IMG_0411Nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn ukazała się książka kucharska – Łódzka Kuchnia Regionalna autorstwa Izabelli Borowskiej i Agaty Zarębskiej. Kulinarna wyprawa po smakach regionu jest kontynuacją świetnie przyjętej Łódzkiej Kuchni Czterech Kultur. Nowe wydawnictwo skupia się na produktach tradycyjnych z regionu łódzkiego i prezentuje blisko 30 przepisów na potrawy, które można z nich przygotować.

Izabella Borowska i Agata Zarębska od lat zajmują się tematyką kuchni regionalnej. Prowadzą portal Jemy w Łodzi poświęcony lokalnym restauracjom i łódzkim tradycjom kulinarnym. Dwa lata temu wydały swoją pierwszą książkę, która skupiła się na tym, co przed wojną jadali mieszkańcy Łodzi przemysłowej i co królowało na talerzach przedstawicieli każdej z czterech kultur, które kształtowały obraz naszego miasta przed stu laty.

Łódzka Kuchnia Regionalna to elegancki album, który tym razem przybliża czytelnikom kulinarne tradycje województwa łódzkiego. – Kiedy poznałyśmy już od kuchni dawną Łódź, uznałyśmy, że warto przyjrzeć się temu, co jadało się i jada w innych częściach regionu – mówi Izabella Borowska. – Wybrałyśmy się w kulinarną podróż po okolicznych wsiach i miasteczkach, w których na co dzień pielęgnuje się kulinarne dziedzictwo, produkując i wytwarzając tradycyjne przysmaki w sposób niezmieniony od dziesięcioleci.

Do książki trafiło blisko 30 przepisów zaprezentowanych w języku polskim i angielskim, dla których punkt wyjścia stanowiła Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  – Na listę wpisanych jest obecnie ponad 120 produktów i potraw, z których my wybrałyśmy 28 najbardziej charakterystycznych i najciekawszych z kulinarnego i historycznego punktu widzenia – mówi Agata Zarębska. – Oddałyśmy je w ręce siedmiu utalentowanych szefów kuchni restauracji z województwa łódzkiego, którzy wykorzystali je do przygotowania fantastycznych dań. W książce znalazły się nie tylko przepisy, ale również ciekawe informacje na temat kuchni naszego regionu.

dyp

Do współpracy zaproszono szefów kuchni restauracji: Filharmonia Smaku, Galicja, Piwnica Łódzka, Quale Restaurant i Restauracja u Kretschmera z Łodzi oraz Lawendowe Termy z Uniejowa i Wzorcownia by W. Bober z Pabianic. Każdy z nich wyczarował z prostych, regionalnych składników nowoczesne i niezwykle ciekawe dania. Znalazły się wśród nich przystawki, zupy, dania główne i desery, które będą ozdobą każdego stołu. Są to propozycje na szybkie potrawy jadane na co dzień, jak i bardziej wykwintne przysmaki na specjalne okazje. Wszystkie przepisy opatrzone są pięknym zdjęciami autorstwa Magdy Klimczak, łódzkiej fotografki kulinarnej i autorki bloga Dare to Cook. Każdy rozdział książki został też wzbogacony wyjątkowymi ilustracjami studentki łódzkiej ASP Ani Świątek.

– Mamy nadzieję, że książka przybliży czytelnikom kulinarne bogactwo regionu łódzkiego i przekona ich, że warto sięgać po tradycyjne produkty – dodaje Izabella Borowska – To co jadamy na co dzień i co jadali nasi przodkowie stanowi ważny element tożsamości kulturowej, dlatego zależało nam na pokazaniu, że łódzka kuchnia to znacznie więcej niż popularna zalewajka i prażoki, a nasze województwo może pochwalić się mnóstwem produktów z długa i bogatą historią w tle

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
renata_jaboska_w_fk_20120508_1564831657
Spotkanie z Renatą Jabłońską (foto)
IMG_3781
VIII Festiwal Puls Literatury w Łodzi – dzień 3 (foto)
IMG_2792
VII Festiwal Puls Literatury – dzień piąty (foto)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*