Jedna z największych inwestycji w Manufakturze– modernizacja budynku galerii handlowej jest już na finiszu. Najbardziej spektakularne zmiany zaszły w strefie food court, która nie tylko zyskała nowe oblicze, ale także nową nazwę – Qulinarium.

Modernizacja Qulinarium –jest częścią ogromnej inwestycji realizowanej przez Manufakturę – cały budynek galerii handlowej jest unowocześniany i dostosowywany do dynamicznie zmieniających się potrzeb klientów.  

Strefa gastronomiczna Manufaktury przeszła ogromną metamorfozę, łącznie z ingerencją w bryłę budynku: w dachu zamontowano nowy świetlik, nawiązujący do konstrukcji szedowych, stosowanych powszechnie w budownictwie industrialnym. Jest to wyraźna odpowiedź na potrzeby gości Manufaktury, którzy wśród proponowanych zmian, wskazywali doświetlenie tej przestrzeni światłem dziennym. Zanim bowiem rozpoczęto prace budowlane, przeprowadzono badania konsumenckie, z których wyłonił się obraz oczekiwanych przez klientów Manufaktury zmian.

W Qulinarium pojawiła się także nowa zieleń, wraz z dodającą wręcz domowego ciepła ścianą nawiązującą do trendu vertical garden. Rośliny stały się integralną częścią wystroju i wspaniale komponują się wizualnie z naturalnymi materiałami, wykorzystanymi przy modernizacji.

Zmieniła się również aranżacja strefy: zastosowano nowy układ stołów, pojawiło się sporo energetycznych kolorów i różnorodnych wzorów i faktur. – Atmosfera jest bardziej klimatyczna dzięki efektownemu, podświetlanemu sufitowi akustycznemu, dla którego zaprojektowaliśmy nowy wzór inspirowany historycznymi tekstyliami. Ten nowy motyw jest powtarzany także w pozostałej części centrum handlowego. Przeprojektowaliśmy całe oświetlenie galerii handlowej i strefy gastronomicznej, aby poprawić energooszczędność, a także wzmocnić artystyczną iluminację Manufaktury. Jeszcze mocniej wyeksponowaliśmy magię tego miejsca – zapewnia Jacek Kowalski, Senior Project Manager z Sud Architekt Polska – pracowni architektonicznej, która nie tylko przygotowała tę modernizacja, ale także była odpowiedzialna za projekt całej Manufaktury, powstały dwie dekady temu!

Jednak nowa aranżacja i wyposażenie strefy gastronomicznej to tylko część zmian. Qulinarium,  to przede wszystkim nowoczesna i funkcjonalna przestrzeń, w której znalazły się m.in. przyjazne strefy dla rodziców z dziećmi: miejsce do przygotowania posiłków dla niemowląt, a także część dla dzieci starszych z placem zabaw. Został tak wkomponowany w przestrzeń, że rodzice mogą w komfortowych warunkach spożywać posiłek, nie tracąc dzieci z oczu.

Dla tych, którzy są zawsze w biegu i potrzebują być nieustająco on-line są strefy bezprzewodowego ładowania urządzeń mobilnych, a także standardowe gniazdka. – Wiele osób decyduje się na pracę czy spotkania biznesowe w strefie Qulinarium. Dlatego zadbaliśmy o komfort i wygodę tych wszystkich, którzy spędzają w Manufakturze nie tylko czas wolny – mówi Monika Długosz-Łempicka, dyrektor marketingu Manufaktury.

Nie zapomniano oczywiście o bezpieczeństwie: w meblach zamontowano dystrybutory z płynem do dezynfekcji – pozostaną na stałe w  Qulinarium, nawet gdy czasy pandemii miną. Przy wejściu na plac zabaw dla dzieci czeka Czystozaur, czyli stacja dezynfekcji rąk dla najmłodszych. Jest tak intuicyjna i wygodna, że obsługują ją nawet dwulatki!

Na uwagę zasługuje również nowoczesny, mobilny mebel gastronomiczny, który umożliwia organizowanie pokazów live-cooking, prezentacji i innych kulinarnych wydarzeń, które są nierozłącznym elementem działalności Manufaktury.

O pieczołowitości i dokładności przeprowadzanej inwestycji świadczy również nowy wygląd wysp gastronomicznych i ścisła współpraca z najemcami przy projektowaniu tych obszarów. Po zakończeniu prac do oferty restauracyjnej powróciły wyspy: Deserownia i BubbleJoy! jednak w zupełnie nowej odsłonie. Punkty stanowią integralną część, wpisaną aranżacyjnie w wystrój Qulinarium. Było to możliwe dzięki wytycznym, przygotowanym przez pracownię Sud Architekt Polska, w których zawarto m.in. listę materiałów użytych do budowy punktów. Architekci wskazali, by skorzystać m.in. z forniru i corianu.

Skalę inwestycji dodatkowo obrazuje fakt, że prace prowadzone były podczas standardowego funkcjonowania obiektu.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
DSC_3890
Otwarcie Muzeum Animacji (foto)
2014-08-15_14.21.56
Poza Łodzią: Ośrodek nad Stawem (foto)
Bal_u_Poznanskiego
Nowe desery lodowe w Hort Cafe (foto)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*