W DoubleTree by Hilton Łódź odbył się Finał VII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie. Wzięło w nim udział 33 uczniów zdobywających kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa z 11 szkół z regionu województwa łódzkiego. Konkurs wygrała Angelika Dziegieć, uczennica III klasy Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Tadeusza Kotarbińskiego w Radomsku.

Konkurs organizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im. Władysława Grabskiego w Łodzi we współpracy z łódzkim hotelem składał się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie zmierzyli się z 50 pytaniami testowymi. W drugim, do którego zakwalifikowanych zostało sześcioro uczniów z najlepszym wynikiem z części pierwszej, młodzi adepci hotelarstwa wykonywali zadania praktyczne przygotowane dla nich przez pracowników łódzkiego hotelu. W tej części należało m.in. polecić anglojęzycznemu gościowi atrakcję we Wrocławiu i wskazać do niej drogę, zaproponować zabieg z oferty hotelowego SPA czy przygotować nakrycie stołu według wylosowanego menu.

Poczynania uczniów oceniało jury w składzie: Kamila Niewiadomska z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi, Tomasz Pietrzak z Vienna House Andel’s Łódź, Ewa Jaskólska-Kajak z PURO Łódź oraz Paweł Killman z DoubleTree by Hilton Łódź.

Łącznie najwięcej punktów z części pisemnej i praktycznej uzyskała Angelika Dziegieć zdobywając tym samym tytuł „Najlepszego ucznia – mistrza hotelarstwa w regionie łódzkim 2019 roku”. II miejsce przypadło Paulinie Kroc z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu. III miejsce zajęła Agata Gierańczyk z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. dr Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

Do ścisłego finału zakwalifikowały się ponadto: Patrycja Marciniak (Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka w Zgierzu), Kamila Lisiecka (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Poddębicach) oraz Aleksandra Piaskowska (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu).

Konkurs ma na celu rozwijanie wśród młodzieży kształcącej się w zawodzie technik hotelarstwa pasji zawodowych, a także lepsze przygotowanie uczniów do przyszłych egzaminów. Formuła konkursowa pozwoliła stworzyć platformę wzajemnej rywalizacji w duchu fair play i okazję do osiągnięcia pierwszych sukcesów. Konkurs miał również na celu integrację środowiska hotelarskiego i wzbogacanie form pracy z najzdolniejszymi uczniami.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
DSC_0752
Pierwsze urodziny Portu Łódż (foto)
IMG_1406
Igrzyska Wolności 2015 (foto)
IMG_8245
Obchody 591. rocznicy nadania praw miejskich Łodzi (foto)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*