Festiwal Dobrego Smaku – szlakiem łódzkich restauracji

W ostatni weekend czerwca reprezentacyjna ulica naszego miasta stanie się szlakiem turystycznym dla wszystkich smakoszy kulinarnych i amatorów dobrej kuchni. Trasę wycieczkową uczestników Festiwalu nie będą jednak wyznaczać historyczne obiekty naszego miasta, lecz łódzkie restauracje. W czasie 3 dni trwania Festiwalu znani restauratorzy serwować będą swoim gościom specjalnie przygotowane na tą okazję dania konkursowe. Niewielka cena potraw sprawi, iż każdy z nas będzie mógł osobiście odwiedzić wszystkie lokale biorące udział w rywalizacji i wybrać swoje ulubione danie.
Warto pamiętać, iż udział w tym niecodziennym wydarzeniu to nie tylko okazja do spróbowania smacznych potraw przygotowanych przez najlepszych kucharzy. To przede wszystkim możliwość do budowania i rozwijania relacji z naszymi bliskimi. Wspólna zjedzona kolacja w dobrej restauracji zaspokoi nie tylko nasz głód, ale również wartości estetyczne i duchowe, będzie świetną okazją do rozmów i wspólnego spędzenia czasu wolnego.
Tegoroczną edycję Festiwalu organizatorzy poszerzyli również o Szkołę Dobrego Smaku. W trakcie prowadzonych na żywo pokazów kulinarnych szefowie uznanych łódzkich restauracji prezentować będą sposób przyrządzania swoich ulubionych potrawy. W czasie spotkań uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać techniki przygotowywania potraw oraz kulinarne tajemnice profesjonalnych kucharzy.
Tegoroczna edycja imprezy podzielona została na trzy strefy:
I strefa Festiwalu to Konkurs na Najlepszą Restaurację. Obywać się będzie w siedzibach chętnych restauracji z rejonu ścisłego Centrum (ul. Piotrkowska i przecznice).
II strefa Festiwalu to Szkoła „Dobrego Smaku” – dwudniowe pokazy i szkolenia dotyczące sztuki gotowania i dobrego smaku, które odbędą się w jednym z łódzkich hoteli.
III strefa Festiwalu to ogólnopolska Konferencja dotycząca sztuki kulinarnej i problemów branży gastronomicznej.
Szczegółowy plan Festiwalu Dobrego Smaku dostępny jest na stronie www.festiwaldobregosmaku.eu