Jak co roku OFF Piotrkowska Center zamienia się w Zieloną Wyspę. Kochamy Irlandię za jej piękno, tradycję, kulturę i zamiłowanie do zabawy. Wszystkie te akcenty wybrzmią nie tylko w Dzień Świętego Patryka (17 marca), bo celebrę wydłużamy aż do pięciu dni. Tradycyjna kuchnia i alkohole, – to mocne punkty irlandzkiej kultury, którą będziemy celebrować od 13 do 17 marca.

W trakcie Dni Irlandii, OFFowe restauracje serwować będą specjalne dania inspirowane irlandzką kuchnią, a w barach skosztujecie zielonych koktajli i piwa oraz oryginalnej whiskey.

Będzie też konkurs. OFF Piotrkowska Center zachęca do uwieczniania wspomnień z Dni Irlandii na zdjęciach – oznaczone hasztagami #DniIrlandiiOFF, #swPatryk2020, #OFFPiotrkowskaCenter wezmą udział w konkursie, którego nagrodą będą unikalne koszulki uszyte przez Pan tu nie stał i zaprojektowane przez studio Ładne Halo. Szukajcie fotoramki!

Na wielki finał Dni Irlandii, w Dzień św. Patryka (wtorek, 17 marca, godz. 17:30), nastąpi odsłonięcie pamiątkowego muralu, który stworzy irlandzka artystka Friz. Tytuł pracy „Céad mile failte”, który można przełożyć na angielski jako „100 000 welcomes”, oddaje ideę muralu i symbolizuje przyjaźń między obiema nacjami. Mecenasem muralu jest firma OPG Property Professionals – zarządzająca projektem rewitalizacyjnym OFF Piotrkowska Center. Mural powstaje we współpracy z Fundacją Urban Forms.

► Link do głównego wydarzenia na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/124076068981589/

 

Szczegółowe menu restauracji i barów na Dni Irlandii:

Brush Barber Shop

Na Dzień św. Patryka ekipa Brusha przygotowała swoją interpretację klasyka Irish Maid pokazanego w formie whisky&soda. To połączenie delikatnej irlandzkiej whiskey z kwiatową orzeźwiającą sodą zrobioną na bazie kwiatów białego bzu, zielonego ogórka, białego wina oraz limonki, całość  dodatkowo jest nasycona dwutlenkiem węgla. W efekcie połączenia tych składników powstaje orzeźwiający, lekko kwaśny koktajl z przyjemnym delikatnie wytrawnym finiszem.

DOKI gastrobar

Irish stew – gulasz z baraniny duszony w guinness’ie z warzywami, podany z grillowaną pajdą żytniego chleba.

DOKI przygotowały także specjalną ofertę barową:

  • Belfast (Irish car bomb shot) – Jameson / Bailey’s / Guinness
  • Irish Green Sour Mint – Jameson / Cointreau / Syrop miętowy / cytryna / białko jajka / bitters pomarańczowy
  • Zielone piwo jasne 0,5l
  • Guinness 0,5l

Drukarnia Skład Wina & Chleba

Starter – Ziemniak faszerowany serem i szynką. Łosoś w oliwie szczypiorkowej.

I Danie – Duck Pie: kaczka z kaszą pęczak z warzywami i serowo-musztardowym purée.

II Danie – Polędwiczka wieprzowa w panko ziołowym, purée brokułowe, sos demi glace, majonez ziołowy, kalafior romanesco i jarmuż.

Koktajl – Baileys Dew (Baileys, kawa, Tullamore Dew).

Len i Bawełna

Przystawka: Carpaccio z cukinii z dressingiem cytrusowym i zapiekanymi małżami nowozelandzkimi.

Danie główne: Rettangoloni Verdi z nadzieniem z sera burrata na domowym pesto i sosie pomidorowym.

Deser: Leśny mech – ciasto szpinakowe z kremem mascarpone z białą czekoladą i granatem na zielonym jabłku.

Koktajl „Nie taki święty” – Roe & Co Blended Irish Whiskey / likier Midori / sok z cytryny / syrop maślany.

MITMI Food & Friends

Kipper & Jacket Potato – grillowana tuszka świeżego śledzia zamarynowanego w occie ryżowym z ziołami i czosnkiem wraz z pieczonym ziemniakiem, kwaśną śmietaną, boczkiem i szczypiorem. 

Spaleni Słońcem

  • Twist na whisky sour – Jameson / syrop z rukoli / sok z cytryny / białko jajka / bitters rabarbarowy.
  • Irish coffee – Jameson / kawa / cukier / bita śmietana.

Spółdzielnia

Łosoś w sosie cydrowym, purée z groszku, gulasz warzywny, oliwa szczypiorkowa.


PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
kiepura
Europejski Festiwal im. Jana Kiepury
karieraIT_500X331_rgb
Targi Kariera IT
orientacja_na_mapach
The Beit Project – gala finałowa

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*