burgerPerfekcyjnie wysmażony kotlet, chrupiące warzywa, intrygujące dodatki i aromatyczne sosy zamknięte w puszystej bułce. Na tak przyrządzone, fantazyjne burgery zaproszą łodzian restauracje w ramach pierwszego Łódzkiego Festiwalu Burgerów, który rozpocznie się 24 maja.

Hamburger to jedna z pierwszych rzeczy, jaka większości z nas przychodzi do głowy na myśl o kuchni amerykańskiej. Bułka z mięsnym kotletem i dodatkami dawno już przestała być jednak domeną Amerykanów i stała się przysmakiem uwielbianym na całym świecie. Swoje wersje burgerów przyrządzają zarówno fast foodowe bary, modne bistra, jak i eleganckie restauracje, a różne kraje wyspecjalizowały się we własnych wersjach tego dania. Moda na burgery od kilku lat zdaje się być nieprzemijającym, kulinarnym trendem, który podbił także łódzkie podniebienia.

W maju łodzianie będą mieli okazję przekonać się, jak różnorodne i ciekawe jest to danie. Wszystko za sprawą pierwszej edycji Łódzkiego Festiwalu Burgerów organizowanego przez portal Jemy w Łodzi we współpracy z serwisem do zamawiania jedzenia online Glodny.pl oraz Łódzkim Centrum Wydarzeń.

Impreza rozpocznie się 24 maja i potrwa do końca miesiąca (31 maja), a wezmą w niej udział 24 lokale z całego miasta, wśród których znalazły się zarówno te specjalizujące się w przygotowywaniu burgerów, jak i bistra, restauracje włoskie, azjatyckie i wegańskie, a nawet kawiarnia! Wszystkie one przygotują swoje popisowe dania pod hasłem Burgery Świata. Inspiracją będzie bogactwo kuchni szybkiej i ulicznej z najróżniejszych zakątków globu, a szefowie kuchni pokażą, że burgery to coś znacznie więcej niż kotlet w bułce z keczupem.

Festiwal odbędzie się z okazji przypadającego 28 maja Światowego Dnia Hamburgera. Pochodzenie tego święta nie jest znane, ale od kilku lat obchodzi się je w wielu krajach świata. Nic dziwnego – każda okazja jest dobra, by cieszyć się pysznym jedzeniem. Tak właśnie będzie podczas Łódzkiego Festiwalu Burgerów. Przez 8 dni łodzianie będą mogli odwiedzać lokale i próbować burgerów meksykańskich, tajskich, amerykańskich, polskich, francuskich, włoskich, wegańskich, a nawet łódzkich i bałuckich. Obok klasycznych kotletów wołowych pojawią się kotlety roślinne, żeberka, szarpana wieprzowina, poliki, pastrami, dziczyzna, krewetki i egzotyczna strusina. Do tego mnóstwo ciekawych dodatków i smaków z całego świata.

W ramach Łódzkiego Festiwalu Burgerów odbędzie się też konkurs fotograficzny dla gości restauracji. Aby wziąć w nim udział wystarczy zrobić zdjęcie festiwalowego burgera i zamieścić je na stronie wydarzenia na Facebooku (www.facebook.com/events/2104565506455470/). Najciekawsze zdjęcie nagrodzone zostanie voucherem o wartości 100 zł do wykorzystania w serwisie Glodny.pl. Konkurs potrwa przez cały czas trwania Festiwalu, a jego wyniki poznamy 4 czerwca.

Lokale biorące udział w Łódzkim Festiwalu Burgerów:

1.    Agrafka, ul. Piotrkowska 90
Meksykański Janusz – wołowina antrykot, rukola, roszponka, boczek, pomidor, ogórek, cebula, salsa paprykowa na Coca-Coli, nachos
Cena: 21 zł
2.    American steak&burger, ul. Piotrkowska 64
„Diabeł morski” – czarna bułka, kotlet z siekanych krewetek, chutney z ananasa, chipsy chorizo, sałatka krabowa z kawiorem, tęczowy ser, grillowana kapusta pak choy i majonez limonkowy, podany z frytkami
Cena: 19,90 zł
3.    DOKI, OFF Piotrkowska
Burger Crunchy Beef – wołowina (200 g), pomidor, rukola, krążki cebuli w tempurze, sałata lodowa, pikle z czerwonej cebuli, salsa habanero
Cena: 29 zł
4.    Dzień Dobry Caffe, ul. Naturowicza 57
„Polska wersja Amerykańskiego przysmaku” – maślana bułka, kotlet wołowy, domowy majonez z chrzanem i lubczykiem, konfitura z czerwonej cebuli, wędzony ser, jajko sadzone i bekon
Cena: 28 zł
5.    Galicja, Rynek Manufaktury
Burger z jelenia – bułka bajgiel, kotlet z jelenia (200 g), keczup z jarzębiny, ser koryciński, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula, rukola, sos burgerowy
Cena: 19,99 zł
6.    Gastromachina, ul. Piotrkowska 89
Burger z mielonym antrykotem (170 g) z pikantnym chorizo, miętowym guacamole (awokado, mięta, czerwona cebula, czerwona papryka, papryczka chili, czosnek, oliwa, limonka, przyprawy), pikantnymi nachosami zapiekanymi wędzonym serem, w czerwonej bułce z pomidorami suszonymi i czarnuszką.
Cena: 27 zł
7.    Heksagon, ul. Pomorska 144
Dziki Burger – burger z dzika i sarny z podwójnym bekonem, podwójnym serem cheddar, marmoladą z rokitnika i brusznicy czerwonej, smażoną cebulą i grzybami, podany z frytkami i sałatką z mikroliści i szpinaku z serem zagrodowym
Cena: 29 zł
8.    King Kong, ul. Piotrkowska 217
Tajski Burger – pszenna bułeczka bao z siekaną wołowiną oraz pikantną salsą mango i majonezowym sosem z jalapeno, podawany chipsami z lotosu i piklami z zielonego ogórka w oleju sezamowym
Cena: 11,99 zł
9.    Klub Wino, ul. Piotrkowska 217
Klubowy burger z pastrami, cheddarem, dżemem z boczku, piklowaną rzodkiewką, majonezem z pieczonego bakłażana i szpinakiem
Cena: 29 zł
10.    MITMI, OFF Piotrkowska
Burger odwrócony „AU REBOUR”: grillowana bułka, wołowina, chutney z brzoskwiń, cukrowej cebuli i chili, sos z czerwonej porzeczki i wina, ser brie, majonez i rukola, podawany z frytkami
Cena: 34 zł
11.    MOTYWY, ul. Traugutta 14
„Paryski romans” – wołowina, plastry rostbefu, ser Mimolette, piklowana gruszka, sos musztardowo-majonezowy z karmelizowaną szalotką, pomidor i sałaty, podawany ze świeżymi frytkami i sałatą z zielonych warzyw
Cena: 34 zł
„Wege moc” – kotlet z komosy ryżowej, fasoli, śliwek i suszonych pomidorów, konfitura pomidorowa, piklowana rzodkiewka, sos Aioli, pomidor, sałata i cebula, podawany ze świeżymi frytkami i sałatą z zielonych warzyw (wege)
Cena: 28 zł
12.    Piwnica Łódzka, ul. Sienkiewicza 67
Burger z szarpaną wieprzowiną, szparagami, ragout z mango i masłem krewetkowym
Cena: 24 zł
13.    Pizzeria Toskania, ul. Piotrkowska 102
Focaccia Italian Burger – bułka z czarnuszką własnego wypieku, wołowina (200 g), prosciutto crudo, mozzarella, pesto z suszonych pomidorów, rukola, grillowany bakłażan, sos majonezowo-ziołowy, podawany z ziemniakami z pieca
Cena: 24 zł (500 g)
14.    Rajskie Jadło Bałuty, ul. Zachodnia 27
Burger Bałucki – wołowina (200 g), krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty
Cena: 18,50 zł
15.    Rajskie Jadło Teofilów, ul. Traktorowa 63
Burger Rogaty – wołowina (200 g), kozi ser z Drużbina, karmelizowana gruszka, chutney pomidorowy, sałata lollo, roszponka, pomidor, ogórek kanapkowy, czerwona cebula, majonez, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty
Cena: 18,50 zł
16.    Stacja Street Food, Traugutta 9
Burger z zielonej soczewicy i orzechów włoskich, z krążkami cebulowymi w cieście, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowym, podawany z frytkami bielgijskimi (wege)
Cena: 16 zł
17.    Stekówka, ul. Szeroka 38
Strusioburger w rustykalnej bułce – grillowane, szarpane mięso strusia (180 g), ser koryciński z dodatkiem czarnuszki i czosnku, polska szynka dojrzewająca, podsmażane na maśle podgrzybki i szparagi, żółty, słodko-ostry sos majonezowy i liście rzodkiewki, podane z frytkami
Cena: 36 zł
18.    Sushi w dłoń, ul. Kościuszki 22
Burger w bułce drożdżowej z polikiem wołowym, pastą z chorizo i krewetek, chrupiącymi krążkami z cebuli, ogórkiem i majonezem truflowym
Cena: 23 zł (280 g)
19.    Szpulka, Rynek Manufaktury
Łódzki burger inspirowany produktami regionalnymi z woj. Łódzkiego – bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa, pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki
Cena: 36 zł
20.    Szyby Lustra, ul. Piłsudskiego 14
Burger z pieczonym brzuchem wieprzowym (140 g), świeżo tartym chrzanem, jabłkiem, grillowanymi pieczarkami, roszponką i majonezem własnej produkcji, w ziołowej bułeczce własnego wypieku
Cena: 22 zł
21.    Wall Street BBQ, ul. Piłsudskiego 10
Ribs Burger z żeberkami w sosie azjatyckim, wędzonym serem Gouda, kiszonym jabłkiem, piklowaną czerwoną kapustą i sosem koperkowym w białej bułce z ziarnem, podany z frytkami
Cena: 19,90 zł (500 g)
22.    Whiskey in the Jar, Rynek Manufaktury
Burger inspirowany kuchnią meksykańską z wołowiną (200 g), papryczkami jalapeño oraz sosem na bazie papryczek chipotle
Cena: 39 zł
23.    Zakład Bistro, ul. Piotrkowska 22
Mr Żulik – łódzki smak w postaci grillowanego na maśle żulika z grillowanym, mielonym mięsem wołowym z rozbefu, plackiem ziemniaczanym i śliwką gotowaną metodą sous vide, wzmocnioną różowym pieprzem, anyżem, cynamonem i czerwonym winem, z dodatkiem domowego, wędzonego sosu BBQ
Cena: 19 zł (400 gr)
24.    Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska, Rynek Manufaktury
Burger w bułce pełnoziarnistej lub bezglutenowej, jack fruit z boczniakiem, sałata, ogórek zielony i korniszony, czerwona cebula, papryka, pomidor, rukola, sos bbq i czosnkowy, podawany z warzywnymi frytkami (wege)
Cena: 24 zł (350 g)

Organizatorem Łódzkiego Festiwalu Burgerów jest portal Jemy w Łodzi poświęcony łódzkim restauracjom. Partnerami wydarzenia są: serwis Glodny.pl umożliwiający zamawianie jedzenia przez internet oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
plakat_A3_final
Kolędujemy razem – Koncert Galowy
masalipiec
Lipcowa Masa Krytyczna
festiwaldobregosmaku
Festiwal Dobrego Smaku 2012

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*