Po raz trzeci w Łodzi odbędzie się Fine Dining Week. Impreza odbędzie się w 11 miastach Polski w dniach 28 sierpnia-11 września. Rezerwacji można dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl.

Co powinieneś wiedzieć o fine diningu zanim wybierzesz się na Festiwal?

Ilu Chefów, tyle definicji fine diningu. Trudno więc o pełną zgodę, tym bardziej, że na przestrzeni ostatnich lat wiele się zmieniło na restauracyjnej scenie. Wspólnym mianownikiem niezmiennie pozostaje najwyższa jakość, znakomity serwis, doskonałej jakości składniki i charyzmatyczny Chef u steru, serwujący dzieła sztuki na talerzach. To wszystko ma dostarczyć Gościom unikalnych doświadczeń restauracyjnych.

Już dziś startuje Fine Dining Week. Nadrzędnym celem festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także edukowanie Gości o samej idei fine diningu. W kilkunastu punktach, organizatorzy zebrali najważniejsze fakty:

  • Fine dining to zrozumienie Gościa, jego potrzeb i oczekiwań z elementem zaskoczenia, to wejście w interakcję w naturalny, przyjazny sposób, opowiedzenie historii jedzeniem
  • Restauracja fine diningowa to często ambasada tradycji kulinarnych danego kraju, gdzie Chef Kuchni redefiniuje klasyczne smaki i receptury, nadając im współczesny charakter
  • W restauracji spotykamy się dla doznań smakowych, to od smaku rozpoczyna się emocjonalna podróż w naszej głowie, sercu i wreszcie wspomnieniach
  • Na czele kuchni stoi utalentowany, kreatywny wizjoner z ponadprzeciętnym smakiem. To dla jego dań Goście odwiedzają wybrane miejsce, często pokonując setki kilometrów
  • W kuchni restauracji fine diningowej pracuje doświadczona, wykwalifikowana kadra – kucharze z wieloletnim stażem, którzy praktykowali pod okiem uznanych, światowej sławy Chefów, nagradzanych gwiazdkami Michelin czy innymi cenionymi wyróżnieniami w branży
  • Załoga restauracji dąży do perfekcji każdego dnia – łącząc w najlepszy możliwy sposób wiedzę, umiejętności z pasją i zdolnością kreowania wspomnień u Gości
  • Restauracje fine diningowe to miejsca, gdzie tradycja idzie w parze z innowacją – bywa, że gwiazdkowi chefowie mają swoje laboratorium, to tutaj testują nowoczesne techniki obróbki produktów, które pomogą wydobyć esencję smaku i zachować jak najwięcej jego wartości
  • Menu degustacyjne to popis umiejętności kuchni, zestawienie dań, które mają zachwycić Gościa, zaskoczyć, wywołać uśmiech, projektować wspomnienia. To wizytówka Chefa
  • Menu przeważnie jest sezonowe, ale dodatkowe propozycje Chefa pojawiają się bardzo często – wszystko dzięki specjalnej dostawie świeżego produktu i nieograniczonej kreatywności
  • Do menu degustacyjnego sommelier zaproponuje zawsze wine pairing, a na początek zasugeruje aperitif. Pairing z daniami zawiera nie tylko wina, ale i mocne alkohole czy inne destylaty
  • Dania w menu degustacyjnym nie są duże, im menu liczniejsze, tym dania będą mniejsze. Menu degustacyjne w fine diningowej restauracji nie ma na celu wyłącznie nasycić Gości, a dostarczyć wyjątkowych doznań smakowych
  • Karta menu nie jest obszerna, ważne, że jest interesująca, sezonowa i bazuje na świeżych, jakościowych produktach od sprawdzonych dostawców bądź z własnych upraw
  • Ceniona restauracja zadba o to, aby doświadczenie Gościa rozpoczęło się już na etapie rezerwacji – w pierwszej rozmowie padną pytania o alergie bądź czy rezerwowana kolacja to świętowanie specjalnej okazji
  • Cena menu degustacyjnego znajduje uzasadnienie w wielu elementach odwiedzanej restauracji – wysokiej jakości składnikach dań, wykwalifikowanej załogi w kuchni, doskonałego serwisu, wnętrza
  • Niejednokrotnie czas oczekiwania na danie jest wydłużony, ale cierpliwość zostanie nagrodzona. Precyzja wymaga czasu. Mnogość składników, które mają być serwowane w określonej kolejności, temperaturze stanowią skomplikowaną układankę, to potrzebuje uwagi
  • Serwis w restauracji fine diningowej jest zawsze nienaganny, subtelność i focus na detale to klucz. Obsługa jest doskonale zaznajomiona z menu, składnikami, jest też gotowa zaproponować alternatywne rozwiązania w daniach po konsultacji z kuchnią. Ta praca, zasługuje na napiwek od Gości
  • Restauracje fine diningowe na całym świecie szczycą się własnymi uprawami czy zaufanymi dostawcami, starannej selekcji dokonuje sam Chef. Dodatkowo, podczas dni, w których restauracja jest zamknięta, załoga samodzielnie dba o plony czy poszukiwanie nowych składników
  • Restauracja nie musi być pretensjonalna, stoły nie muszą być nakryte białym obrusem, a kelnerzy przechadzać się w białych koszulach z muchą pod szyję. Oczywiście ta elegancja nie jest naganna i ciągle, z wielkim sukcesem i uznaniem Gości, praktykowana w wielu miejscach. Często wspomniane stoły wykonane są z materiału – drewna, kamienia – za którym kryje się Piękne blaty, które nie wymagają niczego poza talerzem z doskonałym daniem
  • Restauracje fine diningowe to coraz częściej zrelaksowane miejsca, ich celem jest przede wszystkim rozpieszczenie Gościa i zapewnienie mu możliwie najlepszych doświadczeń, po których niejednokrotnie wróci

Powodów, dla których warto więc odwiedzać fine diningowe restauracje jest wiele, aby rozpocząć swoją najlepszą kulinarną podróż, wystarczy wziąć udział w  Festiwalu.

 

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
w04
Wieże fabryczne symbolem Łodzi (foto+wideo)
Car_Show_20120422-8391
Manufaktura Car Show 2012 (foto)
IMG_8545
UNIT9 VR Challenge (foto)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*