KOLAZ-01Kolejna odsłona festiwalu, którego już nikomu nie trzeba przedstawiać. Organizatorzy tym razem zachęcają nie tylko do jedzenia, ale również do poszerzania wiedzy kulinarnej i rozwijania swoich zdolności podczas warsztatów i pokazów kulinarnych.

3 i 4 października odbędzie się 8. edycja festiwalu znanego wszystkim łódzkim miłośnikom dobrego i różnorodnego jedzenia czyli Łódź Street Food Festival. Wydarzenie na stałe zapisało się na kulinarnej mapie Łodzi i jest jednym z najbardziej wyczekiwanych weekendów. Tym razem podwórko Piotrkowskiej 217 odwiedzi rekordowa liczba food trucków, oczywiście  nie zabraknie również restauracji. W sobotę od godziny 11 do 20, a w niedzielę od 10 do 20 będzie można zajadać się pysznymi daniami wytrawnymi, deserami oraz gasić pragnienie wymyślnymi napojami. „Oprócz nowych wystawców i dużej ilości zaskakujących smaków chcemy zwrócić uwagę uczestników festiwalu, że gotowanie stanowi pewnego rodzaju sztukę a kucharze są jej artystami. Z całą pewnością warto uczestniczyć w tym spektaklu.” – zapewnia organizator, manager projektu Piotrkowska 217, Radosław Szwugier.

Liczne programy kulinarne emitowane w polskich stacjach telewizyjnych sprawiły, że gotowanie stało się bardzo modne i nie jest kojarzone jedynie z domowym zajęciem. Organizatorzy idąc za trendami cały weekend festiwalowy wypełnili aktywnym gotowaniem na żywo. Pierwszego dnia odbędą się warsztaty kulinarne „Cztery Smaki Łodzi”.

„Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, w jaki sposób, używając odpowiednich przypraw i ziół, wydobyć głębię smaków z przygotowywanych potraw. Wspólnie odbędziemy fascynującą podróż  drogą kulinarnego dziedzictwa Łodzi – zachęca do udziału w warsztatach Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

Na oczach wszystkich odwiedzających eksperci kulinarni Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas będą odkrywać przepisy z najstarszej  książki kucharskiej „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. Poznamy między innymi sposoby na przygotowanie kaszy gryczanej po królewsku, barszczu polskiego z wędzoną rybą czy też gęsi pieczonej w towarzystwie dyni, na którą mamy właśnie sezon. Pierwszy raz podczas Łódź Street Food Festivalu będzie można wyjść bogatszym o wiedzę kulinarną.

Podczas każdej edycji festiwalu zdecydowanie królują burgery. Tym razem oprócz samego zajadania się nimi będzie można walczyć o tytuł Łódzkiego Burgerożercy. Jedzenie burgerów na czas dzieli się na dwie ligi: „waga lekka” to burger 200 gram wołowiny oraz „waga ciężka” zdecydowanie dla doświadczonych, gdyż samo mięso to aż 600 gram. Organizatorzy, żeby zachęcić do rywalizacji przygotowali nagrody: 300 złotych w pierwszej kategorii i 700 złotych w drugiej. Będą to bony do wykorzystania na zakupy w Makro.

Strefa dzieckaNa festiwalu pojawi się jedna z najbardziej wpływowych organizacji pozarządowych w Łodzi -Instytut Spraw Obywatelskich. Fundacja będzie czekała na uczestników wydarzenia ze stoiskiem informacyjnym swojej nowej kampanii „Wolne od Gmo? Chcę wiedzieć”.  To nie jedyne atrakcje o które zadba INSPRO. Przy ich namiocie będzie się znajdowała „strefa dziecka” gdzie między innymi najmłodsi będą mogli zrobić sobie zmywalny tatuaż farbami ekologicznymi, wziąć udział w warsztatach zdobienia ubrań czy też nauczyć się animacji poklatkowej.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
lodyfestiwal
Łódzki Festiwal Lodów Rzemieślniczych
jazzga
Swingujące podwórko Jazzgi
C I E P Ł O . Z I M N O

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*