naturafoodEkologiczna żywność, ekologiczne produkty codziennego użytku i ekologiczny styl życia coraz częściej goszczą w naszych domach. Trudno się temu dziwić, w końcu dbałość o zdrowie i środowisko naturalne to już nie tylko moda ale konieczność. Koneserzy stylu ECO to konsumenci świadomi i wymagający, poszukujący niebanalnych propozycji. Ich potrzeby zaspokaja bogata oferta trwających w terminie 2-4 października Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

Rekordowa liczba wystawców
Wystawcy tegorocznej edycji targów to wiodący producenci i dystrybutorzy branży bioproduktów. – Na przestrzeni ponad 6 tys. m2 swoją ofertę przedstawi 350 firm z ekobranży – mówi Agata Szczepaniak kierownik projektu. – Wśród wystawców są producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności ekologicznej, naturalnej i regionalnej, a także naturalnych i ekologicznych kosmetyków, środków czystości oraz sprzętu gospodarstwa domowego, wytwarzanego z materiałów przyjaznych dla środowiska. W gronie rekordowej liczby wystawców znajdują się zarówno uznani producenci ekożywności  i hurtownicy o dużym potencjale rynkowym, jak BIO Planet, Eko-Wital, Symbio czy Biohurt,  oraz mniejsze firmy, a także marki wchodzące dopiero na rynek żywności i produktów wysokiej jakości. Wśród szerokiej gamy produktów nie zabraknie oferty dla smakoszy. Na stoiskach czekać będą: pasta kanapkowa bio z olejem lnianym, oliwkami, ziołami, woda kokosowa naturalna bio, mus  z mango bio, ocet z kwiatów bzu czarnego, różne rodzaje humusu, naturalne syropy do kawy, ekologiczne, razowe pierogi z kurczakiem, pierogi wigierskie, zdrowe słodycze na bazie ksylitolu, proteinowe snacki, batony konopne, konfitury, soki, sery, nalewki, wina, wędliny z różnych regionów Polski oraz mąki. Bogatą ofertę zaprezentują również producenci artykułów nieżywnościowych, takich jak naturalne i ekologiczne kosmetyki, środki czystości, płyny do prania. Będę też suplementy diety, ekologiczne ubrania, zegarki, opakowania i wiele innych. Prezentację polskich firm dopełniają wystawcy z zagranicy, z Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Litwy, Austrii oraz Ukrainy.

– Na zwiedzających targi czekają dodatkowe atrakcje – podkreśla Agata Szczepaniak. – W programie są seminaria i prelekcje nt. problemów z niedożywieniem, stosowaniem nowych technologii  w żywności, a także pokazy kulinarne znanych szefów kuchni, warsztaty dzieci i dorosłych, panele dyskusyjne oraz zbiórka elektroodpadów. Edukacyjny charakter imprezy ma na celu przede wszystkim zwiększenie świadomości ekologicznej. 

Targi NATURA FOOD i beECO to największe wydarzenie branży eco w Polsce i  Europie Środkowo-Wschodniej. Targom towarzyszyć będą liczne spotkania przygotowane dla specjalistów,  m.in. BIObiznes Forum, Akademia Biokuriera, II Forum EKObranży, Forum Bioróżnorodności. Cykl branżowych sesji warsztatowo-seminaryjnych w całości poświęcony zostanie ekobiznesowi. Wśród tematów pojawią się zagadnienia dot. content marketingu w praktyce, rozwoju i trendów w branży produktów ekologicznych oraz funkcjonalnych. Jak co roku właściciele sklepów z żywnością wysokiej jakości będą  mieli okazję zgłębić wiedzę na temat idealnie funkcjonującego sklepu. A po raz pierwszy również restauratorzy i pracownicy gastronomii dowiedzą się, jak zarządzać restauracją, aby połączyć wysoką jakość serwowanych potraw z opłacalnością biznesu. Z myślą o rolnikach przygotowany jest nowy projekt: Forum Bioróżnorodności „Wymagania konsumentów szansą dla Bioróżnorodności”, którego celem jest zwrócenie uwagi na ochronę dawnych odmian roślin uprawnych i ras zwierząt gospodarskich oraz prezentacja dobrych praktyk, funkcjonujących w naszym kraju w tym zakresie.

Konkursy
W ramach NATURA FOOD odbywają się również konkursy, mające na celu wyłonienie najlepszych producentów żywności wysokiej jakości. Już pierwszego dnia targów (2.10) poznamy laureatów aż trzech z sześciu konkursów: „Złoty Medal NATURA FOOD 2015”, „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” oraz „Tygiel Smaków”. Drugiego dnia (3.10) targów wyłonieni zostaną zwycięzcy ogólnopolskiego konkursu na najlepszy ekosklep, natomiast w niedzielę (4.10)  na żywo będzie można obserwować rywalizację blogerów kulinarnych, którzy staną w szranki   w konkursie na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”. Tego dnia poznamy również zwycięzcę plebiscytu konsumenta na najlepszy produkt prezentowany podczas imprezy. Podczas NATURA FOOD nie może zabraknąć atrakcji dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Swój kunszt zaprezentują największe gwiazdy nie tylko telewizyjnych programów kulinarnych. Pokazy odbędą się w specjalnej Strefie Pokazów Kulinarnych a poprowadzą je m.in.: Krystian Skwierz, Maciej Walnik, Liliana Filipiak i Carlos González Tejera. Entuzjaści dobrej kuchni będą mieli okazję wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, którą już po raz drugi przeprowadzi duet z Atelier Smaku, czyli Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czeka Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje nt. sztuki jej parzenia i domowych sposobów przygotowywania ”małej czarnej”, ozdabiania kawy mlekiem oraz  o pochodzeniu i uprawie tej rośliny. Gościem specjalnym tej strefy będzie Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów.

Już po raz trzeci gościem targów beECO będzie Reni Jusis. „Zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka i propagatorka macierzyństwa w zgodzie z naturą, poprowadzi warsztaty pn. „Naturalne środki czystości i kosmetyki wytwarzane w domu”. W strefie wystawienniczej znajdzie się również stoisko „EKOmama” gdzie zaprezentowane zostaną ekologiczne olejki eteryczne, orzechy piorące oraz linia produktów „Ekomama”. Jak co roku targi NATURA FOOD i beECO są przyjazne dzieciom. Zwiedzając stoiska rodzice, będą mogli zostawić maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć bawiąc, zainspirują maluchy do  ekologicznych gier i zabaw. Charakter Strefie EKOdziecka nada kadra Przedszkola Ekologicznego EKOLUDEK. W tym roku Ekoludek zamieni strefę EKOdziecka w kreatywną ekostację, gdzie butelki po wodzie przetwarzane będą w samoloty. Nie zabraknie też ekologicznej biżuterii, cudów z rolek po papierze toaletowym, ziemniaczanych stempli, papierowych laleczek oraz ekologicznych masek zwierząt. Z kolei dorośli będą mieli okazję uczestniczyć w Warsztatach Twórczego Recyklingu, w trakcie których dowiedzą się jak tchnąć nowe życie w już nieużyteczne czy zbędne przedmioty. W sobotę i niedzielę zapraszamy do wzięcia udziału w akcji MIEJ EKOLOGICZNE ZASADY – ZBIERAJ ELEKTROODPADY  w ramach której zużyty sprzęt elektroniczny, baterie i żarówki wymieniać będziemy na ekogadżety.

NOWOŚĆ!!! Zwiedzaj Targi NATURA FOOD i beECO razem z mobilną aplikacją!
Zachęcamy do pobrania aplikacji Międzynarodowe Targi Łódzkie dzięki której w telefonie będzie możne korzystać z interaktywnej listy wystawców z wyszukiwarką, agendy wydarzeń towarzyszących z przypomnieniami i wygodnie wyznaczyć trasę do wybranego stoiska. Aplikacja będzie dostępna bezpłatnie w Appstore i Google Play od 1 października.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Holi Festival – Święto Kolorów w Łodzi
interstone_2010_-_edycja_jesienna_20101003_1197014915
Interstone – wiosna 2014
KS1
Królewna Śnieżka On Ice w Atlas Arenie

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*