DSC00114

Dziś na kulinarnej mapie świata zapraszam na wycieczkę do Stanów Zjednoczonych. Bez pakowania walizek, bez wizy i za śmiesznie małe pieniądze poczujecie się jakbyście właśnie ogryzali kości kurczaka z fermy w Kentucky.

Westernowe słońce świeci w twarz a w powietrzu unosi się atmosfera rodeo (do tego efektu potrzebny jest jeszcze balkon i piosenka „Rings of Fire”) wy sączycie przez słomkę CocaColę, zajadacie się kurczakiem przegryzanym chrupiącymi frytkami i zielonymi piklami.

 Jeśli macie, więc ochotę na Wielkanoc al Rancho w Teksasie zapraszam do wspólnego gotowania! Wiem, że niedawno były skrzydełka, ale zapewniam, że ten kurczak jest równie pyszny a przy tym zupełnie inny, nowy, niezapomniany, amerykański!

– It’s a damn good chicken!

– Yep!

 Zawsze byłam uprzedzona do kuchni amerykańskiej i dużo rzeczy faktycznie okazało się paskudnych takich jak chleb, makaron z serem czy BBQ sos jadący wymiocinami niemowlaka – fuj! Ale odkryłam też tam pewne zaskakująco dobre mieszanki, które wydawały się, co najmniej nie do zjedzenia. Pikle z frytkami, musztarda z miodem czy syrop klonowy z bekonem – pycha!

Więc żeby oddać sprawiedliwość przygotuję dziś pysznego kurczaka marynowanego w maślance złoconego w mące i przyprawach. Postaram się też przywrócić na salony niepozorną maślankę. To chyba jej mało polityczna nazwa sprawiła, że ten mleczny produkt odszedł w zapomnienie. Jogurt, mleko, kefir – to brzmi dumnie, maślanka już jakby mniej.. ale to właśnie ona sprawi, że kurczak stanie się jędrny, kruchutki i niezwykle delikatny jak.. maślanka 😉 Dla tych co nie mogą się przełamać do tej nazwy polecam już pełen odlot za ocean i nazywanie jej dostojnie „buttermilk”.

DSC00075

Składniki:

 1 kurczak,

bądź jego ulubione części.

 Marynata:

 400ml maślanki

1 łyżka soli,

1 czubata łyżeczka pieprzu,

curry, papryki słodkiej,

ziół prowansalskich

¼ łyżeczki chili

Panierka:

 2 filiżanki mąki

1 łyżeczka soli, papryki,

pieperzu, ziół prowanslakich,

curry, granulowanego czosnku,

granulowanej cebuli

¼ łyżeczki chili

 
Do mojego kurczaka używam 4 skrzydełka, pojedynczą pierś, udko i pałkę. Pierś dzielę na mniejsze kawałki, długie i dość cienkie (coś jak stripsy z KFC).

Wszystkie części dokładnie myję i wrzucam do sporej miski, posypuję solą, papryką, pieprzem, curry, ziołami i chili. Nacieram mięso przyprawami. Zalewam wszystko maślanką tak, aby każdy kawałek otulony był dokładnie białą kołderką.

Tak przygotowane zakrywam plastikową folia i odstawiam do leżakowania w lodówce. Mięso będzie kruszało powoli przejmując smaki, więc najlepiej, jeśli zostanie w lodówce przez całą noc.

Następnego dnia przygotowuję białą panierkę. Dwie filiżanki mąki rozsypuję w sporym naczyniu.

Dodaję sól, paprykę, pieprz, zioła, curry, chili, granulowany czosnek i cebulę.

Mieszam wszystko bardzo dokładnie. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni. Oleju powinno być co najmniej tyle żeby do połowy zakrył kurczaka.

Kruche kawałki mięsa oblepione maślanką obtaczam hojnie w białej panierce i wrzucam na skwierczący olej. Przykręcam ogień na niemal najmniejszy płomień, tak, aby olej był cały czas gorący, ale żeby kurczak się nie przypalił. Po 15-20 minutach obracam kurczaka na drugą stronę i smażę kolejne 15-20 minut.

Jeśli wrzucicie kurczaka do frytkownicy, bądź oleju będzie tyle, że zakryje całe mięso to po 25minutach powinno być już gotowe. Kuchnia zacznie pachnieć cebulką już po pierwszych 10minutach smażenia, więc pozostaje już tylko uzbroić się w cierpliwość. Usmażonego kurczaka rozkładam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Pięć minut później jest już gotowy do podawania.

Kurczak jest tak pyszny, że od momentu usmażenia do zrobienia zdjęć pochłonęłam już dwa kawałki.

Sposób podawania:

 – z frytkami i piklami

– z sałatką

– z ziemniaczkami i surówką

– z czosnkowym sosem

– z pomidorem i sałatą owinięte w tortilli (kawałki piersi)

– z czym dusza zapragnie

 

 Smacznego!

 

I pamiętajcie, że jedzenie smakuje lepiej, jeśli dzielicie się nim z innymi!

 


Kurczak Kurczak Kurczak
Kurczak Kurczak Kurczak
Kurczak Kurczak Kurczak

{jcomments on}

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
DSC00081
Łódź na widelcu!: Sernik mandarynkowy
DSC00049
Łódź na widelcu: Kurczak curry
IMG_7290
Wrześniowa Masa Krytyczna 2013 (foto+wideo)
10 komentarzy
  • Asiek
    12 listopada 2011 at 06:31

    heh, wracam do tego przepisu 😆

  • Asiek
    24 maja 2010 at 07:37

    It’s a damn good chicken! -Yep!
    Mąż powiedział,że chce jeszcze;))

  • KFC fan
    1 maja 2010 at 20:07

    Co dalej? Mojego kurczaka nie było juz pół godziny po zrobieniu..i zrobie jeszcze raz i jeszcze i jeszcze.. jestes boksa!

  • Martek
    17 kwietnia 2010 at 14:17

    mniamciu mniamciu…po kurczaczku pozostało wspomnienie…co dalej??

  • Gutek
    7 kwietnia 2010 at 17:20

    Pyszne te zdjęcia..gdyby jeszcze ktos tak dla mnie przygotował tego kurczaka..:)

  • Malgosia
    7 kwietnia 2010 at 09:18

    Hahaha przyjade na inspekcje!

  • Asiek
    7 kwietnia 2010 at 06:24

    dobrze, że Małgosia raczy nas przepisami, bo dzięki nim mam już w środę zaplanowany obiad na weekend :))

  • Justyna
    6 kwietnia 2010 at 19:49

    cudzaszcze skrzydełeczka 🙂

  • Rozalka
    3 kwietnia 2010 at 14:43

    Pysznie, chrupiąco, pachnąco! 🙂

  • Arcadious
    3 kwietnia 2010 at 10:11

    Dla mnie wystarczy sama maślanka i przybranie, ale polecam wszelkim mięsożercom! Przepis wypróbowany 🙂

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*