Jubileuszowa kolacja charytatywna Przyjaciele Gotują (foto)

Fotowytwornia_Lodz_fotograf_eventy-2014 października w hotelu Vienna House Andel’s Lodz odbyła się jubileuszowa kolacja charytatywna Stowarzyszenia „Przyjaciele Świata”, w której uczestniczyło 520 osób. Ten wyjątkowy wieczór kulinarny z udziałem zaproszonych gwiazd zorganizowany został w szczytnym celu już po raz… dziesiąty!

Założycielki Stowarzyszenia to niezależne, spełnione zawodowo kobiety, które z prawdziwym zaangażowaniem połączyły swoje aktywności biznesowe z działalnością charytatywną. W ramach Stowarzyszenia podejmują różne działania, które realizują jeden cel – pomoc najbardziej potrzebującym. Jednym z przedsięwzięć, które stało się dobrze rozpoznawalnym wydarzeniem nie tylko w Łodzi, jest cykl kolacji charytatywnych „Przyjaciele Gotują”.

– Organizując w 2011 roku pierwszą kolację, którą przygotowywał i serwował Pascal Brodnicki, nie zdawałyśmy sobie sprawy, że wydarzenie będzie cieszyć się aż tak dużym zainteresowaniem i zjednoczy w działaniu tyle  ludzkich serc – mówi Katarzyna Woźniak, Wiceprezes Stowarzyszenia Przyjaciele Świata.

Sukces pierwszej kolacji zadecydował o cyklicznym charakterze wydarzenia „Przyjaciele Gotują”,  w które chętnie włączały się kolejne kulinarne sławy. Znani szefowie kuchni przyrządzali potrawy według własnych, unikalnych przepisów i serwowali je obecnym na kolacji gościom, a organizatorki dokładały wszelkich starań, żeby oryginalna oprawa wydarzenia przyciągała jak największa liczbę osób. Jakie atrakcje czekały na gości dziesiątej, jubileuszowej kolacji „Przyjaciół Świata”?

Autorem menu jubileuszowej kolacji był Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu Vienna House Andel’s Lodz.  Karta dań prezentowała się imponująco, a znalazły się w niej: konfitowane policzki z sandacza,  konfitura morelowa i krem z zielonego ogórka, consommé grzybowe z wędzonym węgorzem  i crèmemfraîche, owędzona sianem sarna z tatarem z kiszonego ogórka i żurawiny,  soterowany borowik z tymiankiem, pieczony topinambur i wężymord oraz assiette z polskiego jabłka.

Dużą atrakcją był pokaz otwierania i serwowania ostryg w wykonaniu Sławomira Kozaneckiego – wilka morskiego, jednego z najszybszych otwieraczy ostryg na świecie. W wydarzeniu wzięły udział kulinarne gwiazdy poprzednich edycji kolacji: Karol Okrasa, Andrzej Polan, Robert Sowa oraz Kurt Scheller. Goście honorowi przekazali tym razem autorskie rysunki, które wzbogaciły kolekcję charytatywnych kolekcjonerskich kubków i talerzy. Można je było zakupić podczas wydarzenia.

Dziewięć edycji kolacji „Przyjaciele Gotują” udowodniło, że muzyka doskonale współgra z kuchnią.  Dlatego i tym razem prawdziwej uczty muzycznej nie zabrakło. Beata Kozidrak zaprezentowała swoje największe przeboje w akustycznej odsłonie, Stanisław Soyka przeniósł słuchaczy do krainy łagodności, a zespół Bad Boys Blue uzupełnił tę mieszankę o brzmienia z gatunków pop i dance. Muzyczną część wydarzenia tradycyjnie dopełniła zabawa taneczna.

Stałym elementem wieczoru jest charytatywna aukcja, którą dowodziły niezastąpiona Elisabeth Duda – aktorka, konferansjerka, doskonale znana uczestnikom poprzednich edycji kolacji charytatywnych oraz prowadząca imprezę Dorota Gardias – prezenterka i dziennikarka. Panie swoją energią i wdziękiem zachęcały do licytowania przedmiotów przekazanych przez przedstawicieli świata sztuki i sportu. Największe zainteresowanie wzbudziła rakieta tenisowa ofiarowana przez Agnieszkę Radwańską. Przedmiot został sprzedany za 47 tysięcy złotych! Realizację celów Stowarzyszenia można było też wesprzeć, biorąc udział w aukcji wyprodukowanych  specjalnie na tę okazję, jedynych w kolekcji kubków Exclusive – opatrzonych złotym autografem oraz dedykacją dla zwycięzcy aukcji. Były to kubki z rysunkami autorstwa Beaty Kozidrak, Roberta Sowy, Andrzeja Polana i Karola Okrasy. Podczas licytacji nie zabrakło rywalizacji między samymi kulinarnymi gwiazdami. Mistrzowie kuchni wyciągali asy z rękawa i podkręcali aukcję, oferując m.in. kolację z autorskim menu. Łączna kwota zebrana dzięki hojności licytujących wyniosła 104 tysiące złotych. Na stoisku charytatywnym, które działało podczas kolacji, można było kupić m.in. książki, kubki, płyty, a także kubki i talerze w wersji limitowanej – ze złotym autografem i nadanym numerem od 1 do 5.

Środki zebrane podczas organizowanych przez Stowarzyszenie przedsięwzięć przekazywane są na pomoc, ratowanie i poprawę jakości życia chorych i niepełnosprawnych. Dochód z biletów oraz fundusze zebrane podczas październikowej kolacji zostaną przeznaczone na pomoc: Hospicjum Domowemu, Hospicjum Stacjonarnemu oraz Hospicjum Perinatalnemu Fundacji Gajusz, Stowarzyszeniu Łódzkie Hospicjum dla Dzieci, Oddziałowi Intensywnej Opieki Medycznej i Anestezjologii Ośrodka Pediatrycznego im. dr. Jana Korczaka, a także Oddziałowi Nefrologii i Stacji Dializ Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. N. Barlickiego.

– Dziesiąta edycja kolacji „Przyjaciele Gotują” to wielki powód do dumy dla Stowarzyszenia Przyjaciele Świata. To także niezaprzeczalny sukces ludzi, którzy pomagali nam w realizacji celów przez te wszystkie lata działalności.  Za każdym razem otrzymujemy  ogromne wsparcie, co pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość i celować  w kolejną „dziesiątkę” – mówi Agnieszka Zarembska, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciele Świata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *