DSCF2924W sobotę i w niedzielę, 16-17 maja na placu przez Portem Łódź odbył się Festiwal Smaków Food Trucków, gromadzący „kuchnie na kółkach”. Wystawcy raczyli łodzian przygotowanymi przez siebie potrawami.

Mimo wietrznej pogody mieszkańcy Łodzi oraz pobliskich miejscowości, m.in. Ksawerowa i Pabianic odwiedzili Port Łódź, aby wziąć udział w kulinarnym święcie. Dla wielu z przybyłych Festiwal Smaków Food Tracków był alternatywą dla tradycyjnego niedzielnego schabowego i mogli spróbować zupełnie nowych potraw i smaków.

To już kolejny taki event, skupiający kucharzy z ich foodtrackami. Tego typu wydarzenia zawsze cieszą się dużym powodzeniem, co dowodzi, że nie jesteśmy zaściankowi pod względem kulinarnym oraz empirycznym, bardzo ciekawscy i chcemy wciąż próbować czegoś nowego i poznawać, bardzo bogaty przecież, świat smaków, faktur i zapachów.

Idea foodtracków jest stosunkowo młoda, jednak weszła w użytek z wielkim sukcesem. To alternatywa dla młodych i dynamicznych ludzi, ale i tych, którzy chcą gotować dla większej grupy odbiorców niewielkim kosztem. Nierzadko pasjonaci dobrej kuchni nie są w stanie finansowo poradzić sobie z utrzymaniem w lokalach stacjonarnych i to właśnie im wychodzi naprzeciw mobilna kuchnia zwana foodtrackiem. Dodatkowym plusem jest fakt, że można nim pojechać wszędzie, a więc miłośników swojej kuchni właściciele foodtracków mogą znaleźć niemal… na końcu świata.

Zobacz także:

6. Łódź Street Food Festival (foto)

Street Food Polska Festival (foto)

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Dzień Dziecka w Aleksandrowie Łódzkim (foto)
0505212_031
Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych – maj 2012 (foto)
masa08_021
Sierpniowa Masa Krytyczna (foto+wideo)

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*