Na kulinarnej mapie Łodzi pojawiło się właśnie nowe miejsce – włoska restauracja Tutti Santi. Lokal wyróżnia się oryginalnym, klimatycznym wystrojem, ale przede wszystkim warto odwiedzić go ze względu na pizzę. Powstaje ona według  receptury Mistrza Europy i Włoch w pizzy klasycznej Valerio Valle. Przez ostatnie dni Mistrz osobiście szkolił cały swój zespół żeby przygotować lokal do wielkiego otwarcia. Nowa pizzeria mieści się przy ul. Piotrkowskiej 293-305 na terenie Ogrodów Geyera.

Valerio Valle to  wielokrotnie nagradzany, jeden z czołowych włoskich pizzaiolo, który zdobywa tytuły na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i w innych krajach.  Został też wyróżniony tytułem Ambasciatore del Gusto (pol. Ambasadora Smaku). Jest to tytuł nadawany wybranym włoskim kucharzom, którzy promują na całym świecie włoskie tradycje kulinarne i produkty. Tutti Santi, to jedyne miejsce w Polsce, w którym można zjeść pizzę według jego autorskiej, mistrzowskiej receptury. Jak twierdzi sam Mistrz – Choć pizza to bardzo popularne danie na świecie, by odkryć jej prawdziwy smak warto  spróbować tej prawdziwe włoskiej.

Jak tłumaczył Valerio Valle podczas swojej wizyty w Łodzi tuż przed otwarciem, pizza w Tutti Santi wytwarzana jest  metodą rzemieślniczą, która wymaga dużej cierpliwości i pasji, ale to dzięki temu jest tak smaczna. Przed wykręceniem okrągłej pizzy  i włożeniem jej  do pieca, ciasto dojrzewa w precyzyjnie określonych warunkach, dzięki czemu serwowana pizza jest lekkostrawna i delikatna.

Na uwagę zasługuję technika przygotowania ciasta, ale warto też wspomnieć o składnikach, z których jest tworzona pizza w Tutti Santi. Zdecydowana większość z nich sprowadzana jest bezpośrednio z Włoch od sprawdzonych, precyzyjnie wybranych dostawców. Jest to m. in. mąka o odpowiedniej zawartości biała, czy włoska oliwa, ale Tutti Santi to także jedno z nielicznych miejsce w Polsce, gdzie można skosztować oryginalnych włoskich serów – jak Mozzarella di Bufala, Pecorino Romano, Provolone, czy popularnych na całym świecie regionalnych włoskich wędlin – Prosciutto Crudo, Pancetta lub Bresaola. To dzięki tym oryginalnym, włoskim produktom nawet proste połączenia smakują tak wyjątkowo. W menu restauracji znajduje się kilkadziesiąt kompozycji smakowych, zarówno te bardziej tradycyjne, jak i premium. Także weganie znajdą coś dla siebie.

Tutti Santi to miejsce gdzie można dobrze zjeść, ale również spędzić czas w pięknym i klimatycznym miejscu. Na lokalizację wybrano zrewitalizowaną fabrykę Geyera od strony Piotrkowskiej, visa vis Parku Reymonta. Sercem blisko 300-metrowej restauracji jest ustawiony w centrum włoski piec z lawy wulkanicznej, w którym płonie prawdziwy ogień i obok którego goście mogą na żywo podglądać pizzaiolo w trakcie przygotowywania dla nich pizzy. Pozostała część sali została urządzona w industrialnym stylu z gotyckimi elementami, które tworzą unikalny charakter miejsca. Aranżacja wnętrza to praca wybitnego studia projektowego Life Style Design z Krakowa, które za projekt Tutti Santi otrzymało prestiżową nagrodę Best Shop Concept na targach Retali Shop.

Na sieć Tutti Santi zwrócili uwagę także członkowie jury Food Business Awards 2019, przyznając jej nagrodę główną w kategorii Tradycyjne Kuchnie Świata oraz dwa dodatkowe wyróżnienia – za Najlepszy Wystrój i Restaurację działającą w sieci.

Najważniejsze trofea Valerio Valle::

  • 1 Miejsce, Narodowy Mistrz Włoch – Pizza klasyczna
  • 1 Miejsce, Mistrzostwa Europejskie – Pizza bez Granic – Rimini 2016
  • Najlepsza Pizza – technika i wypiek, Mistrz Włoch
  • 1 Miejsce, trofeum Alimonti
  • Vice – Mistrz Świata Pizzy z mąki kamut
  • Tytuł Mistrza – Osiągnięcia w dziedzinie  pizzy “Wiedza na rzecz wzrostu”
  • 3 miejsce, Pizza e Vino Ecotour 2008
  • 7 Miejsce, World Championship Pizza Rimini Wysoka jakość
  • 3 Miejsce, Umiejętności techniczne Salerno 2008
  • 7 miejsce, Pizza Klasyczna – Salerno 2008
  • Śródziemnomorska Nagroda za profesjonalizm 2010: kategoria pizzy
  • Pizza- Oscar 2010: najlepsza prezentacja
  • Best Oscar Pizza Technika w 2011
  • Śródziemnomorska Nagroda za profesjonalizm w 2012: Kategoria pizzeria
  • Wybrany przez zespół Luigiego Cremona do udziału w “Pizze Neapolu” najlepszy Piekarz Emerging 2013
  • Aktualnie w TOP 25 Włoskich Pizzaioli wg Roberto Piccinelli
  • We wrześniu 2009 roku został zaproszony do Japonii, aby spróbować swoich sił
    w dwóch włoskich festiwalach pizzy. Valerio zajął pierwsze i drugie miejsce w Tokio i Jokochamie
PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Vapiano_Lodz_6
Restauracja Vapiano Łódź (foto)
Brama Miasta w ujęciu, jakiego jeszcze nie było (foto+wideo)
20082012_037
Różowe Okulary (wideo)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*