Festiwal Czekolady i Kawy

Po dwóch latach pandemicznej przerwy znów możemy zaprosić łodzian na najsłodsze święto w mieście.  Będzie ponad 20 wyjątkowych deserów, koktajle kawowe, a również czekoladowe i kawowe warsztaty.

 

Już w piątek 1 kwietnia rozpocznie się w Łodzi Festiwal Czekolady i Kawy, na który zapraszają Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń i firma Callebaut. Przez 10 dni łodzianie mogą ruszyć w słodką trasę po mieście. W przeszło 20 kawiarniach i restauracjach będą na nich czekały desery (oczywiście z czekoladą w roli głównej), do większości z nich dobrano również odpowiednio skomponowany napój kawowy. Jak zwykle Festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje: warsztaty, konkursy, a nawet autorska mieszanka kaw sygnowana logo imprezy.

Czekoladowe desery i napoje kawowe

Gorzka, mleczna, biała, a nawet różowa – czekolada będzie królowała przez 10 dni kwietnia. Jak zwykle nie zawiedliśmy się na kreatywności cukierników i kucharzy. Będą tradycyjne serniki przygotowane w innej, nowoczesnej odsłonie, czekoladowe musy, bajecznie wyglądające monoporcje, desery lodowe, śliwki w czekoladzie,  gofry z kremem czekoladowo-orzechowym, a nawet … pizza z czekoladą!

Większości propozycji towarzyszy odpowiednio skomponowany napój na bazie kawy. Czasami jest to po prostu espresso, którego zadaniem jest balansowanie słodkości czekolady, ale niektóre koktajle mogą być deserami same w sobie. Można tu chociażby wymienić  Ice Coffee z likierem czekoladowo-wiśniowym i bitą śmietaną, affogato z lodami brownie, przełamaną smakiem orzeźwiającej mięty, z dodatkiem gorzkiej czekolady czy aksamitne smoothie z masłem orzechowym, mango i espresso.

Wydarzenia towarzyszące

Jak zwykle ważną częścią Festiwalu są wydarzenia towarzyszące. W tym roku przygotowaliśmy: czekoladowe konkursy dla restauratorów i gości imprezy, wieczór z czekoladowymi koktajlami, lodowo-czekoladowy weekend i dwie edycje warsztatów kawowych. Nasz partner, firma Callebaut specjalizuje się w produkcji jakościowej, belgijskiej czekolady, prowadzi również profesjonalną Akademię Czekolady. Szkolenie w tym miejscu jest nagrodą główną konkursu dedykowanego lokalom biorącym udział w Festiwalu (cukiernicy proszeni są o przesłanie szczegółowych receptur na ich deser). Amatorzy będą mogli zaś wygrać kawę, jaką przygotowaliśmy z łódzką palarnią kawy Asteria specjalnie na festiwal (limitowana mieszanka ziaren sygnowana jest logo festiwalu).

Nie zwalniamy tempa – razem z butikową cukiernią Cocoart’s zaprosimy łodzian na wieczór z czekoladowymi koktajlami, na którym zdradzimy tajniki łączenia czekolady z alkoholem, zaś specjaliści od kawy z Quba Caffe pokażą nam, jak wygląda proces wypalania kawowych ziaren. Podczas Festiwalu odbędą się dwa kawowe spotkania: jedno w siedzibie firmy, drugie w kawiarni Hot Air Cafe. Poza wypalaniem kawy, bariści zaproszą gości na cupping i zaprezentują różne metody parzenia kawy. Wisienką na torcie będzie czekoladowo-lodowy weekend w Lód Miód. Z okazji festiwalu znana sieć łódzkich lodziarni przygotuje aż cztery wyjątkowe smaki lodów, oczywiście wszystkie na bazie czekolady.

Pomoc Ukrainie

Podobnie jak organizatorzy innych wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych zastanawialiśmy się, czy w obecnej sytuacji wypada zapraszać gości na Festiwal Czekolady. Postanowiliśmy nie rezygnować z imprezy, a wykorzystać ją również do pomocy Ukrainie. Portal Jemy w Łodzi zamiast pobierać opłatę od uczestników, poprosił o wpłaty na rzecz dowolnej organizacji wspierającej Ukrainę. Z samych wpłat od restauratorów udało się zebrać kwotę prawie 4 tys. zł, na cele charytatywne będzie przekazana też połowa opłaty za warsztaty kawowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *