I Festiwal Prawdziwej Czekolady
18 i 19 września, w Strefie Potrzeb Kulinarnych u Milscha przy ul. Łąkowej 21 zorganizowany zostanie I Festiwal Prawdziwej Czekolady.
Za oknami powoli robi się jesień, deszczowe dni nastrajają melancholijnie i refleksyjnie. Organizatorzy zapraszają w podróż po tajemniczym świecie czekolady. Odkrycia czekolady wszystkimi zmysłami – smakiem, zapachem, dotykiem, słuchem, węchem…
Program Festiwalu:
Sobota 18.09
14.00 Otwarcie festiwalu
14.10 Instrukcja obsługi czekolady
14.40 I tasting: “owocowa rozkosz”
15.30 Historia czekolady
16.45 Art Choco czyli sztuka opakowania czekolady
17.15 II tasting: „nowa klasyka”
18.15 Produkcja czekolady
19.00 III tasting „zmysłowy duet”: Czekolada i Wino
21.00 Projekcja filmu i zakupy
Niedziela 19.09
11.00 Czekoladowe gry i zabawy dla dzieci
12.00 IV tasting: „Czekoladowa rewolucja”
13.00 Czekoladowa poezja Witolda Smętkiewicza
13.30 Rzecz o pitnej czekoladzie
14.15 V tasting: “Nowości Zottera”
15.30 Prezentacja niezwykłej czekolady Valrhona
16.00 Czekoladowe wariacje w kuchni
17.00 Recital Aleksandry Sobiech
Karnety w cenie 45 zł upoważniają do wejścia na wszystkie wydarzenia Festiwalu.Bilet na jednorazowy tasting w cenie 10 zł. Wyjątkiem jest III tasting „zmysłowy duet”: Czekolada i Wino, na który bilet kosztuje 20 zł. Karnety oraz bilety są do nabycia w Punkcie Informacji Turystycznej w Manufakturze (poniedziałek – sobota 10.00-22.00, niedziela 10.00-21.00).
Rezerwacje pod adresem festiwalczekolady@gmail.com – rezerwacje do odbioru w Punkcie Informacji Turystycznej do 17 września do godziny 22.00.
Patronem medialnym imprezy jest Plaster Łódzki.
/foto. www.sxc.hu