coolturALNYJuż po raz piąty studenci Kół Naukowych „Kollaps” i „Ferment” organizują Coolturalny Festiwal Piwa. W czasie dwudniowej imprezy organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji dla spragnionych wiedzy i tych, którzy szukają różnorodności smaków napoju z pianką.

Pierwszy dzień poświęcony będzie na wykłady i warsztaty związane z piwną tematyką. Wykłady poprowadzą znawcy tematu – sędziowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, przedstawiciele browarów oraz blogerzy piwni.

W drugim dniu festiwalu o godzinie 10:00 rozpocznie się piknik pod hasłem „Kultura degustacji produktów fermentacji”. – Będzie można nie tylko spróbować produktów polskich i zagranicznych browarów, ale także dowiedzieć się więcej o danej marce piwa i historii browarów – mówią organizatorzy.

PROGRAM FESTIWALU

1 czerwca (poniedziałek)
WSTĘP WOLNY DLA WSZYSTKICH
Miejsce: Aula Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

10:20 – 10:30 – oficjalne rozpoczęcie V Coolturalnego Festiwalu Piwa

10:35 – 11:00 – Pogromcy piwnych mitów – prawda czy fałsz?
Wykład poprowadzi Pan Marek Suliga

11:05 – 11:30 – Jak zacząć warzyć piwo i założyć własny Browar – piwna rewolucja w Polsce
Wykład poprowadzi Pani Magdalena Banasiak – certyfikowany sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

11:30 – 11:45 – Przerwa – w przerwie możliwość rozmowy z piwowarami domowymi

11:45 – 12:10 – Degustować piwo jak ekspert! Jakie są cechy „dobrego” piwa? Wykład poprowadzi Pan Rafał Kowalczyk (Browarzyciel) – właściciel Jabeerwocky

12:15 – 12:40 – Zdrowotne aspekty piwa i jego niecodzienne zastosowania
Wykład poprowadzi dr Andrzej Czarnecki

12:45 – 13:10 – Poznajmy „boom” ostatnich miesięcy – cydr
Wykład poprowadzi Jolanta Majchrzak – główny technolog firmy Jantoń

13:15 – 13:30 – Sesja posterowa (zgłoszenia przez coolturalny.konkurs @gmail.com)
– piwa regionów świata (studenci)
– pozytywne i negatywne działanie alkoholu (doktoranci)

13:30 – 14:00 – Przerwa obiadowa

14:10 – 15:00 – Warsztaty wizualizacja smaku i zapachu podstawowych stylów piwnych (zapisy na coolturalny.konkurs@gmail.com!)

2 czerwca (wtorek)
WSTĘP PŁATNY *
Miejsce: Dziedziniec Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

10:00 – rozpoczęcie II dnia „Kultura degustacji produktów fermentacji”
10:10 – rozpoczęcie pokazu warzenia piwa przez przedstawicieli nowego łódzkiego browaru rzemieślniczego „AntyBrowar”
10:15 – rozpoczęcie akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”
12:00 – wręczenie nagród laureatom sesji posterowej
12:15 – konkurs wiedzy z wykładów
12:45 – zakończenie V Coolturalnego Festiwalu Piwa

2 czerwca wchodzą za darmo:
-studenci i doktoranci PŁ, którzy brali udział w wykładach pierwszego dnia festiwalu i wpisali się na listę i/lub brali udział w sesji posterowej,
-studenci i doktoranci innych uczelni, którzy wzięli udział w sesji posterowej

* Koszt wejścia na dzień degustacyjny (2 czerwca) dla pozostałych studentów i doktorantów Politechniki Łódzkiej po okazaniu WAŻNEJ LEGITYMACJI – 2 PLN
** studenci i doktoranci pozostałych uczelni aby uczestniczyć w degustacyjnym dniu muszą wziąc udział w sesji posterowej.

PODZIEL SIĘ
POWIĄZANE POSTY
wyprawki
WYprawki Swingowe w Łodzi
On Days na OFFie
baner_explorers_fest
17. Explorers Festival – informacje

ZOSTAWIĆ KOMENTARZ

*