fds_70Misją siódmego Festiwalu Dobrego Smaku jest kulinarna reaktywacja ulicy Piotrkowskiej jako atrakcyjnego, kulinarnego szlaku. Od piątku do soboty  łodzianie mogą odwiedzać festiwalowe lokale i próbować ich propozycji dań i deserów.

 
Tegoroczna edycja Festiwalu Dobrego Smaku (25-27 czerwca), współorganizowana z Urzędem Miasta Łodzi, ma nieco inną niż dotychczas formułę. Siódma edycja imprezy angażuje w wydarzenia festiwalowe nie tylko restauracje, ale i kawiarnie oraz herbaciarnie z ulicy Piotrkowskiej i jej przecznic. W sumie w imprezie uczestniczyć będzie 23 lokale.

Lokale biorące udział w Konkursie na Najlepszą Restaurację Festiwalową, przygotują dla wszystkich swoich gości specjalne danie festiwalowe w cenie 9 zł. Niewielkie porcje w niskiej cenie mają zachęcić łodzian do spróbowania jak największej ilości festiwalowych dań. Wśród degustujących znajdować się będzie anonimowe jury, które oceni smak potrawy, jakość obsługi oraz atmosferę panującą w lokalu.

 
Uczestnicy przemierzając kulinarny szlak mają okazję odwiedzić również kawiarnie i herbaciarnie. Tutaj czeka na nich przygotowany specjalnie na tą okazję zestaw festiwalowy w cenie 7zł.

Festiwalowe restauracje

1. Restauracja Indyjska  Ganesh
ul. Piotrkowska 55, tel. 42 633 09 25

POTRAWA FESTIWALOWA:  Butter Chicken

Restauracja Ganesh przy ulicy Piotrkowskiej 55 rozpoczęła działalność w 2009 roku. Serwowane są tam tradycyjne indyjskie potrawy z wykorzystaniem oryginalnych przypraw sprowadzanych prosto z Indii. Aby idealnie odwzorować ich smak przygotowywane są one przez kucharzy pochodzenia hinduskiego. Lokal urządzony jest w stylu indyjskim, a czas oczekiwania na potrawę, jak i jej spożywanie umila indyjska muzyka.

2. Locanda
ul. Traugutta 3, tel. 42 632 51 38

POTRAWA FESTIWALOWA:  Pieczona przepiórka podana na grzance czosnkowej udekorowana chrupiącym boczkiem

Pięknie stylizowane wnętrze, stworzone przez właścicielkę restauracji to świadoma oszczędność detali a zarazem zachowanie niepowtarzalnego śródziemnomorskiego klimatu przytulnej mediterrenian cuisine. Menu specjalnie ułożone przez szefa kuchni, zawiera potrawy z tradycyjnej kuchni włoskiej, francuskiej czy marokańskiej. To idealne miejsce na rodzinne obiady lub romantyczne kolacje przy świecach i lampce znakomitego wina.

3. Chłopska Izba
ul. Piotrkowska 65, tel. 42 630 80 87

POTRAWA FESTIWALOWA: Malinowo – miętowe polędwiczki drobiowe

Restauracja to skansen w samym sercu miasta, jej wystrój powstał z oryginalnej chłopskiej chaty z końca XIX w. W menu znajdziemy tradycyjne potrawy wsi polskiej, duży wybór pierogów własnego wyrobu i własnoręcznie peklowanych mięs. Restauracja organizuje przyjęcia okolicznościowe i biznesowe oraz imprezy cateringowe. Znajdą tam Państwo danie na każdą kieszeń.

4. Miko Sushi
ul. Piotrkowska 67, tel. 42 633 33 45

POTRAWA FESTIWALOWA: Chicken teriyaki roll, polany sosem słodko-ostrym z mango

Restauracja przybliża swoim Gościom kulinarną cząstkę Japonii. Sushi przygotowywane jest z najświeższych ryb i owoców morza. Tradycyjne receptury, których korzenie sięgają kilkuset lat wstecz, stanowią tajemnicę szefa kuchni. Sushi to nie tylko jedzenie, to również część kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, które poprzez swoją prostotę, czystość formy oraz dobór kolorów ściśle odzwierciedlają zasady filozofii Zen.

5. The Mexican
ul. Piotrkowska 67, tel. 42 633 68 68

POTRAWA FESTIWALOWA: Paella de pollo y con mariscos (Paella z kurczakiem i owocami morza)

W restauracji można zjeść romantyczną kolację we dwoje, ostry – nie tylko w negocjacjach! – biznes lunch lub najechać pueblo w towarzystwie całej rodziny. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, można zamówić dania w wersji łagodnej, ostrej lub bardzo ostrej. Dla tych, którzy przecenili odporność swojego podniebienia – gratisowa dolewka coca – coli. The Mexican to restauracja pełna niespodzianek – nie zdziw się, gdy kelnerzy zaczną do Ciebie strzelać, powieszą Cię na suficie, jeśli zamówisz Margaritę Grande, a największe zaskoczenie czeka Cię po zamówieniu sernika.

6. Irish Pub
ul. Piotrkowska 77, tel. 42 632 48 76

POTRAWA FESTIWALOWA:  Pierś kurczaka w kokosowej panierce podana na grillowanym kozim serze z owocowym sosem

W restauracji można skosztować dań wegetariańskich, mięsnych a także ryb i owoców morza. Lokal posiada także bogatą ofertę alkoholi: wina z całego świata, doskonałe whisky, w tym single malt, koniaki i drinki przygotowane przez barmanów. Latem można spędzić czas w ogrodzie na dziedzińcu, wśród zieleni i przy śpiewie ptaków ochłodzić się świeżo wyciskanymi sokami owocowymi. Serwowane jest także kultowe piwo irlandzkie Guinness .

7. Restauracja Łódzki Klub Biznesu
ul. Piotrkowska 85 (Restauracja na piętrze), tel. 42 661 95 79

POTRAWA FESTIWALOWA:  Wenecka kieszeń drobiowa serwowana na spaghetti z cukinii

Siedzibą restauracji Łódzkiego Klubu Biznesu jest bogato zdobiona kamienica z końca XIX wieku. Dzięki połączonym wysiłkom łódzkich artystów powstało wytworne wnętrze dające poczucie elitarności i luksusu oraz niepowtarzalny klimat. To doskonałe miejsce do organizowania wszelkiego typu spotkań biznesowych oraz imprez towarzyskich, także ze względu na wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju propozycje kulinarne.

8. Piotrkowska Klub Zieliński i Syn
ul. Piotrkowska 97, tel. 42 630 65 73

POTRAWA FESTIWALOWA: Kompozycja sałat z kurczakiem i świeżymi owocami

Połączenie stylu XIX-wiecznej Łodzi z modernizmem powoduje, że wnętrze to jest uważane za jedno z bardziej oryginalnych w mieście. Szkło, metal, subtelne meble i stiuki, kaflowy piec, zdjęcia przedwojennej Łodzi i dwupiętrowy ogródek – to wszystko można spotkać w jednym miejscu, na Piotrkowskiej 97. Do tego, jak zapewnia właściciel, jeden z najlepiej wyposażonych w trunki barów w Europie. Klub Piotrkowska 97, jako jedna z nielicznych restauracji w Polsce, należy do organizacji SLOW FOOD, propagującej zdrowe żywienie i “ochronę praw do smaku”.

9. Restauracja Satyna
Plac Komuny Paryskiej, tel. 42 235 41 42

POTRAWA FESTIWALOWA:  Pierś z kurczęcia faszerowana rukolą i szynką parmeńską ułożona na serowo-orzechowym sosie z placuszkiem warzywnym

Miejsce o “satynowym uroku i kryształowym blasku”, ulokowane w samym sercu Łodzi. Restauracja powstała z połączenia pasji właścicieli do pięknych wnętrz i dobrej kuchni. W komfortowej atmosferze można delektować się europejskimi smakami. Klasyczna elegancja w połączeniu z elementami miejskiej nowoczesności tworzy klimat sprzyjający spotkaniom w większym gronie, choć nie brakuje miejsc na kameralne spotkania we dwoje.

10. Restauracja Tradycja
ul. Sienkiewicza 47, tel. 42 840 09 01

POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą

Restauracja serwuje dania kuchni polsko- żydowskiej. Wnętrze lokalu utrzymane jest w klimacie lat 20. i 30. XX wieku. Meble, obrazy i dodatki dekoracyjne pochodzą z tamtego okresu i odtwarzają klimat dawnych łódzkich mieszczańskich domów. Można tu zjeść potrawy oraz desery nawiązujące właśnie do tego okresu.

11. Restauracja KAMEA
ul. Piotrkowska 101, tel. 505 701 828

POTRAWA FESTIWALOWA: Spinaci Con Pollo

Ciekawe wnętrze, wygodne sofy to nie tylko walory tego miejsca, wzrok przyciągają stylowe żyrandole, zdobione ściany i umieszczone na nich czarno-białe fotografie prosto z Paryża. Lokal słynie ze znakomitej kuchni polskiej oraz europejskiej. Szef kuchni nie tylko zaprasza do kosztowania tradycyjnych potraw, ale także do próbowania bardziej wyszukanych dań. W menu można także znaleźć smaczne śniadania, sałatki oraz pyszne desery.

12. Restauracja&Pub deSki
ul.Piotrkowska 116, tel. 42 631 04 64

POTRAWA FESTIWALOWA: Roladka drobiowo-wieprzowa nadziewana szparagami na confi  jabłkowo-chrzanowym

Pasja właściciela pomogła stworzyć oryginalne miejsce. To cichy i spokojny lokal, gdzie można dobrze zjeść.  Lokal oferuje tradycyjne potrawy europejskie wzbogacone współczesną wiedzą dietetyczną. Wystrój restauracji stylizowany jest na bar narciarski, na ścianach wiszą oryginalne narty zjazdowe, zdjęcia zimowe oraz mapy tras zjazdowych.

13. Restauracja Lili
ul. Roosevelta 10, tel. 42 236 68 35

POTRAWA FESTIWALOWA: Grillowana pierś z akcentem letnim

Klimatyczna restauracja w części starej fabryki Ramischa. To z jednej strony miejsce gdzie można znaleźć polską kuchnię, a z drugiej wariacje potraw z różnych zakątków świata. Kosztowanie wyjątkowych potraw umilają dźwięki spokojnej muzyki. Całość dopełniają misternie zaaranżowane wnętrza. W restauracji organizowane są imprezy okolicznościowe, a menu dostosowane jest  do potrzeb klienta.

28642_115886151788818_100001023013605_100586_2854339_n

Festiwalowe kawiarnie i herbaciarnie

1. Herbaciarnia Niebieskie Migdały
Plac Wolności 12 , tel. 609 511 484

ZESTAW FESTIWALOWY: Herbata Rooibos “Niebieskie Migdały” oraz ciasto czekoladowe z jabłkami, czekoladą, cynamonem i skórką pomarańczową

Miejsce Magiczne, gdzie przy kominku i baśniowej muzyce oczaruje Cię aromat ponad stu gatunków herbat i smak domowych ciast. Herbaciarnia utrzymana w stylu dziewiętnastowiecznych, wiktoriańskich saloników. Czas spędzony w herbaciarni pozwoli gościom oderwać się od szarej codzienności i spędzić wyjątkowe chwile.

2. Dwa Księżyce
ul. Narutowicza 1, tel. 42 633 79 11

ZESTAW FESTIWALOWY: Herbata mrożona lub zwykła oraz ciasteczka księżycowe

Herbaciarnia i kawiarnia z artystycznym, niepowtarzalnym wystrojem. Lokal utrzymany w klimacie podróżniczym. Wszędzie znaleźć można pamiątki z egzotycznych miejsc świata oraz zdjęcia z podróży. Dużo pięknych przedmiotów z różnych kontynentów, zapach orientalnych herbat i kaw sprawia, że wnętrze emanuje ciepłem południa.

3. Owoce i warzywa Klubokawiarnia
ul. Traugutta 9, tel. 508 061 936

ZESTAW FESTIWALOWY:  Ciabatta z pesto, mozzarellą, szynką szwarcwaldzką, pomidorkiem koktajlowym i rukolą oraz kawa zbożowa

Klubokawiarnię określić można hasłami: swoboda., otwartość, różnorodność. Alternatywna przestrzeń wypełniona designerskimi przedmiotami, meblami z lat 70 i 80 oraz dobrym klimatem. Klub zapewnia przyjemność nie tylko dla ducha. W „Owocach” wypijemy kawę, przeglądając polskie i zagraniczne magazyny lub surfując po internecie. W menu takie specjały jak piwa regionalne, Yerba Mate w tradycyjnych tykwach oraz Bionade – orzeźwiający napój rodem z Berlina.

4. Art Caffe
ul. Piotrkowska 83, tel. 607 977 396
ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa Cafe Art oraz szarlotka z gałką lodów śmietankowych

 
Kawiarnia to miejsce, w którym panuje ciepła, rodzinna atmosfera. Kameralny i minimalistyczny wystrój kawiarni nie przeszkadza w spędzeniu wolnego czasu w lokalu. Art Caffe serwuje kawę przyrządzaną na wiele sposobów. Zamówić tu można również deser lub drinka. W lokalu znajduje się wystawa biżuterii, którą można zakupić.

5. Herbaciarnia przy kominku
ul. Piotrkowska 92, tel. 607 977 396

ZESTAW FESTIWALOWY: Karmelowiec

Herbaciarnia powstała w wyniku realizacji marzeń o małym magicznym miejscu na najdłuższym deptaku Europy. Wyzwaniem było zaadoptowanie lokalu położonego głęboko w bramie. Przy dobrej herbacie sprowadzanej prosto z fabryk przyplantacyjnych oraz wypiekach domowych można zetknąć się z klimatem Prowansji oraz ze sztuką, bowiem ściany wnętrza to minigaleria dzieł sztuki.

6. Fresco Cafe
ul.Piotrkowska 107 tel, 605 101 604

ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa po amerykańsku i pomarańczowo- migdałowa muffinka

Miejsce gdzie w przytulnym wnętrzu można wypić filiżankę kawy Illy. O poranku warto zabrać stąd kawę na wynos z tostem lub kawałkiem pachnącej szarlotki. W południe wpadają tu pracownicy okolicznych biur. Wieczorami można spotkać we Fresco zakochane pary, przyjaciółki na plotkach, panów na whisky, czasem ktoś wznosi toast, jakiś jubilat zdmuchuje świeczki.

7. HORT-CAFE

ul.Piotrkowska 106/110, tel. 42 636 63 77

ZESTAW FESTIWALOWY: Deser lodowy w misce waflowej (2 gałki lodów, bita śmietana, owoce, polewa czekoladowa lub owocowa, piórko waflowe)

Kawiarnia powstała na bazie autorskich produktów firmy Hortex i reprezentuje markę, wyroby i usługi na najwyższym poziomie. Styl i smak tradycji to efekt przeszło 30 lat cukierniczej historii.

8. Cafe Verte
ul.Piotrkowska 113/115, tel. 42 639 91 29

ZESTAW FESTIWALOWY: Wiśnie podawane na gorąco z lodami

Miejsce wyjątkowe w krakowsko-paryskim klimacie. Wystrój stanowią stare meble, lampki oświetlające stoliki o różnej wielkości i stylu, niezwykły, rzadko spotykany prostokątny fortepian do domowych koncertów. Na ścianach bogaty zbiór fotografii klasycznych i współczesnych:  zdjęcia autorstwa Witkacego, fotografie przedstawiające Katarzynę Koboro i Władysława Strzemińskiego z Julianem Przybosiem. Miejsce dla wszystkich z artystyczną duszą.

9. Cukiernia Gałeccy
ul.Piotrkowska 128, tel. 42 637 48 09

ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa czarna oraz babeczka kajmakowa

Cukiernia i kawiarnia w jednym. Zapach świeżych wypieków dochodzący z lokalu kusi  przechodniów. Ciastka i ciasta z naturalnych surowców wypiekane są codziennie na miejscu.  Lokal charakteryzuje także zawsze dobra kawa Lavazza.

10. Monaco Cafe
ul.Piotrkowska 134, tel. 42 637 37 47

ZESTAW FESTIWALOWY: Letni naleśnik z serem oraz kawa lub herbata

Lokal, którego wystrój przywodzi na myśl południowoeuropejskie klimaty. Wygodne kanapy i miękkie siedziska pozwalają rozkoszować się aromatyczną kawą oraz śródziemnomorskimi przysmakami. Od rana można zjeść pyszne śniadania. Kawiarnię zdobią stare zdjęcia rajdów Monte Carlo i jego wspaniałej architektury oraz mapy południa Europy z Monaco w centrum.   

Szkoła gotowania

7 edycja Festiwalu to nie tylko konkurs dla restauratorów, ale również imprezy towarzyszące. Organizatorzy zapraszają do Szkoły Dobrego Smaku 26 i 27 czerwca.

W festiwalową sobotę i niedzielę w restauracji hotelu andel’s prezentacje kulinarne dla uczestników szkoły przygotują: Constant Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, przewodniczący Akademii “Bocuse d’Or Team Poland”, Mirosław Jabłoński szef kuchni andel’s Hotel Łódź, Marek Widomski, członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, założyciel Krakowskiej Kuźni Kulinarnej oraz Arkadiusz Nuszczyński – szef kuchni hotelu Focus. Prezentowane będą m.in.: kuchnia francuska i fusion oraz przystawki bankietowe i desery na bazie alkoholi.

W Szkole Dobrego Smaku weźmie udział 20 osób. Każdy z uczestników nauczy się gotować prezentowane na pokazie dania. Oprócz degustacji przygotowanych wspólnie potraw, na uczestników czekać będą niespodzianki.

  Program

I Dzień Szkoły Dobrego Smaku – 26 czerwca
10:00             Rozpoczęcie Szkoły Dobrego Smaku
10:30 – 12:00 pokaz: Kuchnia fusion – Mirosław Jabłoński, Szef Kuchni andel’s Hotel Łódź
12:30 – 14:00 pokaz: Kuchnia francuska – Constant-Michel Labarre, mistrz kuchni francuskiej, Prezes Akademii Konkurs Bocuse d’Or Poland
14:00 – 15:30 pokaz: wina austriackie + prezentacja księgi The Austrian Wines- Jakub Majer, Sommelier
15:30             Rozdanie uczestnikom dyplomów i zakończenie I Dnia Szkoły Gotowania


II Dzień Szkoły Dobrego Smaku – 27 czerwca
10:30 – 12:00 pokaz: dania cateringowo-bankietowe na produktach firmy Oerlemans- Marek Widomski, członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, założyciel Krakowskiej Kuźni Kulinarnej
12:30 – 13:30 pokaz: Kuchnia francuska  – Constant-Michel Labarre, mistrz kuchni francuskiej, Prezes Akademii Konkurs Bocuse d’Or Poland
13:30 – 14:30 pokaz: Kuchnia fusion – Mirosław Jabłoński, Szef Kuchni andel’s Hotel Łódź
15:30             Rozdanie uczestnikom dyplomów i zakończenie II Dnia Szkoły Gotowania


Kulinarna Gra Miejska

Odgadniesz zapach estragonu? Rozpoznasz widelczyk do deserów? Wiesz jakie wino podaje się do drobiu? Zmierz się z kulinarnymi wyzwaniami podczas gry miejskiej w ramach Festiwalu Dobrego Smaku.

Łódzkie Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie to grupa młodych ludzi, których działalność skupia się wokół tematyki miejskiej. W ramach Festiwalu Dobrego Smaku  Stowarzyszenie zorganizuje grę, która odbędzie się 26 czerwca 2010, start o godzinie 12.00 na pasażu Schillera. Rywalizacja polegać będzie na odwiedzeniu wszystkich festiwalowych lokali, rozwiązaniu czekających tam na uczestników zadań i zebraniu jak największej ilości punktów. Uczestnicy otrzymają na początku rozgrywki kartę gry z opisem zadań do wykonania w poszczególnych lokalach festiwalowych. Karta będzie służyła do gromadzenia punktów jednocześnie potwierdzając postęp drużyny w jej zmaganiach. Do gry mogą zgłaszać się zespoły składające się z 2 osób. Chętni do zmierzenia się z kulinarnymi wyzwaniami mogą zgłaszać swój udział wypełniając formularz na na stronie www.topografie.pl/FDS

Nagrody w Kulinarnej Grze Miejskiej:
1. miejsce – dwa noclegi dla 2 osób w Hotelu Focus  (do wyboru Bydgoszcz, Szczecin lub Łódź),
2. miejsce – kolacja dla 2 osób w restauracji Hotelu Focus w Łodzi, gadżety festiwalowe
3. miejsce – kolacja w restauracji Hotelu Focus w Łodzi

Program Festiwalu Dobrego Smaku


24 czerwca

(czwartek)

Konferencja prasowa organizatorów Festiwalu Dobrego Smaku oraz Urzędu Miasta Łodzi

 

Czas: godz 11:00 – rozpoczęcie konferencji prasowej

Miejsce: Hotel Focus, ul. Łąkowa 23/25

24- 26 czerwca

(czwartek – sobota)

Grupa Animatorów przebranych za kucharzy pojawi się na głównych ulicach Łodzi

 

25- 26 czerwca

(piątek – sobota)

 

Namiot Festiwalowy z materiałami promocyjnymi restauracji, kawiarni, sponsorów i patronów; możliwość skosztowania aromatycznej kawy

 

Czas: 12:00 – 20:00

Miejsce: Pasaż Schillera

25-27 czerwca

(piątek – niedziela)

 

 

Konkurs na Najlepszą  Restaurację Festiwalową/ danie festiwalowe- porcja 9zł

 

Kawiarnie i Herbaciarnie Festiwalowe / zestaw festiwalowy 7zł

 

Czas: 12:00 – 22:00

Miejsce: lokale przy ulicy Piotrkowskiej i jej przecznicach

26 czerwca

(sobota)

Kulinarna Gra Miejska zorganizowana przez Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie

 

Czas:12:00 -15:00

Miejsce: start na pasażu Schillera

26- 27 czerwca

(sobota – niedziela)

 

Szkoła Dobrego Smaku – dwa dni pokazów sztuki kulinarnej

 

Czas: 10:00 – 15:30

Miejsce: andel’s Hotel Łódź, ul. Ogrodowa 17

27 czerwca/ niedziela

Gala Finałowa –  rozstrzygnięcie Konkursu na Najlepszą Restaurację Festiwalową oraz wręczenie nagród

 

Czas: 19:00

Miejsce: Hotel Focus Łódź, ul. Łąkowa 23/25

estaw festiwalowy w cenie 7zł.

Festiwalowe restauracje

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
latino
Latynoskie Pożegnanie Lata przy Piotrkowskiej 217
grakademik
Grakademik w ŁDK #24
foto1
Festiwal Cohabitat Make

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*