Hamburger to nieustająco jedno z najpopularniejszych dań na świecie, które od kilku lat przestało być domeną barów z szybki jedzeniem. Dzisiaj burgery królują nawet w menu eleganckich restauracji, a o tym jak różnorodnym i ciekawym są daniem będą mogli przekonać się goście festiwalu kulinarnego Jemy w Łodzi Burger Fest 2019, który rozpocznie się 24 maja.

Wywodzą się z kuchni amerykańskiej, ale zyskały popularność na całym świecie. Puszysta bułka, soczysty kotlet, warzywa, dodatki i obowiązkowe sosy – danie pozornie proste, a jednak burger potrafi mieć wiele oblicz. Może być mięsny, rybny, warzywny, tradycyjny albo egzotyczny. Może być klasyczny albo kreatywny, wyszukany i ekskluzywny. Wszystko zależy do pomysłowości szefa kuchni. Już niebawem łodzianie będą mieli okazję sprawdzić, jak temat burgerów zinterpretują łódzcy kucharze.

Wszystko za sprawą Jemy w Łodzi Burger Fest 2019 – drugiej edycji największego w naszym mieście festiwalu kulinarnego w całości poświęconego burgerom. Impreza rozpocznie się 24 maja i potrwa 10 dni (do 2 czerwca), a wszystko z okazji przypadającego 28 maja Międzynarodowego Dnia Burgerów. Wydarzenie organizuje portal Jemy w Łodzi we współpracy z serwisem do zamawiania jedzenia online Glodny.pl oraz Łódzkim Centrum Wydarzeń.

W wielkiej burgerowej uczcie wezmą udział 32 restauracje z Łodzi, Pabianic i Aleksandrowa Łódzkiego. Znalazły się wśród nich zarówno lokale specjalizujące się w burgerach, jak i bistra, klubokawiarnie, eleganckie restauracje, lokale z kuchnią międzynarodową, polską, włoską, wegańską, a nawet bliskowschodnią. Każdy z nich przygotuje popisowego, autorskiego burgera i pokaże jakie pyszności można wyczarować na bazie tej pozornie prostej potrawy.

Wszystkich festiwalowych propozycji będzie można próbować przez 10 dni w lokalach, ale część z nich będzie też można zamówić przez internet za pośrednictwem portalu Glodny.pl. Na gości czekają łącznie 34 burgery mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Będą burgery amerykańskie, włoskie, polskie i azjatyckie. Pojawi się w nich wołowina, jagnięcia i owoce morza, a także kotlety warzywne i mnóstwo ciekawych dodatków. Ceny festiwalowych propozycji wahają się pomiędzy 19 zł a 49 zł, więc każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Dodatkową atrakcją tegorocznej edycji Jemy w Łodzi Burger Fest będą wyjątkowe, drużynowe Zawody w Jedzeniu Burgerów na Czas organizowane przez restaurację Pittu Pittu przy Piotrkowskiej 25. Już 30 maja czteroosobowe drużyny głodnych śmiałków zmierzą się z gigantycznym, ponad 4-kilogramowym burgerem! Zwycięży drużyna, która zje go najszybciej. To będzie prawdziwe wyzwanie i świetna zabawa dla burgerożerców i ich kibiców.

Niżej znajduje się lista wszystkich festiwalowych restauracji i ich burgerów.
Lokale biorące udział w Jemy w Łodzi Burger Fest 2019:

1. Agrafka (Piotrkowska 90)
Kurczak z mozzarellą – burger z szarpanego mięsa kurczaka z mozarella di bufala zatopione w maślanej panierce, ogórek, pomidor, groszek cukrowy, bułka maślana oraz delikatny sos na bazie pesto bazyliowego
Cena: 24 zł
2. Bubamara (Rynek Manufaktury)
Bubamara to po chorwacku biedronka, dlatego na festiwal przygotowaliśmy Bułę z Biedry – kotlet z jagnięciny, marynowana i grillowana cukinia, ser bałkański z truflami, sos béarnaise w bułce z ziarnami.
Cena: 25 zł
3. Cochise (Widzew: Sacharowa 30, Górna: Umińskiego 12)
Geronimo – 225g soczystej wołowiny faszerowanej serem Cheddar na ściółce z bekonu i sałaty lodowej w towarzystwie pieczarek i cebulki z naszym oryginalnym złotym sosem udekorowany sadzonym jajkiem (gramatura 570 g)
Cena: 21 zł
4. DOKI gastrobar (OFF Piotrkowska)
Burger “Na sianie” – chleb pszenno – razowy, wołowina limousine (180 g), ogórek małosolny, młoda kapusta, rzodkiewka, pomidor, jajko, chutney z czerwonej cebuli, majonez z palonym sianem, parfait z wątróbki drobiowej, podawany z ziemniakiem pieczonym w kaczym tłuszczu, czosnkiem, rozmarynem i kaczymi skwarkami
Cena: 29zł
5. Dzień dobry Cafe (Narutowicza 57)
Burger bałkański – kotlet jagnięco-wołowy, ser halloumi, grillowany pomidor, sałaty, sos ajvar, podawany z frytkami
Cena: 32 zł
6. Gastromachina (Piotrkowska 89)
Burger z mielonym antrykotem, dżemem z boczku z miętą oraz rabarbarem macerowanym w Becherovce. To wszystko w specjalnie dla nas pieczonej bułce z kozim serem i czarnuszką.
Cena: 32 zł
7. Golden Bar (Hotel Double Tree by Hilton, Łąkowa 29)
B-Day Burger na 100-lecie Hiltona – brioche pszenna z siemieniem lnianym, wołowina, kaszanka, ogórki małosolne, kiszony pomidor, cebula, chrzan, malina (gramatura burgera: 450 g)
Cena: 35 zł
B-Day Wege Burger na 100-lecie Hiltona – brioche pszenna z siemieniem lnianym, grzyby, ziemniaki, ogórki małosolne, kiszony pomidor, cebula, chrzan, malina (gramatura burgera: 450 g)
Cena: 35 zł
8. Hamra (Piotrkowska 89)
Hamraburger – 200 gr szlachetnej wołowiny Limousine z przyprawami bliskowschodnimi, autorskie sosy, świeże warzywa i kiszonki podane inaczej niż zwykle w chlebku pita
Cena: 29 zł
Pink Hambi – wegetariański lub wegański burger w klimacie arabskich smaków i aromatów. Różowy set dla roślinożerców – falafel, hummus, awokado, kiszonki arabskie, żurawina, autorski sos tajemny
Cena: 24 zł
9. Heksagon (Pomorska 144)
Sticky Duck Burger – pieczone mięso z kaczki (160 g), poszarpane i duszone w sosie hoisin z orientalnymi przyprawami, chrupiącą sałatką japońską, konfiturą z agrestu, jajkiem sadzonym od kur z wolnego wybiegu, we własnego wypieku bułce z czarnuszką podany z frytkami z batata i sałatką orientalną (gramatura burgera: 340 g)
Cena: 34 zł
10. Let’s gofry
Gofer w Paryżu – dwie bułki gofrowe, confit z kaczki, ser mimolette, granat, ogórek, szczypiorek, ostry sos majo-mango
Cena: 18 zł
11. Mafiosso Burgers (Kusocińskiego 67/9)
Spring Burger – 200 g wołowiny, awokado, mozzarella, pomidor malinowy, cebula, mix sałat, sos bazyliowy, czarna buła (gramatura burgera 300 g)
Cena: 25 zł
12. MITMI (OFF Piotrkowska)
Burger wołowy (160 g) frito misto, smażone owoce morza, pomidor, zielony ogórek piklowany, cytrusowy majonez, podawany z domowymi frytkami lub sałatą
Cena: 37 zł
13. MOTYWY (Traugutta 14)
Burger ze szparagami i jajkiem poszetowym – wołowina, bekon, sos anchois, salsa pomidorowa, ziemniak Hasselback, zielony ogórek z jogurtem i miętą (gramatura burgera: 300 g)
Cena: 35 zł
Burger wegetariański z kotletem z kaszy kuskus, szpinakiem, szczypiorkiem i groszkiem zielonym, piklowana czerwona kapusta, sos pomidorowo-śliwkowy, sałaty, ziemniak Hasselback, zielony ogórek z jogurtem i miętą (gramatura burgera: 300 g)
Cena: 29 zł
14. Pamso Sklep Firmowy & Burger (Piotrkowska 193, wejście od Żwirki)
Burger Camembert z żurawinowym chutneyem – kotlet ze 100% wołowiny z serem Camembert w delikatnej panierce oraz żurawinowym chutneyem (gramatura burgera: 400 g, w tym 150 g mięsa)
Cena: 19,99 zł
15. Papuvege (Sienkiewicza 15)
Burger Ruski – kotlet z ziemniaka, wędzonego tofu i smażonej cebulki, śmietanka sojowa, szczypiorek, ogórek małosolny, sałata
Cena: 20 zł
16. Pasibus (Manufaktura, food court)
Winniczek – burger w bułce pszennej, na sosie różowym i roszponce, kotlet wołowy, sos winno czekoladowy, świeża gruszka i orzechy włoskie (gramatura: ok 380g w tym 160g mięsa)
Cena: 25 zł
17. Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)
Okija Burger – wołowina, szaszłyk z krewetek z chilli, chrupiąca sałata, pikantne pikle, orzechy ziemne, kolendra, prażynki krewetkowe, sos teryaki, pikantny majonez. Podane z prażynkami i sosem sojowym z chilli.
Cena: 27 zł
18. Pittu Pittu (Piotrkowska 25)
Bułka pięć ziaren, 200 g wołowiny, stek z kałamarnicy marynowany w skórce cytrynowej z pieprzem, smażony w piwnej tempurze, mozzarella, roszponka, ostry sos samuraj i sos chili-kokos
Cena: 28,90 zł
19. Rajskie Jadło Bałuty (Zachodnia 27)
Urwis Bałucki – wołowina 200 g, krokiet z prażoków, jajko sadzone, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty
Cena: 23 zł
20. Rajskie Jadło Manufaktura (Rynek Manufaktury)
Burger “Dwie twarze Bałut” – 160 g polskiej wołowiny, ser z lokalnej mleczarni, roszponka, szpinak baby, ogórek kiszony, chrupiący bekon, świeżo krojona cebula, soczysty pomidor i jajko sadzone z wolnego wybiegu. Całość dopełniają trzy autorskie sosy: BBQ, miodowo-musztardowy i jogurtowy z ziołami, a wszystko zamknięte w ciemnej bułce z sezamem i klasycznej białej (gramatura burgera: 400 g)
Cena: 25,90 zł
21. Rajskie Jadło Teofilów (Traktorowa 63)
Viva Italia – czerwona bułka, mięso wołowe 100%, sałata, rukola, szynka parmeńska, suszone pomidory, ser mozzarella i sos bazyliowy (gramatura burgera: 450 g) w zestawie z pieczonymi półksiężycami i surówką z białej kapusty
Cena: 19 zł
22. Restauracja u Kretschmera (Kopernika 64)
Shalo’n’y burger – bajgiel, plastry rostbefu (180 g), ser pleśniowy, pieczona papryka, aioli z kaparami, podawany z frytkami
Cena: 34 zł
23. Stacja Street Food (Traugutta 9)
Burger Majowy – mięso, grillowane szparagi, salsa z truskawek, bazylii i octu balsamicznego, pomidor malinowy, cebula, sałata, aioli
Cena: 29 zł
24. Stekówka (Szeroka 38)
Stek Burger – bułka wieloziarnista, stek ze świecy wołowej czyli potocznie “stek rzeźnika” (300g) grillowany na ogniu i aromatyczny sos berneński
Cena: 35 zł
25. Toskania (Piotrkowska 102)
Foccacia Asparagi Burger – bułka z czarnuszką własnego wypieku, kotlet wołowy (200 g), grillowane szparagi, chips z prosciutto, ogórek, chrupiące sałaty, sos majonezowo -truflowy (gramatura 500 g)
Cena: 25 zł
26. Urban Bistro (Wersalska 6, biurowiec Ceri)
Czarny Wiking – podwójna porcja kotleta wołowego (300 g), grillowany boczek, krążki cebulowe, papryka, cebula czerwona, sałata i specjalna sałatka z ogórka szefowej kuchni, podane w czarnej bułce
Cena: 23 zł
27. Wall Street BBQ (Piłsudskiego 14)
AntyBurger – #wolno gotowany antrykot (150 g) #ogórek curry # pomidor koktajlowy #wakame #nachos #sałata dekoracyjna #cebula prażona #sos meksykański #biała bułka z sezamem #frytki #mix sałat (gramatura burgera 350 g)
Cena: 38 zł
28. Whiskey in the Jar (Rynek Manufaktury)
Cheesy Burger – 200 g wołowiny, bekon, ser cheddar, krążki cebulowe, pomidor, cebula, sałata, rukola. W zestawie frytki stekowe.
Cena: 49 zł
29. Zielona Górka (Zielona 8, Pabianice)
Big Jalamayo – burger z antrykotu i karczku wołowego (200g) z ananasem, serem mimolette, sałatą lodową i ostrym sosem majonezowym z jalapeño
Cena: 33 zł
30. Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska (Rynek Manufaktury)
Sztos Burger – bułka pełnoziarnista, pieczony burak, pieczona dynia, pieczony camembert, karmelizowany rabarbar, sałata karbowana, czerwona cebula, rukola, sos bbq i sriracha mayo. Burger podany z frytkami z batata.
Cena: 25 zł
31. Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
DIY Tempeh Burger – Zrób sobie burgera! Fasolowy kotlet z tempehem, bułka orkiszowa naszego wypieku, majonez z aquafaby, ogórek małosolny, czerwona cebula, pomidor malinowy, sałaty i kiełki to elementy naszej układanki. (gramatura burgera: 380 g)
Cena: 25 zł

Organizatorem Jemy w Łodzi Burger Fest jest portal Jemy w Łodzi poświęcony łódzkim restauracjom. Partnerami wydarzenia są: serwis Glodny.pl umożliwiający zamawianie jedzenia przez internet oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
manufaktura
Street workout w Manufakturze
Jemy w Domu Burger Fest
_MG_1935
V Vinylowy SWAP w Long Playu

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*