Z lokalnych produktów i ze spuścizny czterech wielkich łódzkich kultur – tak w skrócie będzie wyglądało nowe menu jednej z najczęściej nagradzanych restauracji w Łodzi. Nowym szefem kuchni Quale Restaurant został Jakub Botta. Kucharz znany jest m.in. z takich warszawskich restauracji jak Belvedere i Nolita. Kształcił się u boku samego Massimo Bottury, w modeńskiej Osteria Francescana – dwukrotnie uznanej za najlepszą restaurację na świecie.

Lokal zamierza akcentować kuchnię regionu łódzkiego i tym samym czerpać garściami z kulinarnej spuścizny czterech wielkich kultur (polskiej, żydowskiej, rosyjskiej oraz niemieckiej), decydującej w przeszłości tak o obliczu samego miasta, jak i o jego smaku.

Twórcom Quale nadal zależy na tytułowej „odczuwalnej jakości”, a w jej uzyskaniu poza szefem kuchni i profesjonalną obsługą mają pomóc także produkty pochodzące od lokalnych dostawców. To kolejna nowość, której celem jest z jednej strony wznieść restaurację na wyższy poziom, a z drugiej – uwypuklić jej nowy, bardziej zakorzeniony w środowisku lokalnym charakter.

Na kulinarną podróż do krainy dzieciństwa składać się będą propozycje takich znanych lokalnych potraw i wytworów, jak na przykład żulik czy zalewajka. Innymi słowy – liczy się smak, kulinarna forma i przede wszystkim jej treść, a na talerzu nie ma miejsca na przypadek, bo każdy element w założeniu szefa kuchni i twórców Quale ma tworzyć unikalną, kojarzącą się kuchnią czterech łódzkich kultur, całość.

Zmian w mieszczącej się w Łodzi przy ul. Narutowicza 48 restauracji będzie coraz więcej. Dotychczas Quale szczyciła się spektakularną kolekcją whisky, teraz będzie kusiła również imponującym wyborem win na kieliszki, dobranych specjalnie pod kątem menu degustacyjnego, pełniącego nadal rolę kulinarnej wizytówki restauracji. O wrażenia na tym polu zadba z kolei sommelier w osobie Wioletty Piaseckiej. Wybór sommeliera nie jest dziełem przypadku. Wioletta Piasecka studiowała w instytucie CFA Raymond Mondon w Metz we Francji i może pochwalić między innymi certyfikatem sommeliera – MC Sommellerie, ponadto swoje umiejętności szlifowała we francuskich i szwajcarskich restauracjach. Teraz rzeczonymi umiejętnościami i wiedzą służyć będzie gościom Quale.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
OFF_MITMI_foto2
MITMI restobar – świętujmy z najlepszymi!
DSC00058
Łódź na widelcu: Japachae czyli makaron sojowy ze szpinakiem
6
Mistrzostwa Europy we Fliperach

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*