Już w najbliższy piątek rozpocznie się Jemy w Łodzi Food Fest – największy festiwal kulinarny w Łodzi i jeden z największych w Polsce. Prawie 70 restauracji i kawiarni, około 80 festiwalowych dań, a do tego wydarzenia towarzyszące.

Jemy w Łodzi Food Fest będzie trwał od 10 do 19 września i oznacza dziesięć dni wielkiej kulinarnej uczty. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa z wielu względów, m.in. dlatego, że weźmie w niej udział rekordowa liczba lokali. Dodatkowo towarzyszą jej 2 okrągłe jubileusze, bo oprócz 5. rocznicy odbywania się festiwalu, dodatkowo 10. urodziny obchodzi portal Jemy w Łodzi, który stanowi obecnie podstawowe źródło informacji nt. kulinarnej strony miasta i od początku swojej działalności wspiera łódzką gastronomię. – Nie wszyscy może wiedzą, że to właśnie działania zdeterminowanych i pełnych zaangażowania kobiet z Jemy w Łodzi, uratowały wiele naszych restauracji i kawiarni w czasie pandemii. Przeprowadzone przez autorki popularnego bloga akcje pomocy medykom, które jednocześnie dały pracę zatrudnionym w lokalach gastronomicznych czy wsparcie merytoryczne w sytuacji, w której wielu restauratorów załamywało ręce, są wzorem zachowania. Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników jedzenia do udziału w 5. edycji Jemy w Łodzi Food Fest, która już w ten weekend zagości w naszym mieście i odbędzie się wraz z okrągłymi, 10. urodzinami słynnego portalu. – mówi Hanna Zdanowska, Prezydent Miasta Łodzi.

Jemy w Łodzi Food Fest to trasy kulinarne, którymi po mieście będą podróżować miłośnicy dobrych smaków. W tym roku będą to: pierogi, street food, desery i premierowo sushi.  – Zasada jest prosta: każdy lokal może przygotować tylko jedno danie w wybranej trasie i musi być ono stworzone specjalnie na festiwal. – wyjaśnia Agata Zarębska z portalu Jemy w Łodzi, organizatorka imprezy. Jak co roku, najsilniejszą „reprezentację” ma kuchnia street food (prawie 40 propozycji do wyboru), ale miłośnicy słodkości także będą mieli w czym wybierać.

Festiwalowe restauracje inspiracje znalazły w kuchniach z całego świata, często w ciekawy sposób łącząc różne smaki, tekstury i formy. Burgery, kanapki, zapiekanki, bułeczki bao, gofry czy tacos. Pierogi z kaczką, tofu, krewetkami czy kurkami, zarówno w rodzimej postaci, jak i w formie włoskich ravioli,  chińskich wontonów czy tajskich salapao. Do tego rolki będące dekonstrukcją ramenu, a na deser mus dyniowy, blok czekoladowy, angielski pudding lub szkocki cranachan. W festiwalowym menu nie zabraknie oczywiście dań całkowicie roślinnych.

Jak co roku Jemy w Łodzi Food Fest to także wydarzenia towarzyszące. Wśród nich warsztaty dla miłośników kawy nt. alternatywnych metod parzenia, cocktail party, podczas którego będzie można spróbować własnych sił za barem, wyjątkowa degustacja win przy muzyce na żywo w zabytkowej kotłowni Fuzji Łódź, szkolenie z zasad savoir-vivre, słodki pop-up Asi Banad czy gra miejska, której motywem przewodnim są oczywiście łódzkie restauracje i tradycje kulinarne.

W tym roku zaprosimy też gości na dwie degustacje Klubu Kolacyjnego – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Jego ideą są niezobowiązujące spotkania przy wspólnym stole w wybranych łódzkich restauracjach, które prezentują zarówno najlepsze dania ze swojego menu, jak i specjalności przygotowane specjalnie na tę okazję. Choć granice jeszcze pozamykane, my zabierzemy łodzian w kulinarną podróż do Argentyny z Franco Cambarerim i Wietnamu z Lilly Tran.

Nie udałoby nam się zrobić festiwalu z takim rozmachem, gdyby nie nasi partnerzy, którzy w większości współpracują z nami od lat i na których wsparcie zawsze możemy liczyć – zgodnie dodają organizatorki. Po raz kolejny impreza współorganizowana przez Łódzkie Centrum Wydarzeń otrzymała honorowy patronat Pani Prezydent Hanny Zdanowskiej. Głównym partnerem jest firma Bidfood Farutex, która dostarcza produkty spożywcze dla gastronomii, marka Pro-Gastro specjalizuje się zaś w profesjonalnym wyposażeniu. Od początku jest z nami łódzkie studio kulinarne Book&Cook, w tym roku z wielką radością witamy też debiutantów – wspominaną Fuzję Łódź i twórców nowej aplikacji do zamówień online, firmę e-catering.  

Jemy w Łodzi Food Fest 2021 – restauracje i dania

🌿 – dania wegańskie 🧀 – dania wegetariańskie

TRASA STREET FOOD

A nóż widelec (Sterlinga 26)

Maczanka po łódzku – jedno z pierwszych street foodowych dań w Polsce pochodzące z Krakowa, po łódzku. Danie składa się z trzech głównych składników: odpowiednio przygotowanej karkówki, aromatycznego sosu i bułki. Ten zestaw pozwala poczuć smak starego Krakowa i przenieść się w klimaty już zapomniane.
Cena: 21 zł  

Agrafka (Piotrkowska 90)

Burger pastrami – podawany w formie pączka, w panierce, 100% wołowiny, kiszone warzywa, sałata lodowa, czerwona cebula, boczek, ser topiony.
Cena: 31 zł 

Breadnia (Piotrkowska 86)

Panuzzo z krewetkami w złocistym panko, grillowanym pak choi, z intensywnym sosem na bazie uzo z dodatkiem selera naciowego i pestek granata.
Cena: 29 zł

Panuzzo z seitrami ( wegańskim pastrami) z marynowanym świeżym ogórkiem w imbirze i cytrusach, świeżą papryką z majonezem kewpie i autorskim sosem z nutką chili 🌿
Cena: 29 zł

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger W Cały Świat – kotlet z antrykotu wołowego z dodatkiem chorizo wędzonego w autorskim BBQ, krewetki smażone na maśle, tajskie pikle z marchewki, rzepy i ogórka. Podawane w czarnej bułce
Cena: 35 zł

Cochise (Piotrkowska 209)

Mariano Italiano – bułka fit, rukola, pesto bazyliowe, 200 g wołowiny, mozzarella, pomidorek koktajlowy, salami
Cena: 29 zł 

DOKI gastrobar (OFF Piotrkowska)

Kanapka z wędzonym długo pieczonym mostkiem wołowym – bułka paryska, mostek wołowy, pikle ze świeżego jalapeno, kalafiora, marchwi, selera naciowego, cebuli, sos majonezowo-chrzanowy.
Cena: 34 zł

Drukarnia Skład Wina i Chleba (OFF Piotrkowska)

Czarny burger z szarpaną wołowiną – burger w czarnej bułce z szarpaną wołowiną, chorizo, papryczkami jalapeno i sosem meksykańskim.
Cena: 36zł

FALLA (Piotrkowska 217)

Zapieksa Pad Thai Style – zapiekanka zawiera ciągnący się wegański ser, pieczarki smażone z cebulką, wegańskie krewetki w panierce, niby kurczaka przygotowywanego w azjatyckim stylu, z dodatkiem papryki, marchewki, chili, orzeszków ziemnych oraz smażony makaron ryżowy 🌿  
Cena: 22 zł

Gastromachina stacja Dąbrowskiego (Dąbrowskiego 59/61)

SURF & SURF & SURF – kotlet z mielonego łososia z koprem i suszonym pomidorem, sałatka wakame z sezamem, prażynki krewetkowe, cebula, pomidor, bułka jasna/ciemna, sos do wyboru (mayko, limonkowo-koperkowy, curry).
Cena: 34 zł

Hot Sushi & Wok (Kilińskiego 122/128)

Bao Bao – biała bułeczka Bao Bao podana z szarpaną wieprzowiną z warzywami i koreańskim sosem BBQ, słodko-kwaśnym ogórkiem, chrupiącą cebulką i nerkowcem.

Bao Bao TOFU – biała bułeczka bao bao podana z wędzonym tofu w tempurze i panko, sałatką goma wakame, marynowanymi grzybami shitake, nerkowcem i sosem imbirowym 🌿  
Cena: 28 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Salt beef – peklowany mostek wołowy gotowany w przyprawach korzennych, yorkshire pudding, maślana kolba kukurydzy, grillowany groszek cukrowy, domowa musztarda, granat.  
Cena: 31 zł

Kawiarnia Ekspres do kawy (Plac Dąbrowskiego 2)

Chrupiący bajgiel podany na ciepło z sadzonym jajem, grillowanym boczkiem, czerwoną cebulą, piklami, zieleniną oraz sosem bbq. Idealnym dopełnieniem dania jest chrupiąca, prażona cebulka.
Cena: 18 zł

Komediowa (Piotrkowska 12)

Paryski Chinatown – brioche z polędwiczką z kurczaka w sezamie z warzywami stir-fry w sosie miodowo- chili.  
Cena: 27 zł

Las Palmas (Roosevelta 2/4)

Tropikalny street food – Taco z długo pieczonym brzuchem wieprzowym, piklowanym ogórkiem, chili, crème fraiche i aioli z pieczonego czosnku
Cena: 26 zł

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Duck sandwich
Cena: 25 zł

MITMI Food & Friends (OFF Piotrkowska)

Kanapka Lokalna czyli… kanapka z pszennego pieczywa tostowego z łódzką kaszanką smażoną z szalotką i chutneyem z jabłek. Zapiekana pod beszamelem, podana z chrupiącymi krążkami cebulowymi i sosem z konfitowanego czosnku.
Cena: 33 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)  

Otwarte TAK! O! – placek pszenny z krewetkami, mulami i kalmarami w panko, musem z awokado i limonki, rukolą, piklami z czerwonej cebuli, majonezem jalapeño i kruszonymi pistacjami.
Cena: 35 zł

Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)

ARCYBURGER – ZŁOTY A SKROMNY – bułka maślana, wołowina 180 g, pieczone żebro, cheddar, placek ziemniaczany, jalapeno, zasmażana kapusta kiszona, pasta jajeczna, sos duński.
Cena: 32 zł

Pho by Lilly Tran (Piotrkowska 80)

Bánh mì, czyli wietnamska kanapka z bagietki na ciepło z pate, pieczonym brzuchem wieprzowym xá xíu, jajkiem sadzonym, wietnamską szynką gio, prażoną cebulą, sałatką z kalarepy, ogórkiem, kolendrą i szczypiorkiem
Cena: 25 zł

Pit Stop Steak & Burger (Aleja Jana Pawła II 25/27)

Burger „Milczenie Owiec”- mięso z siekanej baraniny 180g, sos z zielonego pieprzu, sałatka z fasoli PINTO, sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula, bułka ziarnista typu fitness.
Cena: 26 zł

Burger „Vege Ciecior” – kotlet z ciecierzycy oraz prażonych pestek dyni 180g, sos z zielonego pieprzu, sałatka z fasoli PINTO, rukola, sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula 🌿
Cena: 24zł

Pittu Pittu (Piotrkowska 25)

Pittu Pittu Mr Doritos – bulka fit 200 g wołowiny, chipsy Doritos zapiekane serem z jalapeno, bekon wołowy, sałata karbowana, ogórek kiszony, cebula, roszponka, sos guacamole, sos salsa diabla.
Cena: 29,80 zł

Pizzanova (Piotrkowska 78)

Pad Thai Pizza – ciasto klasyczne, jajko, mozzarella, kurczak w sosie rybnym, kiełki fasoli mung, szczypiorek, prażone orzechy ziemne.
Cena: 29 zł

Pizzeria Toskania (Piotrkowska 102)

Friarielli – mozzarella, kiełbasa salsiccia, brokuły neapolitańskie friarielli
Cena: 29 zł 

Roni Burger (Struga 5)

Zestaw TAPIR – to wyjątkowa kanapka – chrupiąca bruschetta, sos pieprzowy, cebula, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, cebulka prażona, wołowina oraz wyśmienity dżem z boczku.
W skład zestawu wchodzą dwa rodzaje kulek serowych: 3 szt. czarnych z cheddarem oraz jalapeno i 3 szt. czerwonych z cheddarem i habanero. Do zestawu istnieje możliwość wyboru jednego z 12 sosów.
Cena: 35zł

Szpulka (Rynek Manufaktury)

OSTRA SZPULKA – zapiekanka XXL – bagietka, oliwa czosnkowa, pikantne salami, ser mozzarella, rukola, pieczona papryka, majonez sriracha z limonką.
Cena: 35 zł

VEGE SZPULKA – zapiekanka XXL – bagietka, oliwa czosnkowa, kurki, podgrzybki, pieczarki, wegańska mozzarella, wegański majonez truflowy🌿
Cena: 35 zł

Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)

Chicken and waffles – gofr z chrupiącym kurczakiem bekonem i sadzonym jajkiem skropiony syropem klonowym i sosem z cheddara.
Cena: 32 zł 

The Chef |Żebra (Piotrkowska 82)

Croque Madame – francuski klasyk – Wędzona szynka z Rąbieńskiej zagrody w otoczeniu Pullman Bread, a do tego sriracha, ser szwajcarski i beszamel limonkowy z trawą cytrynową dają niepowtarzalne wrażenia smakowe. To kanapka obok której nie możesz przejść obojętnie. Autorska kompozycja tworzona w kooperacji na mocy paktu. The Chef gotuje w Żebrach.
Cena: 32 zł

Umamitu (Traugutta 9)

Tojestwege? Burger – burger Linda McCartney, wegański sos musztardowo-miodowy z tymiankiem i sokiem z cytryny, roszponka, konfitura z czerwonej cebuli i jalapeño, wegańska mozarella, bekon z bakłażana🌿
Cena: 32,90 zł

Veranda & Club 77 (Piotrkowska 77)

ApJack’s HotBeefDog – hot dog z wolno pieczoną wołowiną w Jack Daniels, siekanym pastrami, serem cheddar, cytrusowym majonezem z dodatkiem sezamu prażonego i srirachy, sałatka z ogórka, chili, kolendry, szczypiorku, cebulki prażonej, pomidorka cherry skropiona olejem sezamowym, ketchup z marchewki na bazie likieru Aperol.
Cena: 22 zł

Wish Sandwich (Piotrkowska 88)

Buffalo Beef – pieczywo, wolno pieczony sezonowany antrykot, papryka, chipotle mayo, giardiniera, ananas karmelizowany w syropie klonowym z cointreau.
Cena: 32 zł

Woda Sodowa (Piotrkowska 190)

Gofry Kubańskie – gofry z czosnkiem i pietruszką, wieprzowina mojo, pikle ogórkowe, szynka cotto, musztarda, ser cheddar, sos mango.
Cena: 25 zł

Yellow bistro (Kościuszki 80/82)

Tortilla Kimbap – pasta sojowa, algi nori, ryż, smażone tofu, kimchi, kapusta pekińska 🧀
Cena: 25 zł

Zielona (Rynek Manufaktury)

Gyros sejtan burger – chrupiąca buła z kotletem z sejtana a’la gyros z kolorową papryką, pieczarką brązową i kukurydzą zapiekanym z wegańskim serem. Całości dopełnia sałatka coleslaw, zielony ogórek, marynowana czerwona cebula, kiełki i sałata oraz sosy bbq i spajsi. Burger serwowany z pieczonymi ziemniakami i sosem piklowym 🌿|
Cena: 29 zł

Zielona Górka (Zielona 8, Pabianice)

Pizza Montanara – ciasto deep-fried zapiekane z sosem z pomidorów San Marzano D.O.P., serem Pecorino Romano, oliwą EVO, bazylią i mozzarellą Fior Di Latte. Polecana jako starter dla dwóch osób 🧀
Cena: 35 zł

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

KFC Banh Mi – Banh Mi po wietnamsku oznacza pieczywo, często danie to nazywane jest kanapką idealną. Połączenie kuchni wietnamskiej, koreańskiej i japońskiej. Wietnamska – to oczywiście pieczywo, wypiekane dla nas z oryginalnej receptury przez najlepszą łódzką piekarnie MONTAG. Koreańska – znane KFC, czyli Korean Fried Chicken. Chrupiące kawałki kurczaka zanurzone w sosie na bazie gochujang. Japońska – to tsukemono, czyli japoński sposób marynowania warzyw. Dodatkowo w naszej kanapce idealnej znajdzie się autorski sos majonezowy, szczypior, czerwona cebula, świeże jalapeno oraz sezam.
Cena: 27 zł 

TRASA SUSHI

Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)

„Shrimp Ramen” Maki – dekonstrukcja autorskiego ramenu z krewetkami. Krewetki w chili, masło orzechowe, sos tomyum, kiełki buraka.
Cena: 40 zł (rolka) 

Hot Sushi & Wok (Kilińskiego 122/128)

Crispy Pampkin Temak – krewetka smażona w cieście tempura w pestkach dyni podana z piklami z ogórka, marchewką, rukolą oraz sosem dyniowo-orzechowym
Cena: 25 zł

Hashtag Sushi (Sacharowa 16, Wyszyńskiego 67, Rojna 84C, Zgierska 69, Rentowna 19)

Futounagi – futomak z wędzonym węgorzem skropionym limonką, kampyo, oshinko I paskami marchewki (12 kawałków)

Cena: 43 zł

House of Sushi (Piotrkowska 89)

Limon matcha Roll  – kanpyo i papryka w tempurze z serkiem limonkowym, matcha na zewnątrz to wszystko owinięte japońskim omletem tamago na wierzchu kompozycja cytrusów i łososi.
Cena: 39 zł

Koku Sushi (Piotrkowska 123)

Uramaki Smoked Salmon –  pasta z wędzonego łososia, marynowane chili, kanpyo, sałata, ogórek, sos sriracha, majonez paprykowy, nitki chili, groszek wasabi.
Cena: 39 zł

Sushi Kushi (Roosevelta 7, Kusocińskiego 65, Nastrojowa 41a, Śląska 54, Rojna 94, Jagiellonki 4)

Surf & Turf Sushi Set – wołowina marynowana, krewetki, tuńczyk: nigiri z marynowaną wołowiną i topingiem z musztardy, nigiri z marynowanym tuńczykiem i topingiem kizami wasabi, futomaki z krewetką w tempurze kokosowej, lichee, listkami mięty, serkiem Philadelphia oraz awokado na wierzchu z topingiem z kroplami chili, California Roll z łososiem w tempurze kokosowej, serkiem Philadelphia oraz topingiem z  musu malinowego.
Cena: 55 zł (15 kawałków sushi)

Sushi Smaki (Kościuszki 93)

Samuraj Na Grzybach – rolka w stylu California Gold z krewetką w panko, pieczoną dynią oraz liścmi szczawiu – owinięta grillowaną polędwicą wołową i salsą z borowików (10 sztuk).
Cena: 29 zł

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Surf&Turf Maki – Uramaki z dwoma krewetkami w panko, marynowanym szparagiem i oshinko, przykryte plastrami marynowanej polędwicy wołowej. Do tego autorska salsa verde z yuzu kosho.
Cena: 29 zł

TRASA PIEROGI

Agrafka (Piotrkowska 90)

Pierogi z wątróbką drobiową. Podawane z chipsem z kaszanki i okrasą.
Cena: 24 zł 

Bawełna (Rynek Manufaktury)

Ravioli con noci – ręcznie lepione włoskie pierożki nadziewane serem ricotta, prażonymi orzechami włoskimi z miodem i gruszką 🧀
Cena: 39 zł

Hamra (Piotrkowska 89)

Drożdżowe pierożki z wołowiną, orzechami i sosem daktylowym albo z soczewicą, karmelizowaną cebulką, pieczarkami i sosem daktylowym 🧀
Cena: 29 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Pierogi z cielęciną i grzybami, masło z rozmarynem, pietruszka 
Cena: 29 zł

Jadłodajnia Dietetyczna (Zielona 5/7)

Pierogi polskie – pierogi z kapustą i grzybami, okraszone słoninką
Cena: 10,80 zł (4 sztuki)

Las Palmas (Roosevelta 2/4)

Pierogi w wydaniu Las Palmas – ravioli z krewetkowym mousseline, kolendrą, chili i imbirem w sosie kreolskim.
Cena: 32 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)

Pierogi z kaczką – ręcznie lepione pierogi z pieczoną kaczką z jabłkami, żurawiną i porto, podawane z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem i czosnkiem.
Cena: 35 zł

Mały Taj (Naruszewicza 4)

Salapao z krewetkami, wieprzowiną, marchewką, szczypiorkiem i cebulką podane z sosem Sriracha Mayo.
Cena: 24 zł

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Pierogi z kurkami 🧀
Cena: 20 zł

Polska Klucha (Rzgowska 53)

Niebieska gruszka – pierogi nadziewane pikantnym pieczonym kurczakiem, gruszką oraz serem pleśniowym lazur.
Cena: 20 zł

Umamitu (Traugutta 9)

Pierożki Wonton smażone – tofu, koperek, biała kapusta, skórka z cytryny, olej chili, olej z suszonymi pomidorami 🌿
Cena: 26,90 zł

TRASA DESERY

Breadnia (Piotrkowska 86)

Chrupiące cannoli z delikatnym kremem orzechowym, polane słonym karmelem z dodatkiem popcornu
Cena: 14,90 zł

Cafe Verte (Piotrkowska 113)

Nut & Choc – blok czekoladowy, z orzechami, ciasteczkami i karmelem z dodatkiem soli morskiej
Cena: 13 zł

FALLA (Piotrkowska 217)

Mus dyniowy z masłem orzechowym, wegańską, cytrynową bitą śmietaną i dodatkiem solonego karmelu 🌿
Cena: 14 zł

Hookah Choice (Piotrkowska 24)

Pancake sweet – naleśnik z serem oraz kwaśną śmietaną (5 sztuk)
Cena: 20 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Sonbahar – mus z gorzkiej czekolady z czarnym czosnkiem, gorczyca z miodem, curd z rokitnika, labneh
Cena: 19 zł 

Kawiarnia Ekspres do kawy (Plac Dąbrowskiego 2)

Eksplozja skrajności – gorący, mocno czekoladowy muffin wypełniony lodami o wyraziście waniliowym smaku. Kompozycję uzupełniają letnie owoce oraz sos balsamiczny.
Cena: 14 zł

Kawiarnia w podwyrku (Piotrkowska 116)

Orange Cranachan – tradycyjny szkocki deser w nowej, autorskiej odsłonie. Łączy w sobie chrupkość crunchy, delikatność śmietanki, orzeźwienie pomarańczy i wyrazistość szkockiej whiskey.
Cena: 9 zł

Kraftowa (Piotrkowska 48)

Kawowe wariacje – niespodzianka pod kopułą z białej czekolady, którą ujawnia podwójne espresso. Smaki waniliowe, czekoladowe i kawowe.
Cena: 18 zł

Locum Cafe (Pomorska 6)

Sticky Toffee Pudding –  jeden z najbardziej popularnych angielskich deserów. Puszysty, wilgotny biszkopt daktylowy, oblany aromatycznym i bogatym sosem toffi, podany z kremem mascarpone. 
Cena: 15 zł

Mały Taj (Naruszewicza 4)

Monoporcja na zimno z musem mango, białą czekoladą i lustrzaną polewą.

Cena: 12 zł

Mąka i wino (Ossowskiego 7)

Pampuch na słodko
Cena: 14 zł

MITMI Food & Friends (OFF Piotrkowska)

Sernik New York  – długo pieczony sernik z białą czekoladą i musem malinowym.
Cena: 17 zł 

Panda Cafe (Próchnika 10)

Cynamonowy twarożek – słodki cynamonowy twarożek z warstwą brzoskwiń, prażonych miodowych płatków oraz puree z truskawek podane na zapiekanym pieczywie tostowym
Cena: 15 zł

Pit Stop Steak & Burger (Aleja Jana Pawła II 25/27)

Torcik Philadelphia – biszkopt waniliowy, krem z serka Philadelphia z dodatkiem mascarpone, prażone migdały
Cena: 21 zł (180g)

Pizzeria Toskania (Piotrkowska 102)

Krucha beza z owocami leśnymi, musem mascarpone i pudrem truskawkowym.
Cena: 17 zł 

Polska Klucha (Rzgowska 53)

Słodka wiśnia – pierogi wypełnione wiśnią i bananami. Posypane karmelizowanymi orzechami w miodzie. Podane z kwaśną śmietaną.  
Cena: 17 zł

Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)

Cake Lovers – „Wie Pani, taki nie za słodki, nie mdły, sam nie wiem, ale Pani to wie, prawda?” – Tort na cytrynowym cieście ucieranym z porzeczkową konfiturą i karmelowym musem. 
Cena: 18 zł  

The Chef |Żebra (Piotrkowska 82)

Choux au Craquelin – ptyś z kruszonką z musem z białej czekolady, malin i prosecco. Autorska kompozycja tworzona w kooperacji na mocy paktu. The Chef gotuje w Żebrach.
Cena: 15 zł

Yellow bistro (Kościuszki 80/82)

Popołudnie u Babci – ciasto drożdżowe, waniliowe z brzoskwiniami, na piance jeżynowej z kremem tymiankowym.
Cena: 15 zł 

Zaparzone (Plac Wolności 12)

Sernik z musem czekoladowym i malinowym purée – klasyka w nowej odsłonie. Puszysty śmietankowy sernik z aksamitnym czekoladowym musem i malinowym purée, zwieńczony kawałkami siekanej czekolady i malinami.
Cena: 15 zł

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
IMG_3338
International Cat Show w hali Społem Łódź
gieda_rzeczy_dawnych_i_osobliwoci_20171126_1402686155
XXXIII Giełda Rzeczy Dawnych i Osobliwości w Łodzi
ogloszenie_fb
Spędź Świąteczne chwile z SE-MA-FOR Muzeum Animacji

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*