Od 11 do 18 marca w Łodzi odbędzie się Beer Food Week by Grimbergen – festiwal dedykowany łączeniu smaków dań i piw. Szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce, zaserwują trzydaniowe menu, które najciekawiej łączą się ze smakami piw. Festiwalowe doświadczenia dostępne będą w cenie 49 zł za osobę. Pionierski festiwal beer pairingowy wspiera Grimbergen – piwo w stylu belgijskim. Każdy z dorosłych gości otrzyma piwo Grimbergen , dopasowane do wybranego menu. Rezerwacji stolików można dokonywać online na stronie www.BeerFoodWeek.pl.

Od blisko 10 lat obserwujemy zmianę podejścia do piwa – najpopularniejszego w naszym kraju trunku. Polacy coraz bardziej doceniają różnorodność jego smaków, stawiając przy tym na najwyższą jakość. Temu właśnie trendowi dedykowany jest nowy festiwal restauracyjny spod znaku jakości Restaurant Week – Beer Food Week. W pierwszej edycji, która potrwa od 11 do 18 marca, weźmie udział ponad sto najlepszych restauracji z ośmiu regionów: Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Krakowa, Szczecina, Trójmiasta i Silesii. W ramach festiwalu szefowie kuchni, starannie wyselekcjonowanych restauracji z całej Polski, przygotowują trzydaniowe menu stworzone zgodnie z zasadami beer pairingu, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem. W wybranych restauracjach festiwalowych będą dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalne cenie 8 zł oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

– Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na uwzględnienie przez większą liczbę szefów kuchni – mówi Maciek Żakowski z Restaurant Week Polska

– Piwo jest w trudniejszej sytuacji, niż wino, które ma swój, często zagraniczny prestiż oraz wsparcie ze strony wspaniałych sommelierów w całym kraju. Chcemy pokazać, że także piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: “Smaki łączą się przy stole!”.

Restauracje biorące udział w wydarzeniu:
Farina Bianco
Gęsi Puch
DaVella
Salio Browar & Restauracja
American Steak&Burger
Bicykl
Piwnica Łódzka
DOKI gastrobar
Woda Sodowa
Róża Wiatrów
Szwalnia Smaków
Pittu Pittu
Restauracja Quchnia

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Ogrodowa mówi
kuznialiderow
Kuźnia Liderów 2014
Stacja Kobiet na Dworcu Fabrycznym

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*