DSC00049

Nie na marne natura obdarzyła nas pięcioma (a niektórych nawet sześcioma) zmysłami. Ponoć nieużywane rzeczy usychają i odpadają. A ja nigdy bym na to nie pozwoliła i… dlatego zawsze zachęcam was do nie tylko smakowania ale pochłaniania moich przepisów również wzrokiem, słuchem i dotykiem.

Prosty i szybki posiłek może zamienić się w prawdziwą ucztę dla zmysłów. I tak jest zwykle kiedy staram się wam sprzedać kolejną kulinarną propozycjęJ

Tym razem jednak zachęcam was do smakowania wszystkimi zmysłami z innych powodów

Tak jak Susann Boyle czy ser pleśniowy tak i kurczak curry potrzebuje użycia co najmniej dwóch zmysłów aby można było docenić prawdziwe walory!

Dzisiejsze zdjęcia są dosc smętne i nudne. Ale właśnie tak prezentuje się biały ryż a przy nim papka w odcieniu żółci. Wąchany po przestygnięciu jest raczej mało zachęcający.. a mimo to jeśli podamy go na gorąco i nie dając się zwieść pierwszemu wrażeniu wsuniemy kęs do ust…  jesteśmy już w niebie o smaku curry.

Przyrządzam go zawsze, kiedy mam ochotę na szybki smak Indii w zwykłe łódzkie popołudnie.

DSC00015

Mieszanka  przypraw słodko- ostro- kokosowych z teksturą i smakiem najlepszego na świecie ryżu Basmati sprawi ze już nigdy nie zdarzy wam się oceniać po wyglądzie!

Przygotowanie mojego kurczaka jest niezwykle proste a smakuje jakby zajęło co najmniej 5 godzin pocenia się w kuchni. Składników tez nie jest wiele, ale są tak mocne, pyszne i wyraziste ze nic więcej nie potrzeba nam do szczęścia 🙂

Pasta curry, ktorej użyję, jest ostra jak ogień piekielny dlatego radzę podawać ją powoli jeśli nie chcecie tak jak ja skończyć z… czkawką. Jeśli macie wiec ochotę spróbować czegoś więcej niż wersja z torebki czy chińskiej budy…  zaczynajmy!

Składniki:

(dla dwóch głodnych osób)

1 torebka bądź szklanka ryżu Basmati

2 udka z kurczaka

1 średnia cebula

1 puszka mleczka kokosowego

1 łyżka pasty curry (lub ćwierć łyżki zależy od ostrości)

½ filiżanki śmietany 18%

½ filiżanki wody

Sól, pieprz, czerwona papryka,

curry w proszku

Olej do smażenia

Ryż gotuję zawsze chwile krócej niż jest to napisane na opakowaniu, ponieważ lubię jak jest jeszcze sypki i al. dente.

Kurczaka pozbawiam kości i skóry. Używam mięsa z nóżki ponieważ jest tańsza, jędrniejsza i smaczniejsza.

Kroję mięso na kawałki, nacieram solą pieprzem, papryka i curry w proszku i odstawiam na bok. Zabieram się za cebulę krojąc ją w piórka, paseczki, półkola czy jakkolwiek aby była cienka i długa.

Wrzucam ją na rozgrzaną łyżkę oleju i chwile smażę aby się zeszkliła. Dodaję łyżkę pasty curry i mieszam z olejem i cebulą. Dorzucam mięso i intensywnie mieszając otulam aromatyczną pastą.

Smażę na dużym ogniu (nadal nie ustając w mieszaniu) około 5minut i dodaję wodę.

Smażę dalej aż prawie cała wyparuje, dodaję puszkę mleczka kokosowego oraz ½ filiżanki śmietany. Mieszam dokładnie, zmniejszam ogień i przykrywam. Duszę potrawę około 10-15minut na małym ogniu tak aby mięso bulgotało w egzotycznym sosie.

Aby sprawdzić czy potrawa jest już gotowa, wyławiam kąsek kurczaka i próbuję. Mam wtedy również czas na ewentualnie doprawienie. Jeśli mięso jest pyszne i kruche, pozostaje mi tylko podać na talerzu w towarzystwie ryżu.

DSC00018

Ryż Basmati, kokosowe mleczko i pastę dostaniecie jak zwykle w markecie bądź w Składzie Towarów Kolonialnych przy Piotrkowskiej 82. Tam tez możecie się zaopatrzeć w tofu dla wersji wegetariańskiej. Warto sprawdzić jak ostrą pastę zakupiliście aby wiedzieć jak bardzo uważać przy dodawaniu do potrawy.

Kiedy mam ochotę na małe urozmaicenie dodaję tez kilka orzechów, fasolke szparagowa i nasączone wcześniej rodzynki.

Jeśli lubicie aby nie płonęły wam jedynie usta ale całe wasze jestestwo, możecie dodać rowniez nieco siekanego imbiru.

 

Smacznego!!!

I pamiętajcie, że jedzenie smakuje lepiej, jeśli dzielicie się nim z innymi!

 

 

 


Kurczak curry Kurczak curry Kurczak curry
Kurczak curry Kurczak curry Kurczak curry
Kurczak curry Kurczak curry Kurczak curry
Kurczak curry Kurczak curry Kurczak curry

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
DSC00067
Łódź na widelcu: Obłędnie zdrowa sałatka z kurczakiem
6
Mistrzostwa Europy we Fliperach
DSC00090
Łódź na widelcu: Kruche ciasteczka na święta
5 komentarzy
  • gaba
    18 stycznia 2011 at 10:40

    WOW, ogladam i wyjsc z podziwu nie moge! Na pewno skorzystam z przepisu. Plenery pierwsza klasa..az mi glupio tak chwalic:)

  • Gina
    17 stycznia 2011 at 22:17

    Zrobiłam..serio i wyszło przepyszne!! Taka bylam zaskoczona rezultatem ze az musialam sie z wami podzielic!
    A autorce dziekuje za przepisy bo sa świetne!

  • Kasiarzyna
    19 grudnia 2010 at 14:28

    Ale pyyszoty, pierwszy raz zrobiłam coś wg przepisów na tej stronie..tez mi wyszlo ostre ale pyszne! Zabieram sie za kolejne przepisy i czekam na kolejne:)

    Nowa Fanka!!!:)

  • Ewela
    17 grudnia 2010 at 10:12

    Jestem przekonana, że danie jest wyśmienite, choć muszę przyznać, że to jedyne, którego nie było mi dane spróbować w wydaniu naszej wspaniałej Pani Kuchni:)

  • Arcadious
    16 grudnia 2010 at 00:25

    Do wersji bezmięsnej chyba pasowałby bakłażan 🙂 Tak, czy inaczej – wygląda znakomicie! 🙂

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*