DSC00083Są na tym świecie rzeczy tak proste i tak pyszne ze nawet nie zauważymy, kiedy są już gotowe.. i kiedy są już zjedzone 🙂

Jedna z takich właśnie potraw jest ciasto z borówkami. Szybkie do zrobienia i do zjedzenia.

Wiem, ze jest już po sezonie, ale wyjątkowością tego ciasta jest fakt, ze pieczone z mrożonych borówek jest równie pyszne.

 

Więc, jeśli macie ochotę osłodzić sobie popołudnie niezależnie czy nad Łodzią praży słoneczko, wirują liście czy prószy śnieg, sięgnijcie po kilka prostych składników i przyrządźcie sobie dobre humory.

 

Jeśli chcecie, aby proste stało się jeszcze prostsze możecie użyć gotowego spodu kruchego ciasta, ale jak dla mnie relaksujący masaż w zimnym maśle i jedwabiście gładkiej mące działa kojąco na nerwy i wprowadza w pyszny domowy nastrój.

 

Pogoda za oknem jest iście angielska wiec, dlaczego nie zaprosić ulubionych przyjaciół na snobistyczne „tea time” o piątej popołudniu z domowym ciastem i pyszną earl gray. Rozkoszując się zapachem herbaty i słodyczą ciasta uprzedźmy swoje emerytalne spotkania w klubie książki i owijając dzienne ubranie aksamitnym szlafrokiem usiądźmy wygodnie w fotelach i porozmawiajmy o najbardziej zawiłych sprawach Sherlock’a Holmesa.

DSC00052

Jeżeli złapaliście już odpowiedni nastrój, czas na krótkie zakupy i popołudnie pełne aromatów i przytulnej, domowej atmosfery.

Ciasto na zdjęciach jest wersją al tarta, ponieważ nie miałam akurat mniejszej tortownicy i skończyła mi się mąka pszenna – takie drobne niedogodności nie zdołały jednak wygrać z moim apetytem!

Na zdjęcia wpłynęły również apetyty moich przyjaciół i choć bardzo broniłam, nie zdołałam uratować nawet jednego kawałka na grande finale sesji zdjęciowej, dlatego musicie mi wybaczyć, że kończy się ona na.. tortownicy 🙂

 

Niedokończona sesja zdjęciowa to tylko dowód na to ze wszystko, co napisałam powyżej to prawda!

Zawijajmy wiec rękawki i bierzemy się do pracy!

Składniki:

Kruche ciasto:

2 filiżanki mąki

220 gram masła (zamrożonego)

1/2 filiżanki zimnej wody (chłodzonej kostkami lodu)

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Masa borówkowa:

7 łyżek skrobi bądź mąki

kukurydzianej

2/3 filiżanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

3 łyżki wody

2 1/2 łyżki soku z cytryny

4 filiżanki borówek

Tłuszcz do wysmarowania tortownicy.

 

Na początek kroję masło w kostki i wrzucam do zamrażarki na około 30minut. W tym czasie przygotowuję borówkową masę.

Zaczynam od wymieszania suchych składników: skrobi, cukru, cynamonu i ziela angielskiego, do wymieszanych dodaję wodę i sok z cytryny, mieszam dokładnie.

Do masy wrzucam mrożone bądź świeże borówki i mieszam, aby otulić je równomiernie. Kiedy borówki puszczą soki, mieszanka kukurydzy i przypraw utworzy pyszny gęsty sos.

Odstawiam borówki na bok i zabieram się za ciasto.

Łącze ze sobą suche składniki wrzucając do miseczki kolejno mąkę, sól i cukier, mieszam i dodaję do nich zmarznięte kostki masła. Tajemnicą lekkości i smaku kruchego ciasta jest utrzymywanie go w zimnej temperaturze.

Kruszę masło widelcem w mące aż powstanie „żwirek”. Do masy dolewam powoli lodowatej wody i wyrabiam ciasto, aby jego składniki się połączyły, Robię to delikatnie tak, aby temperatura tarcia nie stopiła masła. Tortownicę smaruję warstwą masła.

Odrywam ¼ ciasta i odkładam na bok. Resztę rozwałkowuję do wielkości tortownicy, dbając, aby było na tyle duże by starczyło na utworzenie muru

Kiedy ciasto jest już dopasowane, wypełniam je borówkami. Pozostałą część masy wałkuję i wykrawam paski o długości odpowiadającej średnicy mojej tortownicy. Układam paski na górze. Połowę pionowo, a drugą poziomo, aby utworzyć kratę stanowiącą fortyfikację broniącą przed wyciekiem karmelizowanych borówek. Przygotowane ciasto piekę 60minut w 190 stopniach Celsjusza.

DSC00077

Kiedy nieco przestygnie podaję jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi albo ubita śmietaną, bądź pałaszuję samo popijając herbatą lub kawą.

Alternatywą dla kraty z kruchego ciasta jest posypanie go kruszonką. Jeśli taka wersja przypadnie wam do gustu, poniżej przepis na pyszne proporcje:

½ filiżanki mąki

1/3 filiżanki cukru

¼ filiżanki masła

Zagniatamy wszystko razem tworząc bryły małe i duże, posypujemy nimi wierzch ciasta i pieczemy na złoto.

Do wyboru o koloru!

 

Smacznego!!!

 

I pamiętajcie, że jedzenie smakuje lepiej, jeśli dzielicie się nim z innymi!

 


Ciasto Ciasto Ciasto
Ciasto Ciasto Ciasto
Ciasto Ciasto Ciasto

 

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
DSC00049
Łódź na widelcu: Kurczak curry
DSC00048
Łódź na widelcu: Samosy
OFF_MITMI_foto2
MITMI restobar – świętujmy z najlepszymi!
5 komentarzy
  • Dynia
    14 listopada 2010 at 03:44

    Ok, skoro zrobiłam zupę.. brakuje deseru..i chyba własnie go znalazłam:) A najbardziej to lubie opisy! Zawsze oporawiaja mi humor!

  • Martek
    26 października 2010 at 18:22

    Szaleństwo…niech to trwaaa!!!

  • Misia- k.
    26 października 2010 at 14:32

    Już mam plan na weekendowy wypiek.. wyglada mega wypaśnie. Tylko jeszcze nie wiem czy wole kruszonke czy kratke :))) Dam znac po weekendzie co wybrałam i czy wyszło!
    Pozdrowionka!

  • Asiek
    25 października 2010 at 14:23

    mniemam,że pyszne 🙂 znowu nie zostałam zaproszona…dlaczego???? znowu ominęły mnie słodkości

  • Arcadious
    24 października 2010 at 20:50

    M – N – I – A – M ! :))

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*