kolaz_morze_w_lodziW myśl zabawnego powiedzonka, Łódź żąda dostępu do morza. A może w Łodzi jednak morze się pojawi? Na pewno smakosze morskich przysmaków nie będą narzekać, jeśli w najbliższy weekend (21 – 23. sierpnia) wybiorą się do Manufaktury. Czekać tam na nich będzie niezwykła lista dań, przyrządzonych z morskich rarytasów przez mistrzów kuchni z dwunastu tutejszych restauracji.

Wprawdzie wakacje się jeszcze nie skończyły, ale niedługo wszyscy zapracowani łodzianie będą myśleć o czekających na nich obowiązkach. Aby przedłużyć czas beztroskich wakacji, w przedostatni weekend sierpnia zapraszamy do Manufaktury na wspólną biesiadę w nadmorskim klimacie.

A Mo(r)że w Łodzi? Pod tym przewrotnym tytułem kryje się trzydniowy festiwal, podczas którego lokale znajdujące się na rynku Manufaktury przygotują specjalne dania z ryb i owoców morza. Spróbujecie między innymi: sandacza w rieslingu z groszkiem cukrowym i ryżem, pieczonego okonia argentyńskiego podanego na warzywnym gratin czy dorsza w kolorowym pieprzu.  Na amatorów owoców morza czekają krewetki w maślano – cytrynowym sosie czy pizza z owocami morza.

W festiwalu weźmie udział 12 restauracji. Ceny dań będą zróżnicowane, ale nie przekroczą magicznej sumy 18 złotych.

 A oto pełna lista restauracji i morskich przysmaków, które będą tam serwowane:

1. American Bull – pieczony okoń argentyński podany na warzywnym gratin;
2. Bierhalle – stek z mustela podany z kremowym risotto, grillowaną cukinią oraz
Gaz pacho;
3. Coś Dobrego – rybka w warzywach prosto z ogródka kuzynki Janinki;
4. French Potato – ziemniak ze śledziem bałtyckim pod pierzynką lub placki
ziemniaczane z łososiem norweskim i serkiem ziołowym;
5. Ganesh – Fish & Veg Tandoori – kawałki ryby marynowane w sosie indyjskim oraz
przyprawione warzywa z pieca Tandoor podawane z plackiem Naan lub Roti;
6. La Vende – ręcznie wyrabiane ravioli z morskim dorszem, podkreślonym
kaparami pod sosem z pomidorów koktajlowych;
7. Pizza Hut – pizza Bella Mare;
8. Pan Kejk – sakiewka z naleśnika z owocami morza, porem i cukinią w sosie
Śmietanowym;
9. Rajskie Jadło – dorsz pieczony z kolorowym pieprzem, podawany z czarnym ryżem i grillowaną cukinią;
10.  Smaki PRL-u – karmazyn w rieslingu z groszkiem cukrowym i ryżem;
11.  Tawerna Pepe Verde – krewetki w sosie maślano – cytrynowym, podane z ryżem;
12. The Mexican – dwie tortille pszenne faszerowane krewetkami z dodatkiem cukinii,
pora i sera cheddar, podawane z sosem guacamole.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
Ramen Festival 2019
fvf6
Film Video Foto 2018 – informacje
Urodziny Poznańskiego w Muzeum Fabryki

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*