Od 11 do 18 marca w Łodzi odbędzie się Beer Food Week by Grimbergen – festiwal dedykowany łączeniu smaków dań i piw. Szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce, zaserwują trzydaniowe menu, które najciekawiej łączą się ze smakami piw. Festiwalowe doświadczenia dostępne będą w cenie 49 zł za osobę. Pionierski festiwal beer pairingowy wspiera Grimbergen – piwo w stylu belgijskim. Każdy z dorosłych gości otrzyma piwo Grimbergen , dopasowane do wybranego menu. Rezerwacji stolików można dokonywać online na stronie www.BeerFoodWeek.pl.

Od blisko 10 lat obserwujemy zmianę podejścia do piwa – najpopularniejszego w naszym kraju trunku. Polacy coraz bardziej doceniają różnorodność jego smaków, stawiając przy tym na najwyższą jakość. Temu właśnie trendowi dedykowany jest nowy festiwal restauracyjny spod znaku jakości Restaurant Week – Beer Food Week. W pierwszej edycji, która potrwa od 11 do 18 marca, weźmie udział ponad sto najlepszych restauracji z ośmiu regionów: Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Krakowa, Szczecina, Trójmiasta i Silesii. W ramach festiwalu szefowie kuchni, starannie wyselekcjonowanych restauracji z całej Polski, przygotowują trzydaniowe menu stworzone zgodnie z zasadami beer pairingu, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem. W wybranych restauracjach festiwalowych będą dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalne cenie 8 zł oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

– Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na uwzględnienie przez większą liczbę szefów kuchni – mówi Maciek Żakowski z Restaurant Week Polska

– Piwo jest w trudniejszej sytuacji, niż wino, które ma swój, często zagraniczny prestiż oraz wsparcie ze strony wspaniałych sommelierów w całym kraju. Chcemy pokazać, że także piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: „Smaki łączą się przy stole!”.

Restauracje biorące udział w wydarzeniu:
Farina Bianco
Gęsi Puch
DaVella
Salio Browar & Restauracja
American Steak&Burger
Bicykl
Piwnica Łódzka
DOKI gastrobar
Woda Sodowa
Róża Wiatrów
Szwalnia Smaków
Pittu Pittu
Restauracja Quchnia

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Targi na 4 łapach w Manufakturze
Mandoria Miasto Przygód (pierwsze wizualizacje)
lodzkie-nagrody-kulinarne-2016
Łódzkie Nagrody Kulinarne

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*