glowne_natura_fud

Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014 to najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Bieżąca edycja imprezy to bogata oferta wystawiennicza oraz ciekawy program imprez towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko.

Targi są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej. Każdego roku w imprezie uczestniczy blisko 300 wystawców i 12 tysięcy zwiedzających. Są wśród nich przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności wysokiej jakości z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.

DSC_7198

Fot. Agata Kobierska

Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Targom towarzyszyć będzie szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów, w tym: Akademia Biokuriera, seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbędzie się I Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie eko żywności.

W programie Forum znalazły się panele o ciekawej tematyce: „Dokąd zmierza eko branża”, „W jakim kierunku zmierza handel detaliczny i hurtowy w ekobranży”, a także „Rozwój i specyfika kanałów dystrybucji produktów ekologicznych i prozdrowotnych”. Forum jest organizowane przez MTŁ oraz Wydawnictwo Media Experts. Już po raz trzeci eksperci z IFOAM EU, europejskiej struktury Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego, poprowadzą Międzynarodową Konferencję. W tym roku jej tematem, budzącym wiele dyskusji, będzie nowa perspektywa dotyczącą rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego w UE.

DSC_7197

Fot. Agata Kobierska

Program targów obfituje również w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności, zdrowego stylu życia oraz degustacji lokalnych specjałów niemal ze wszystkich zakątków Polski. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cileckiego. Na odwiedzających czekać będzie również Strefa FOOD TRACK cullinary show, w ramach której zorganizowany zostanie m.in. konkurs dla blogerów na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”.

Miłośnicy dobrej kuchni mogli wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, pn. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez Atelier Smaku. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czekała Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje nt. sztuki jej parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania kawy mlekiem oraz o pochodzeniu i uprawie tej rośliny.

DSC_7203

Fot. Agata Kobierska

Nie zabrakło dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu eko. Stowarzyszenie STOP NOP zorganizuje prelekcję pt. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”. Gratka czekała na miłośników drobiu, którzy mogli wziąć udział w warsztatach pt. „Hodowla drobiu zgodnie z naturą – czy to w ogóle jest możliwe”. Zupełnie nowym tematem, który pojawił się na targach jest żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostało jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. „Wolne od GMO? Chce wiedzieć”.

Targi to również możliwość udziału w ciekawych konkursach. W konkursie o Złoty Medal NATURA FOOD 2014 jury sprawdziło jakość prezentowanych produktów ekologicznych, tradycyjnych i naturalnych. Już po raz siódmy rozstrzygnięty zostanie też konkurs Tygiel Smaków, a jego uczestnicy będą prezentować produkty na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Z kolei w ramach konkursu Tradycyjne Smaki Regionu swoje umiejętności zaprezentują uczniowie szkół gastronomicznych.

Równolegle z NATURA FOOD odbyły się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. To wydarzenie dla producentów ekologicznych środków czystości do mycia, prania i sprzątania, kosmetyków naturalnych, a także ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny. Po rocznej przerwie jednym z gości targów była „zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka Reni Jusis, która poprowadziła warsztaty pn. „Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień”.

(Tekst – Źródło; Fot. Agata Kobierska)

Więcej o zdrowej żywności na Plastrze Łódzkim!


PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
DSC00049
Łódź na widelcu: Kurczak curry
DSC00068
Łódź na widelcu: Moja Wielka Grecka Musaka
konkurs_kompozytorski
Znamy laureatów Konkursu Kompozytorskiego im. Grażyny Bacewicz

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*