Nowy rok zaczynamy nowymi rekordami. W szóstej edycji Jemy w Łodzi Pizza Fest weźmie udział aż 37 lokali, a goście będą mieli do spróbowania 40 niepowtarzalnych pizz, których na co dzień nie znajdziemy w menu. Wydarzenie rozpocznie się 28 stycznia w piątek i będzie trwało 10 dni (do 6 lutego). Restauratorzy stanęli na wysokości zadania, nie tylko sięgnęli po interesujące receptury i niespotykane składniki, ale również przygotowali dla gości wydarzenia specjalne.

– Festiwal pizzy to nie tylko propozycje rodem z Włoch – łódzkie lokale szukają inspiracji w kuchniach całego świata – mówi Agata Zarębska, organizatorka wydarzenia z portalu Jemy w Łodzi. Zacznijmy od ciasta. Poza cienką rzymską pizzą i tę neapolitańską, z puszystymi, wyrośniętymi brzegami, podczas imprezy spróbujemy również arabskich chlebków, flatbread, orkiszowego ciasta z makiem czy placka pszenno-szpinakowego. A co na wierzchu? Udziec barani, wędzona pierś kaczki, kurczak garam masala, wołowina bulgogi, przegrzebki na palonym maśle, własnej produkcji pastrami, jagnięcina czy japoński brzuch chashu. Równie ciekawie, a często egzotycznie brzmią też bezmięsne dodatki. Po raz pierwszy w Łodzi będzie można spróbować na pizzy burraty wypełnionej bazyliowym pesto (po rozkrojeniu sos rozlewa się niczym wulkan), ciekawie brzmi również groszek ptysiowy w oleju sezamowym, kiszona kapusta podsmażana z cebulą na białym winie, pesto z liści rzodkiewek czy ser z tartych nerkowców. – Z roku na rok przybywa nam także całkowicie roślinnych dań. Tym razem lokale zaoferują 9 wegańskich pizz – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.

Dzięki współpracy z partnerami, festiwal uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące. Współorganizatorem Jemy w Łodzi Pizza Fest 2022 jest Łódzkie Centrum Wydarzeń, głównym partnerem firma Bidfood Farutex, która dostarcza produkty spożywcze dla gastronomii, po raz pierwszy działania będzie też wspierać marka Pepsi Max. Najważniejszą atrakcją są warsztaty pizzy, które odbędą się w studiu kulinarnym Book&Cook.  Po raz pierwszy udało się do Łodzi ściągnąć szkoleniowców z certyfikowanej Accademia Pizzaioli, a uczestnicy będą pracować na prawdziwym piecu opalanym drewnem – dodaje Izabella Borowska. To wydarzenie kierowane zarówno dla zawodowców, jak i miłośników prawdziwej pizzy.

Na tym nie koniec. W restauracji La mia Fabbrica odbędzie się specjalna kolacja degustacyjna z pizzą w roli głównej, pizzeria Dzielna 43  przez jeden dzień będzie serwowała festiwalowy zestaw z pairingiem piwa, w którego skład wejdzie mini deska serów i wyjątkowa pizza z jagnięciną. Słodką atrakcję szykują również Otwarte Drzwi – tym razem będzie to rzadko spotykana pizza w wersji deserowej z czekoladą, owocami, piankami Marshmallows i polewą z karmelizowanego miodu i masła. Ponieważ Jemy w Łodzi Pizza Fest jest świętem rodzinnym, na dzieci w lokalach będą czekały małe i duże malowanki bazujące na festiwalowej grafice przygotowanej przez Igora Jankowskiego. Już tradycją jest, że w trakcie trwania festiwalu będzie można kupić kolekcjonerski plakat z wizerunkiem jednorożca zajadającego się pizzą.

Agrafka (Piotrkowska 90)

Pizza góralska – udziec barani, ser wędzony, sos pomidorowy, czosnek, ogórek kiszony, szczypior , cebula karmelizowana

Cena: 35 zł

🌿Pizza Alla ratatouille – wegańska mozzarella, marynowana papryka, cukinia, pomidor, pieczarki, sos pomidorowy, oregano, bazylia

Cena: 29 zł

Dostawa: Glodny.pl, Wolt

Agrafka

Al Dente Pasta&Prosecco Bar (Manufaktura)

Pizza festiwalowa – sos pomidorowy, mozzarella di bufala DOP, kozi ser, speck, figa

Cena: 37 zł

Dostawa: tel. 42 630 88 11
Al Dente

Bawełna (Manufaktura)

Pizza – sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, rukola, bresaola, pomidor cherry, mozzarella di bufala

Cena: 45 zł

Dostawa: www.bawelna.lodzdelivery.pl lub tel. 42 6 333 444
Bawełna

Boska Włoska (Poli Gojawiczyńskiej 22)

Pizza z krewetkami – sos pomidorowy, mozzarella fior di late, krewetki, czosnek, papryczka chilli, pomidorki koktajlowe, sos winno-maślany z pietruszką, rukola

Cena: 42 zł
Boska Włoska

Dostawa: tel. 42 307 07 07 lub www.boskawloska.com.pl

Breadnia (Piotrkowska 86)

Pizza Chicago deep dish – salsa pomidorowa, 2x ser cheddar, pastrami, pikle w miodzie i dymie, cebulka duszona w ciemnym piwie, szczypior

Cena: 39 zł

Dostawa: tel. 503 551 519
Breadnia

Da Vella (Inflancka 6)

🌿Pizza Fritta Vege (pizza smażona) – kiszona kapusta podsmażana z cebulą na białym winie, sos grzybowy na śmietanie roślinnej (pieczarki, podgrzybki, kurki), pasta truflowa

Cena: 28 zł

Pizza Cozza (z zawartością alkoholu) – sos śmietanowo-grzybowy (pieczarki, podgrzybki, kurki), mozarella fior di late, mule z czosnkiem na oliwie duszone w białym winie, sambuca, natka pietruszki

Cena: 58 zł

Dostawa: tel. 42 239 47 47, www.davella.pl

DaVella

Drukarnia (OFF Piotrkowska)

Pizza z grzybami – ciasto klasyczne, sos śmietanowy, mozzarella, leśne grzyby, ocet balsamiczny, ser feta, świeży tymianek, płatki chili, suszona żurawina

Cena: 38 zł

Zamówienia z dostawą: Uber Eats
Drukarnia

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Pizza festiwalowa – sos z pomidorów San Marzano, czosnek, oregano, oliwa, bazylia, burrata wypełniona zielonym pesto, która po przekrojeniu wybuchnie niczym wulkan

Cena: 38 zł

Dostawa: tel. 571 309 002 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Dzielna 43

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Pizza Farina Bianco – sos pomidorowy, mozzarella, kurczak garam masala, kukurydza, por, orzechy pini, ogórek konserwowy, cebulka prażona

Cena: 49,99 zł (40 cm)

Dostawa: tel. 601 700 715 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Farina Bianco

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Pizza Fatstrami – ciasto do pizzy fermentowane 48 h, sos pomidorowy, pastrami domowe, sos Mornay

Cena: 35 zł

Dostawa: glodny.pl, z odbiorem własnym tel. 880 832 509
Fatamorgana

Forno Nero (Piotrkowska 79)

Pizza Bianca Tartufo con salsiccia – kwaśna śmietana, mozzarella fior di latte, salsiccia, zielony pieprz mielony, pecorino romano, pasta truflowa, świeża bazylia

Cena: 44 zł

🌿Pizza Bianca Tartufo con zucchine (pizza wegańska) – wegańska kwaśna śmietana, wegańska mozzarella, wegańskie mascarpone, cukinia grillowana, zielony świeży pieprz mielony, pasta truflowa

Cena: 40 zł

Dostawa: www.fornonero.pl

Forno Nero

Gęsi Puch (Stefanowskiego 17)

Pizza Gęsi Puch – wędzona pierś z kaczki, sos pomidorowy, marynowany karczoch, kapary, mozzarella, gorgonzola, świeży młody szpinak

Cena: 46 zł

Dostawa: tel. 509 306 888 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Gęsi Puch

Hamra (Piotrkowska 89)

Pizza Hamra – chlebek libański, sos daktylowy, jagnięcina, libańskie pikle, czerwona cebula, mix serów, grillowany bakłażan, chilli

Cena: 34 zł

🌿Pizza Hamra Wege – sos daktylowy, wędzone tofu, tofu klasyczne, czerwona cebula, papryka, oliwki, kapary, libańskie pikle

Cena: 34 zł

Dostawa: tel. 791 798 063 (odbiór zamówień we własnym zakresie)

Hyyper (Pabianice, ul. Zamkowa 31, Ksawerów, ul. Pocztowa 1)

Pizza Sweet & Hot – szynka parmeńska, ricotta, papryczki jalapeno

Cena: 34 zł

Dostawa: hyyper.pl (zakładka pizza sezonowa), telefonicznie: 606 114 362 (Pabianice, ul. Zamkowa 31) i 509 526 362 (Ksawerów, ul. Pocztowa 1)
Hyyper

Komediowa (Piotrkowska 12)

Pizza Guanciale – crème fraîche, mozzarella, emilgrana, guanciale, kozi ser, winogrono

Cena: 43 zł

Dostawa: Uber Eats, Pyszne.pl, Glovo, telefonicznie z odbiorem własnym – tel. 791 634 114
Komediowa

Kzrywe szklanki (Próchnika 53)

Pizza Chashu – brzuch chashu, wakame, bonito, oliwa z yuzu

Cena: 38 zł

Dostawa: pizzalovers.com.pl, Uber Eats, Glovo, Pyszne.pl
Kzrywe Szklanki

La mia Fabbrica (Monopolis)

Francesca – mozzarella fior di latte, pesto z liści rzodkiewki, żółte pomidorki cherry, mikro groszek, szynka parmeńska, domowy ser straciatella

Cena: 49 zł

Dostawa: 603 727 374 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
La mia Fabbrica

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Pizza Curry chicken: curry, kurczak, papryka, szpinak, pomidorki koktajlowe

Cena: 32 zł

Dostawa: 532 782 515
Mąka i Wino

Oliviarnia (Rzgowska 198)

Pizza Oliviarnia -chrupiące ciasto, sos z pomidorów pelati, mozzarella, soczysta szarpana wołowina marynowana w ziołach z truflami, mango, płatki migdałów, mascarpone, mięta

Cena: 45zł

Dostawa: tel. 570 777 702
Oliviarnia

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)

Pizza Sezamkowa 120 – sos sezamowy, mozzarella di bufala, glony wakame w sosie sojowym, przegrzebki na palonym maśle, wędzony łosoś, oliwa szczypiorkowa, olej chili, prażony sezam

Cena: 43 zł

Dostawa: 502 855 779 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Otwarte Drzwi

Peperoncini (Rokicińska 228/230)

Zimowa pizza Inverno – biały sos i rozmaryn, mozzarella, guanciale, por, czerwona cebula, ser taleggio, aromatyczny czerwony pieprz

Cena: 36 zł

Dostawa: tel. 42 212 27 55 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Peperoncini

Pizza Garage (Piotrkowsk 217)

Pizza Vino di Pera – crème fraîche, mozzarella, gorgonzola DOP, mascarpone, szpinak, gruszki w grzanym winie, orzechy włoskie, płatki chilli

Cena: 35zł

Dostawa: tel. 577 533 855, Pyszne.pl
Pizza Garage

PizzaNova (Piotrkowska 78, Wyszyńskiego 13)

Azja Twist – sos pelati, mozzarella, kurczak marynowany w sosie sojowym, marynowane pędy bambusa, groszek ptysiowy w oleju sezamowym, szczypiorek

🌿Azja Twist Wegański – sos pelati, wegańska mozzarella, tofu marynowane w sosie sojowym, marynowane pędy bambusa, groszek ptysiowy w oleju sezamowym, szczypiorek

Cena: 29 zł

Dostawa: https://www.pizzanova.com.pl/zamow, telefonicznie 517 873 461 (Piotrkowska 78),

514 104 561 (Retkinia, Wyszyńskiego 13)
PizzaNova

Pizzeria Osiedlowa (Broniewskiego 16, Zakładowa 84)

Pizza – sos śmietanowy na bazie crème fraîche, mozzarella fior di latte, brokuły neapolitańskie friarielli, włoska kiełbasa salsiccia

Cena 36 zł
Dostawa: www.pizzeriaosiedlowa.pl lub pod numerami: tel. 690 512 997 (Łódź Chojny – Broniewskiego 16) i tel. 505 293 997 (Łódź Olechów – Zakładowa 84)
Pizzeria Osiedlowa

SANPI pizza&prosecco (Rąbień, Słowiańska 47)

Pizza w stylu neapolitańskim Burrata Con Tartufo – sos z pomidorów pelati, pasta truflowa, grana padano, salami Napoli, burrata, oliwa z oliwek, świeża bazylia

Cena pizzy: 39 zł

Dostawa: tel. 797 081 600 lub online www.sanpipizza.pl
Sanpi

Spółdzielnia (OFF Piotrkowska)

Bulgogi pizza – sos korean bbq (sezam, sos sojowy, czosnek, pomidory, cebula), mozzarella, ricotta
wołowina bulgogi, kimchi, czerwona cebula, kremowy sos miso, cebula dymka

Cena: 39 zł

Dostawa: tel. 786 258 555 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Spółdzielnia

Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)

Vegański flatbread – pieczona kapusta w orzechowym sosie, konfitowane pomidorki i marynowana cebulka w sumaku, ser z tartych nerkowców

Cena: 35 zł

Dostawa: Uber Eats, szwalniakuchniaidesery.pl, tel. 603036113
Szwalnia kuchnia i desery

Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)

Pizza festiwalowa – sos pomidorowy, mozzarella, marynowany burak, marynowana polędwica wieprzowa, konfitura z czerwonej cebuli, cebulka prażona, papryka, mascarpone. Pizza dostępna w dwóch wariantach: z jalapeno albo rukolą.

Cena: 35 zł

Dostawa: tel. 42 630 88 22, 42 630 88 98
Tawerna Pepe Verde

Toskania (Piotrkowska 102)

Pizza Porchetta di Bosco – mozzarella fior di latte, porchetta, grzyby leśne marynowane w czosnku, oliwa tymiankowa

Cena: 31 zł

Dostawa: tel. 42 634 01 19
Toskania

Trattoria Bandiera (Familijna 26)

Mortadela e radicchio – sos na bazie pomidorów pelati D.O.P, mozzarella, konfitura z czerwonej cebuli, mortadela z pistacjami, taleggio, radicchio, rukola

Cena: 34,90 zł

Dostawa: www.Trattoria-lodz.pl, 578 586 928
Trattoria Bandiera

Tutti Santi (Piotrkowska 295 – Ogrody Geyera)

🌿Pizza Patate e Funghi – młode ziemniaki, kurki, cebula, rozmaryn, szczypiorek, oliwa czosnkowa

Cena: 40,50 zł

Pizza Santa Clara – burrata, długo dojrzewającą włoska szynka prosciutto crudo, pomidorki koktajlowe, rukola, krem balsamiczny

Cena: 43,50 zł

Dostawa: tuttisanti.pl (odbiór zamówień we własnym zakresie)

Tutti Santi

Umamitu (Piotrkowska 122)

🌿 ale za to pyszna! – placek szpinakowo-pszenny, sos pomidorowy z chilli, imbirem, czosnkiem i octem ryżowym, wegańskie mięsko mielone z czarną fasolą w chilli oraz czarnym grubo mielonym pieprzem, wegański cheddar, wegańskie aioli, cienki szczypiorek

Cena: 22 zł

Dostawa: 574 021 180, www.PAPUVEGE.pl, Wolt
Umamitu

Zielona Górka (Pabianice, Zielona 8)

Lagun – Pizza Ripieno smażona w głębokim oleju – ricotta, biała mozzarella, świeża bazylia, Pecorino Romano, bazylia, oliwa EVO, salami lub suszony pomidor (w wersji wegetariańskiej)

Cena: 35 zł

Dostawa: tel. 539 999 954 lub 664 499 998
Zielona Górka

Zjadliwości (Piotrkowska 102a)

🌿 – ciasto orkiszowe z makiem, sos buraczano-cebulowy, buraki marynowane z tymiankiem, jogurt kokosowy z tahini, karmelizowana skórka z cytryny, granat, rukola, sezam, oliwa

Cena: 30 zł

Dostawa: 795 247 027
Zjadliwości

🌿 – pizza wegańskie

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
X Dni Pamięci
TamTam-logotyp
Sezon Kultury NRW w Łodzi
Festiwal Detalu Architektonicznego. #Detalfest 2019

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*