Tegoroczna, dziewiąta edycja festiwalu Fine Dining Week, trwająca od 26 sierpnia do 13 września, dobiegła końca. W tym roku festiwal gościł w największych polskich miastach – poza Łodzią w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Szczecinie i Trójmieście. Wzięło w nim udział ponad 70 starannie wyselekcjonowanych restauracji. Z Łodzi organizatorzy zaprosili jedynie pięć: Restaurację Alpejską, Quale, Powidok, Filharmonię Smaku oraz Tabu Sushi.

Ideą tej edycji, odbywającej się w jakże trudnym dla całej gastronomii czasie, było przekonanie gości Fine Dining Week, że mimo epidemii koronawirusa warto wrócić do przyjemności korzystania z restauracji i w dodatku bez obaw, gdyż wizyta w nich jest bezpieczna.

Konkurs polegał na stworzeniu Menu składającego się z dwóch pięciodaniowych zestawów. W całej Polsce obowiązywała jednakowa, stała cena 129 zł za wybrany zestaw, a płatność była wymagana z góry, przy użyciu aplikacji udostępnionej przez organizatorów.

Zwycięzcy w trzech kategoriach: Menu, Atmosfera, Serwis, zostali wyłonieni wyłącznie na podstawie ocen gości.

W tym roku laureatem pierwszego miejsca w ogólnopolskim rankingu, z największą liczbą punktów (ocen), została łódzka Restauracja Alpejska. Zdobyła także pierwsze miejsca w Polsce w kategoriach Menu oraz Atmosfera.

Cieszymy się bardzo i jesteśmy dumni, że wygraliśmy z wieloma znanymi restauracjami w stolicy i innych miastach, często z wieloletnimi tradycjami. Nasza restauracja jest nowa, została otwarta w lutym i po miesiącu zamknięta z powodu pandemii na trzy miesiące. Tym większa radość z uzyskanego wyniku, bo to ogromne wyróżnienie ale przede wszystkim doping dla całego zespołu aby zostać jedną z najbardziej ulubionych restauracji w mieście  – mówi Katarzyna Kobierzycka, współwłaścicielka Ski Resort, którego częścią jest Restauracja Alpejska.

Menu zostało przygotowane przez szefa kuchni Piotra Pawłowskiego. Do najlepiej ocenianych dań należały:

Suszona marchew w emulsji z soku z marchwi i palonego masła, mus ze świeżo wyciskanych pomarańczy infuzowany miętą, puder z buraka, emulsja z sera Blue Cheese Deli White,

oraz

Nowozelandzki comber jagnięcy faszerowany szpinakiem, ziemniaki paryskie “Pommes Pont-Neuf”, sos berneński, gniazdo przepiórcze.

Wynik osiągnięty przez Restaurację Alpejską potwierdza, że w Łodzi przybył kolejny atrakcyjny punkt wart odwiedzenia, tym bardziej, że jest częścią unikalnego obiektu, w którym znajdują się całoroczne stoki narciarskie i druga restauracja – Apres Ski.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
IMG_4356_kopiuj
Light. Move. Festival 2017 (foto)
Mark_Jenkins_-_Holy_Man_-_1500px__6
Instalacja Marka Jenkinsa w Pasażu Rubinsteina (foto)
IMG_0207
Alfabetyczny rekord Guinnessa (foto)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*