Nadchodzą wielkie Coolinaria! Piotrkowska 89 ogłasza swój pierwszy festiwal kulinarny stworzony z myślą o miłośnikach dobrego jedzenia oraz wina. Wydarzenie odbywać będzie się cyklicznie, raz na kwartał – a jego pierwsza edycja ruszy już za chwilę. Trwające od 27 do 30 sierpnia Coolinaria: owoce morza i wino organizowane są przez Piotrkowską 89 wraz z restauracjami: Bellanapoli, Hamra, House of Sushi, Las Tablas, Ramenownia oraz The Chef. Parterami eventu są: firma Partner Center i portal Jemy w Łodzi.
Przez cztery sierpniowe dni pasaż przy Piotrkowskiej 89 stanie się wakacyjną oazą smaku. W trakcie pierwszych Coolinariów spróbować będzie można wyjątkowych dań z owoców morza w połączeniu z idealnie dobranym winem. – Nasz festiwal to doskonała okazja, by na chwilę myślami przenieść się do nadmorskich kurortów i skosztować krewetek, kalmarów, ośmiornicy i ryb, czyli klasycznych smaków letnich podróży. Do tego naszym gościom proponujemy perfekcyjne dobrane wino, inne dla każdej potrawy – mówi Iwona Stolarczyk z Piotrkowskiej 89.
Sześć restauracji pasażu: włoskie Bellanapoli, libańska Hamra, japońskie House of Sushi, hiszpańskie Las Tablas, japońska Ramenownia oraz azjatycki The Chef specjalnie na tę okazję przygotowały potrawy, których nie znajdzie się na co dzień w menu. – Wśród propozycji znalazły się szaszłyki z krewetek połączone z soczystymi owocami, gorący ramen z dodatkiem krewetkowego popcornu, ośmiornica w puszystej bułeczce bao, czy pachnące Italią owoce morza w lekkim pomidorowym sosie – dodaje Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Wszystkie z nich dostępne będą w stałej festiwalowej cenie: 25 zł za danie + 5 zł za kieliszek wina.
O perfekcyjny dobór win do festiwalowych potraw zadbali sommelierzy firmy Partner Center. Wine-pairing przeprowadzili Przemysław Tumiłowicz oraz Adam Drozdowski, miłośnicy wina i dobrej kuchni, wieloletni członkowie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Coolinariom towarzyszyć będą atrakcje dodatkowe. W czwartek i piątek na Piotrkowskiej 89 wystąpi saksofonista Krzysztof Śliwiński, a w sobotę wieczorem goście przeniosą się do ciepłych krajów dzięki grupie TONDance i ich pokazowi tańców latynoamerykańskich. Niedziela będzie za to dniem dla rodzin – 31 sierpnia podwórzec wypełni się setkami baniek mydlanych. Dodatkowo goście będą mogli wziąć udział w konkursie, w którym główną nagrodą jest elektryczna hulajnoga. By ją zdobyć, trzeba będzie opublikować w swoich kanałach social media zdjęcie z Coolinariów.
Dania i wina festiwalowe:
Bellanapoli: Zupa rybna z doradą, karmazynem, kalmarami, małżami i krewetką w sosie pomidorowym podawana z zapiekaną czosnkową bagietką Wino: Casa Pecunia Rosato

Hamra: Krewetki marynowane w białym winie i sosie orzechowym z orzeźwiającą sałatką z glonami wakame, piklowaną rzepą, chilli, cytryną i dipem orzechowym. Wino: KharebaKrakhuna

House of Sushi: Krewetki mango chilli i panierowane wędzone tofu podawane na sałatce z mango, chilli, kolendrą i mietą Wino: Pago CasaBenasal blanco

Las Tablas Tapas Bar: Szaszłyki z krewetkami w hiszpańskiej szynce serrano i krewetkami w cukinii podawane na sałatce z rukoli, roszponki i mięty z hiszpańskim arbuzem i pomidorami z własnej uprawy z posypką z sera greckiego. Wino: Marques del Turia blanco

Ramenownia: Ramen na wywarze tonkotsu z popcornem z krewetek marynowanych w winie choya, grillowanym brzuchem chashu, cebulką, imbirem i olejem z krewetek Wino: Pepe Nero Rosato

The Chef: Bao z grillowaną ośmiornicą z sosem kolendrowo-limonkowym z chilli Wino: Vida OrganicaTorrontes

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Majowe Twórcze Warsztaty w Fabryce Sztuki
fds_600
Festiwal Dobrego Smaku 2017
It’s all about watches – Festiwal zegarków 2021

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*