkaido concasse, topinambur concasse z grzybami.
Wilgotne ciasto czekoladowe ze skórką z cytryny, mus z pieczonej dyni hokkaido z wanilią, kruche ciastko z orzechów włoskich, lekka espuma na bazie soku z dyni i cytryny z czarnym pieprzem.
– Restauracja Zielona, Manufaktura
Chrupiące pierożki z tofu podawane z pak choi z sosem sojowym, syropem klonowym i czerwonym pieprzem
– Stacja Street Food, Traugutta 9
Burger z boczniakami w panko w „maślanej” bułeczce z pieprzowym sosem.
Waniliowy tofurnik z trawą cytrynową i sosem jeżynowym.
– TAKŻETEGO, Sienkiewicza 40
Czekoladowy crème brûlèe z nutą pieprzu cayenne i sosem waniliowym.
– Tel Aviv, Piotrkowska 122
burak macerowany w kawie / czarna soczewica / beszamel podkręcony bourbonem / lukrecjowa kruszonka / żel z wody kokosowej.
– Tubajka, Park Źródliska I
Żar tropików – waniliowy biszkopt wypełniony kokosowym kremem z egzotyczną żelką mango, pokryty domowej roboty białą czekoladą z pistacjami, chrupiącym karmelem i kroplą likieru infuzowanego czerwonym pieprzem.
– Zjadliwości, Piotrkowska 102A
Rześki brzask jutrzenki – tymiankowy krem z gryki z pomarańczowo-waniliową dynią piżmową, cytrynowymi lodami z pieprzem syczuańskim i cytryną w ryżowej tempurze. Danie bezglutenowe.
Panna śliwowica – waniliowa panna cotta z musem z pieczonych śliwek i kruszonką z orzechów włoskich z zielonym i czerwonym pieprzem. Deser bezglutenowy i bezalkoholowy.

Festiwalowi będą towarzyszyć wegańskie warsztaty kulinarne, wykłady, dyskusja i spacery:
– 11 października (czwartek), 18.00, klub 6. Dzielnica (ul. Piotrkowska 102) – Tofu i prażoki – kuchnia łódzka po wegańsku – dyskusja z udziałem Anny Wojciechowskiej (autorki książki „Fifka i żulik czyli łódzka kuchnia domowa), Agaty Zarembskiej i Izabelli Borowskiej z Jemy w Łodzi oraz Dominiki Czapskiej z Majne Szwajne Vegan Deli (wstęp otwarty, miejsce podamy niebawem)
– 12 października (piątek), 17.00, Centrum Dialogu (Park Ocalałych) – „Co tracimy, jedząc mięso?” – wykład Doroty Sumińskiej – lekarki weterynarii, publicystki i popularyzatorki wiedzy na temat relacji człowieka i zwierząt pozaludzkich (wstęp otwarty)
– 13 października (sobota), 11.00, studio kulinarne Book&Cook – Jarzynova na jesień, warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak (zapisy na stronie B&C), koszt: 240 zł
– 13 października (sobota), 12.00, Hotel Tobaco (ul. Kopernika 64) – Dieta roślinna dla każdego – wykład Iwony Kibil – dietetyczki, autorki książek „Wege. Dieta roślinna w praktyce” oraz „Weganka w ciąży” (wstęp otwarty).
– 14 października (niedziela), 12.00 – W poszukiwaniu dzikiej Łodzi – spacer tropami dzikich roślin (nie tylko) jadalnych w mieście (udział otwarty, początek: Stary Rynek)
– 19 października (piątek), godz. 20.00, klubokawiarnia Niebostan – koncert zespołu Dzikie Jabłka na podsumowanie festiwalu (bilety na koncert dostępne na miejscu od godz. 19.30).

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
„It’s all about watches”- Festiwal zegarków 2018
18102012_026
Festiwal Kinetycznej Sztuki Światła Light Move Festival 2012
Dzieje rodu Geyerów. Spacer po Starym Cmentarzu w Łodzi

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*