Od kilku lat w Łodzi stałą popularnością cieszą się festiwale kulinarne. Mimo, że nazw i tematów wciąż przybywa, wydarzenia związane z jedzeniem nie narzekają na niską frekwencje.

Nie wszystkie festiwale tego typu w Łodzi mogą pochwalić się tak obszernym zakresem i rozmiarem działań jak „Jemy w Łodzi Food Fest”. Dzięki znajomości trendów wśród łódzkich restauratorskich twórczyń portalu Jemy w Łodzi oraz doświadczeniu organizatorek, tegoroczna, druga edycja, nosi już miano największego festiwalu kulinarnego w Łodzi.

Food Fest to 60 najlepszych restauracji i kawiarni, 100 festiwalowych dań, 6 tematycznych tras kulinarnych, menu degustacyjne, warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje – tak będzie wyglądało 14 wrześniowych dni trwania Jemy w Łodzi Food Fest. – mówią organizatorki.

Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń zapraszają na drugą edycję Jemy w Łodzi Food Fest – imprezy, która we wrześniu zamieni Łódź w kulinarną stolicę kraju. Dwa tygodnie – od 10 do 23 września wypełnione będą po brzegi pysznym jedzeniem i mnóstwem wydarzeń i atrakcji. Do festiwalu dołączyło 60 świetnych restauracji i kawiarni, które przygotowały łącznie ponad 100 festiwalowych dań oraz 25 menu degustacyjnych.

Impreza ruszy w poniedziałek, 10 września. Pierwszy tydzień to trzy pierwsze kulinarne trasy tematyczne, którymi łodzianie mogą podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Wszystkie trasy odpowiadają najgorętszym i najmodniejszym trendom kulinarnym, a na każdej z nich czeka po kilkanaście festiwalowych lokali z popisowymi przysmakami.

Kierunki podróży? Po pierwsze Street Food – trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Szybkie, proste i pyszne dania, które można zjeść w biegu albo na szybki lunch. Po drugie Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej. Po trzecie Elegancja Francja – dania inspirowane francuskimi tradycjami kulinarnymi.

Drugi tydzień ucztowania ruszy w poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne pysznych, tematycznych dań. Będą to Azjatyckie zupy – od japońskiego ramenu, przez tajskie tom kha, wietnamskie pho, aż po koreańską zupę z kimchi. Dalej Pierogi świata – ruskie, ravioli, empanadas, wonton, samosy i pielmieni – ciasto wypełnione farszem znane jest na całym świecie i wszędzie smakuje wspaniale. Na miłośników słodkości czeka zaś trasa Dekadenckie desery.

Na tym nie koniec – w każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą też na specjalne menu degustacyjne. To popisowe, autorskie uczty przygotowane przez szefów kuchni. Idealnie skomponowane menu składające się z co najmniej trzech dań, które prezentują wszystko najlepsze, co restauracje mają do zaoferowania.

Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Pokaz przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kurs wiedzy o winie połączony z degustacją, warsztaty kawowe i cukiernicze oraz spotkania z gotowaniem dla dzieci, a nawet kolacja szabatowa. Będzie także coś dla restauratorów, którzy na warsztatach będą mogli dowiedzieć się, jak promować swoją restaurację i jak skuteczniej prowadzić lokal. Kucharze będą mogli posłuchać o nowoczesnej kuchni wegańskiej, a blogerzy wziąć udział w spotkaniu o wadach, zaletach i perspektywach blogowania. Co ważne, dzięki partnerom festiwalu, portalowi Glodny.pl, sklepom Kuchnie Świata, studiu Book&Cook i Idea Hub, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a niektóre są bezpłatne.

Wszystkie festiwalowe dania i pełną listę wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie festiwal.jemywlodzi.pl.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Dni Piłsudskiego w Łodzi
Festiwal Myśli Zrównoważonych – What’s on Earth
200 lat ul. Piotrkowskiej! Koncert i pokaz filmu

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*